Magazin

Újjászületett a Volánbusz Ikarus 55 Lux nosztalgiabusza

Szombattól gyönyörűen restaurált külsővel és belső térrel áll ismét a járműkedvelő utazóközönség szolgálatába az egykori Kapos Volán sokat látott Ikarus 55 Lux típusú veterán autóbusza. A jól ismert sötétzöld fényezést leszámítva ismét eredeti, gyártáskori állapotában pompázó autóbusszal Zalaegerszegen találkozhatnak először a nosztalgiázni vágyók.

A Volánbusz Zrt. szeptember 5-én, szombaton kirándulást szervez Zalaegerszeg belvárosában a hazai veteránjármű-találkozók és kiállítások egyik ikonikus, közkedvelt résztvevőjével, a néhai Kapos Volán 1967-ben gyártott Ikarus 55 Lux autóbuszával, amely a közelmúltban átfogó restauráláson esett át. Az utolsó csavarra és alátétre is kiterjedő felújítás augusztusban fejeződött be.

A megújuló jármű fényezésének előkészítéséhez mintegy 100 kg gittet szórtak a karosszériára

A muzeális korú jármű a Volánbusz idén elindított értékmegőrző programjának keretein belül, a regionális közlekedési központok 2019 őszi integrációjával a társaság állományába került nosztalgiabuszok közül elsőként nyerte vissza korhű, gyártáskori megjelenését.

Az október óta országos nagyvállalatként működő Volánbusz jelenleg 14 darab veteránkorú autóbusszal rendelkezik, a nosztalgia járműparkban megtalálhatók többek között a legendás Ikarus 30-as, 55-ös és 66-os típusok is. Az értékmegőrző program célja, hogy az egykor az utcakép és az országutak szerves részét képező járművek fennmaradhassanak az utókornak. Ennek során a közlekedési vállalat az anyagi lehetőségek függvényében minden évben megpróbál rendbe hozni egy-egy veterán korú autóbuszt.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék