Magazin

Az Ikarus MiniFeszten mutatkozik be a Közlekedési Múzeum frissen felújított Ikarus 396-osa

A nyári szünet utolsó hétvégéjén 20 Ikarus buszt állít ki a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. A Múzeum harmadik alkalommal rendezi meg az Ikarus MiniFeszt című találkozóját, amelyen megtekinthetők lesznek azon járművek, amelyek kiemelkedő szerepet töltöttek be az Ikarus gyár történetében.

A Közlekedési Múzeum gyűjteményében lévő autóbuszok közül az eseményen 9 Ikarust mutatnak be, köztük a legendás 66-os “Faros”, a sokak által ismert 211-es és az ikonikus 311-es 1-1 darabját, valamint az intézmény nemrégiben felújított Ikarus 200-asait, illetve a látogatók számára először lesz megtekinthető egy szintén frissen restaurált 266-os és egy, a magyar exportképes turistabusz-gyártás legszebb éveiben gyártott Ikarus 396-os is, amelyet 2018-ban vett gondozásába a múzeum. A Közlekedési Múzeumhoz kifejezetten a magyar piac igényei szerint kifejlesztett, Csepel 856.16 alvázra karosszált 396.27-es modell került. A jármű az Eurolines színeiben egészen a 2000-es évekig nemzetközi járatokon szolgált, később belföldi forgalomban lehetett találkozni vele a Volánbusz járatain. A múzeum gyűjteménye hamarosan további két darab restaurált Ikarus EAG autóbusszal, egy Ikarus 397-essel, valamint egy csuklós E94-essel is bővül majd.

Az eseményre a Volánbusz Zrt., a BKV Zrt. és a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) jóvoltából, valamint magánszemélyektől további 10 figyelemre méltó busz érkezik, többek között egy Ikarus 180-as, egy 415-ös, illetve egy Ikarus EAG 94-es, valamint egy különleges tárgyalóbusz is várja a látogatókat.

Augusztus 26-án, szombaton a múzeum szakemberei több tárlatvezetéssel is készülnek, melyek alkalmával egyes Ikarus buszok belterébe is felmehetnek a látogatók, valamint megismerhetik az “Északiban” kiállított járműveket: vonatokat, buszokat és kerékpárokat. Az “Ikarus Moziban” először lehet megnézni a Múzeum “Közlekedő ember” című sorozatának egyik legújabb epizódját, amely Matolcsy Mátyás, az Ikarus volt fejlesztési főmérnökének munkásságát mutatja be. A későbbiekben további epizódokat is elérhetőek lesznek a sorozatból, melyek az Ikarus meghatározó szereplőinek életébe nyújtanak betekintést.

Címkék