Magazin

Képösszefoglaló: II. Ferihegyi Ikarus Találkozó

Ezen a hétvégén rendezték meg a budapesti Aeroparkban a II. Ferihegyi Ikarus Találkozót, amely viszonylag rövid múltja ellenére minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy az évenkénti eseménynaptár talán leglátványosabb veteránjárműves összejövetele legyen. A hazai buszrajongók színe-javát vonzó eseményen a BKV, a Volánbusz és a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) gyönyörűen restaurált autóbuszokból álló nosztalgiaflottái mellett olyan Ikarus-ritkaságokkal is lehetett találkozni, mint a prototípus 405-ös, az egyetlen példányban gyártott 955-ös, vagy a még felújításra váró, de már jó kezekben lévő 695-ös PALT-rendszerű csuklós autóbusz. A mai kor képviselőjeként megtekinthető volt az új Ikarus 125-ös első példánya is, amely időközben Németországban már gazdára is talált.

A kétnapos rendezvény szombati napján még a szervezők várakozásait is meghaladó számú, nem kevesebb, mint 50 (!) résztvevő jármű sorakozott fel a repülőmúzeum területén, nem beszélve a szintén nagy népszerűségnek örvendő kiállított repülőgépekről. Ezeket egyenként felsorolni is tisztes feladat lenne, így terjedelmi okokból ezúttal kivételesen eltekintünk az egyes autóbuszok életútjának mélyebb bemutatásától – néhány kocsiról korábbi cikkeinkben olvasható rövid ismertető. Beszéljenek tehát inkább a képek, a teljesség igénye nélküli ízelítőt adva a látottakból azon olvasóinknak is, akik most nem tudtak személyesen ott lenni az eseményen.

Pillanatkép a II. Ferihegyi Ikarus Találkozó nyüzsgéséből – a repülőgépek jelenléte különleges hangulatot teremt

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Hazánk két legnagyobb autóbuszos közszolgáltatója, a BKV és a tavaly október óta országos vállalatként működő Volánbusz egyaránt kivette a részét a veterán járművek prezentálásából. A fővárosi közlekedési vállalat ezúttal az Ikarus 60-as, 180-as, 260-as, az egykori 7-es és 173-as gyorsjáratok színtervét viselő “gyros” 280-as, valamint 415-ös nosztalgiabuszait hozta el, de az MB Traveltől megvásárolt 630-as városnéző kabrió autóbusz sem maradt a garázsban ezen a hétvégén. A Volánbusz jóvoltából pedig a töretlen népszerűségű “farosok” három képviselőjével – a Kisalföld Volán és a Kapos Volán egykori 55 Lux autóbuszaival, valamint az eredetileg is a Volánbusz által újjáépített 66-ossal -, továbbá szebbnél szebb 266-os nosztalgiabuszokkal találkozhattak a látogatók a társaság több, jelenleg is napi használatban lévő járműve mellett.

A BKV fiatalabb nosztalgiabuszai az idei rendezvényről

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Már csak a helyszín miatt is érdemes külön kitérni a Légiközlekedési Kulturális Központ által kiállított autóbuszokra, melyek többsége eredetileg is a néhai Malév kötelékében szolgált. Az elmúlt években kialakított csodálatos nosztalgiaflottával nagyon sokat nyert a hazai buszbarátok közössége. A járművek egy része a BKV közreműködésével kapta vissza eredeti pompáját, ilyen például a Malév hatvanas-hetvenes évekbeli színeire fényezett 55-ös “faros”, amelyet a rendezvényen utasként is ki lehetett próbálni. Rajta kívül az egykori Malév Air Tours két különböző színtervét hordozó 250-esek, a repülőgépeket kiszolgáló apron-flottát megidéző (bár valójában BKV-s eredetű replika) 280-as, valamint két, eredetileg is a légitársaság számára gyártott 300-as sorozatú turistabusz, a három éve megújult 350-es és a nyolcvanas évek végének csúcsszínvonalát megtestesítő, Scania alvázra épített háromtengelyes 396-os is részt vett a találkozón.

Az LKK élen jár a 300-as típuscsalád tagjainak megőrzésében, a képen a Malév Air Tours egyik Ikarus 350-ese az eredeti kettőből

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Kicsit távolabb tőlük egy páratlan ritkaság, az Ikarus hatalmas erőforrásokat felemésztő PALT (Passenger And Luggage Together, azaz utas és csomag együtt) programjának egyetlen fennmaradt hírmondója, a két legyártott Ikarus 695-ös egyike is látható volt. A hatalmas jármű egyelőre erősen hiányos állapotban várja a restaurálást, amiben a hírek szerint a BKV is szerepet vállal majd. A nemes cél eléréséhez a rendezvény látogatói is hozzájárulhattak pénzadományaikkal, illetve helyben árult emléktárgyak, pólók vásárlásával – az ebből befolyó pénzt szintén a világon egyedülálló kuriózum felújítására fordítják.

A PALT-rendszerhez tervezett Ikarus 695-ös jelenlegi állapota – az óriásbusz felújítva az Aeropark egyik legnagyobb attrakciója lesz, ha elkészül

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A mezőny másik felét lelkes gyűjtők féltve őrzött járművei adták. A szeptember közepén rendezett mátyásföldi Ikarus napon is látott magántulajdonú 311-esek sora ezúttal a Közlekedési Múzeum saját példányával egészült ki, de jelen volt a Lanta Consulting Kft. 55-ös “farosa” és korabeli fővárosi színekre fényezett 620-asa is, elmaradhatatlan ÁMG 406-os pótkocsijával.

Az idei oldtimer szekció egy kis része, két 311-essel és két “farossal”

Az örökzöld 200-as sorozat ezen a rendezvényen is tekintélyt parancsoló darabszámban vonult fel. Bár a hihetetlenül sikeres típuscsalád tagjai manapság még közforgalomban is előfordulnak idehaza, egyre több a közlekedési társaságok és magángyűjtők által megőrzésre félretett, restaurált példány. Az idei ferihegyi találkozón kiállított buszok között egyaránt találkozhattunk 250-esekkel – köztük egy idén már 50. életévét betöltő korai példánnyal és egy valaha volt honvédségi tárgyalóbusszal is -, 256-osokkal és különféle magyarországi közlekedési vállalatok színeit viselő 260-asokkal. A típuscsalád kilencvenes évek végi modernizálásával létrejött Classic sorozatot egy C56-os képviselte, amely a Volánbusznál napjainkban is menetrend szerinti járatokat teljesít.

Igazi klasszikust imitál ez a “papagáj” színtervű Ikarus 256-os, pedig eredetileg a Gemenc Voláné volt

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A 400-as típuscsalád képviseletében a BKV első szériás nosztalgia 415-öse mellett három privát tulajdonú autóbusz is felsorakozott a résztvevők között, sőt, vasárnap egy korábban Kaposváron szolgált égszínkék 415-ös is csatlakozott hozzájuk. Ketten közülük – a szintén fővárosi eredetű 435-ös és az Angliából nemrég hazatért, bordó-vajszín-fekete fényezésű 480-as – már a három héttel korábbi mátyásföldi Ikarus napon is tiszteletüket tették, új színfoltot jelentett viszont a 405-ös midibusz 1993-as évjáratú prototípusának feltűnése. Ez a sokat látott, valaha még Thesszalonikit is megjárt egykori bemutatóbusz nemrég egy fiatal magángyűjtő birtokába került, aki eredeti, bemutatáskori állapotára szeretné majd felújítani, egyetlen apró, bár szintén gyári eltéréssel: a tetőhosszsarok jobb oldali kivágása ugyanis csak egy későbbi átalakítás során került a buszra, ez azonban a tulajdonos tervei szerint egyedi jellege miatt a felújítást követően is megmaradna. A busz egyébként egészen a közelmúltig aktív használatban volt, az évek során többek között Kerepesen, Pécelen, Gödön és Fóton is megfordult helyi járatként, végül 2018-ban vonták ki a napi forgalomból.

A szériapéldányoktól számos ponton különböző prototípus 405-ös szintén jó kezekbe került

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Természetesen szép számmal akadtak további érdekességek is a felhozatalban. Az anyacégből 1989-ben kivált Ikarus Egyedi Autóbuszgyár típusait egy pöttöm E13-as távolsági midibusz képviselte, de megtekinthető volt a valódi ínyencségnek számító Ikarus 955-ös is – a Fodor Lóránt és Zalavári József designerek által jegyzett, a legendás “farosok” formavilágát megidéző, DAF alvázas retro távolsági buszból mindössze egyetlen darab készült 1999-ben, amely a Volán-társaságok többlépcsős összevonását megelőzően eredetileg a Bács Volán flottájában szolgált. Szintén nem mindennapi ritkaságként egy korai 543-as, rövid időre pedig még egy Avia alvázra szerelt kanárisárga 553-as midibusz is megjelent a kiállított járművek között.

Immár a Volánbusz zászlaja alatt, de továbbra is szolgálatkész állapotban az egyetlen Ikarus 955-ös

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A legendás márkanév jelenét és remélhetőleg jövőjét szimbolizálva hivatalos szinten képviseltette magát az eseményen a székesfehérvári Ikarus gyár is, mégpedig az alacsony belépésű Volvo alvázra épülő, újonnan kifejlesztett 125-ös modell korábban általunk is részletesen bemutatott prototípusával. A busz nemrég tért haza a gyártónak hasznos tapasztalatokat szolgáltató négyhetes meiningeni tesztfutásról, ami az Ikarus nemzetközi ismertségének is jót tett, hiszen a német szaklapok is foglalkoztak az NDK-ban egykor meghatározó szerepet betöltő legendás márka visszatérésével. A bemutatóút nem is volt eredménytelen, a buszt kipróbáló német üzemeltető,

a Meininger Busbetriebs GmbH ugyanis a hírek szerint megvásárolja a prototípust,

így valószínűleg már nem sokáig lehet magyar rendszámmal fotózni a buszt. A székesfehérvári cég másik termékcsaládja, a tisztán elektromos hajtású CityPioneer időközben megszerezte az európai típusengedélyt, így hamarosan szintén bemutatkozhat Németországban egy tesztkörút keretében, idehaza pedig várhatóan a Zöld Busz Mintaprojekt székesfehérvári állomásán is szerepet kap majd.

Az Ikarus németországi visszatérését hirdeti a felirat a 125-ös oldalán – ez a példány valóban ott talált gazdára

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A kiállított járművek sorát a múzeum repülőgépei mellett speciális repülőtéri tűzoltóautók és a Malév egykori belszolgálati személyautói tették teljessé. Egy ekkora találkozó természetesen kiegészítő programokkal az igazi, ebben pedig nagyon jól áll a ferihegyi rendezvény: a makettvásár és a gyermekprogramok mellett a látogatók sétarepülésen vehettek részt a világ egyetlen működőképes Li-2-es repülőgépével, élménybuszozhattak az Aeropark és a repülőtér történelmi 1-es termináljának épülete között, illetve repülőgép-szimulátort próbálhattak ki. A rendezvényt mindkét nap a látványos délutáni felvonulás koronázta meg a Vecsés-Ecser-Vecsés útvonalon, 40 busz részvételével, rendőri felvezetéssel, izgalmas fotótémát kínálva a szép számmal összegyűlt rajongóknak.

Bár nem Ikarusok, a kifejezetten reptéri felhasználásra gyártott tűzoltóautók sem hiányozhattak a sorból

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

 

Címkék