Magazin

Hatvanban ünnepelte a 70. születésnapját „Nejlon Piroska”

A felejthetetlen „Nejlon Piroskán”, azaz a teljes egészében felújított, hetvenéves Ikarus 30-ason kívül nagy népszerűségnek örvendő veterán járművek és különleges programok várták a közlekedés szerelmeseit a mai napon Hatvanban, a Volánbusz által szervezett idei retrónapon.

A már hagyományosnak tekinthető események mellett az idei retrónap fő attrakciója kétségtelenül a – Volánbusz értékmentési programjának köszönhetően teljesen rendbe hozott – Ikarus 30-as volt a hatvani Volán-telephelyen. A „Nejlon Piroska”-ként is ismert típus volt az Ikarus első tömegesen gyártott járműve; a II. világháború utáni évtizedben a kistelepülések ezreit ezek a buszok kapcsolták be az ország vérkeringésébe, mégis a hatvani rendezvényen újra bemutatott példány maradt mára az egyetlen működőképes darab az országban. A Vértes Volán valamikor 2000 körül mentette meg ezt a példányt az enyészettől, fel is újították, a tárolásához azonban nem mindig tudtak fedett helyet biztosítani, ezért az állapota megint nagyon leromlott, mire – két évtized után – a Volánbusz zalaegerszegi szakembereinek kezébe került. A gondos restaurálásnak köszönhetően minden autentikus elem visszakerült a helyére, és a legendás autóbusz újra a régi fényében tündököl – a nagyközönség legnagyobb örömére.

A nap másik főszereplője, az Aeropark Repülőmúzeum gyűjteményének legújabb repülőtéri autóbusza, az emlékezetes “Centrumbusz” is erősen kapcsolódik a Volánbusz értékmegőrzési programjához, hiszen 1985-ben az busztársaság ezzel a vadonatúj típussal erősítette a frissen átadott Ferihegy 2 terminál új dimenziót jelentő szolgáltatásait. Az Ikarus gyár külön erre a célra tervezte a 260.32R altípusba sorolt, elegáns megjelenésű autóbuszokat, melyek a Ferihegyi repülőtér és az Erzsébet tér között szállították az utasokat és az elsők között hordozták a Volánbusz később legendássá vált “hamburgeres” emblémáját. Az utasok kényelmes távolsági üléseken foglalhattak helyet sötétített ablakok mögött, a jármű hátuljában elhelyezett nagyméretű csomagtárolóban pedig poggyászaikat is el tudták helyezni. A rendezvényt megnyitó sajtótájékoztatón az autóbusz kapcsán szó esett arról is, hogyan hatott egymásra a nyolcvanas években a Volánbusz, a Ferihegy 2-es Terminál és a Malév arculatának története, amely egyben a modern hazai vállalati vizuális kultúra hajnalát is jelentette.

A busz másfél évvel ezelőtt megkezdett felújításának körülményeiről a programot kísérő délutáni kerekasztal-beszélgetésből tudhattunk meg többet az alkotóktól, a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) illetékeseitől, Somogyi-Tóth Dánieltől és Ispán Tamástól. Mivel az eredeti 260.32R kivitelből sajnos egyetlen példány sem maradt fenn az utókornak, az LKK elszánt munkatársai a műszaki szempontból hozzá a lehető legközelebb álló 260.32 altípusból szemeltek ki egy példányt restaurálási alapnak. A választás az egykori Borsod Volán flottájából származó, korábban BHR-303 forgalmi rendszámmal közlekedő autóbuszra esett, amit a Volánbusztól kaptak meg. Az állami busztársaság később is folyamatosan támogatta a projektet, például az eredeti típus sajátosságának számító fix háttámlás távolsági utasülések biztosításával. Ezek kárpitozását újragyártották, a műbőr borításból pedig még eredeti készletet is sikerült találni. Az építés során a Volánbusz egykori, a maga idejében úttörőnek számító arculati kézikönyvéből vett információkat is felhasználtak. A vázfelújítási munkálatokat Kaposváron, a Németh Kft.-nél végezték. A legnagyobb kihívást az utastér végében található csomagtartó polc jelentette, erről ugyanis nem maradtak fenn sem képek, sem pedig gyártási dokumentáció. Szerencsére azonban kiderült, hogy a kérdéses poggyásztartó azonos volt a korábbi, ex-BKV-s Ikarus 260-asok átalakításával készült Centrumbuszokban használttal, amiről viszont bőven akadt elérhető ismeretanyag, így végül sikerült reprodukálni az eredeti polcokat.

Természetesen a hatvani retrónapon a „Bikarus” becenévre hallgató, nagy népszerűségnek örvendő emeletes autóbusz is ott volt, amely ugyancsak a Volánbusz értékmentési programjának keretében újult meg öt évtized elteltével. (A korhűen újjáépített MÁVAUT-Ikarus 556-os is Hatvanban mutatkozott be szűk egy évvel ezelőtt, 2022. április 30-án.) A Volánbusz nosztalgiaflottájának ikonikus darabjai mellett számtalan veterán jármű, illetve a 24 egykori megyei busztársaságnak emléket állító pop-up kiállítás várta az érdeklődőket. A rendezvényhez kapcsolódóan a hatvani vasútvonalon a Mátra InterRégióban egy BDVmot, azaz becenevén „Hernyó” közlekedik, (amely korábban a váci elővárosi vonalon teljesített szolgálatot), így a MÁV-Startnak köszönhetően a Ganz motorvonat-család egy tagjával is lehet utazni a mai napon.

A hatvani retrónap programsorozata idén egy rendhagyó kiállítással is kiegészült a Galga Moped Klubnak köszönhetően, amely tagjai révén közel 200 – az egykori KGST-tagállamokban készített – motorkerékpárból álló-gyűjteménnyel büszkélkedhet a Rigától kezdve a Babettán át egészen a Pannóniáig. Az aszódi székhelyű hagyományőrző egyesület a retrónapon féltucatnyi Simson motoron keresztül mutatta be a Magyarországon annak idején legelterjedtebb és legkedveltebb motorkerékpár-márka történetét és főbb típusait. (A sort egy Suhl SR2-es nyitotta 1967-ből, de többek között Star, Schwable és Enduro is része volt a motormustrának.)

Már a tavalyi retrónapon is látható volt Horváth Richárd hatvani járműgyűjtő polgármester veteránautó-gyűjteményéből néhány darab, idén viszont már közel húsz személygépkocsit állított ki – különböző évjáratú Ladákat, Wartburgokat -, amelyek között Volga, Polski Fiat és Trabant is volt. A legrégebbi autó egy 1918-as (!) évjáratú, legendás Ford T-modell volt. (Ez a korszakalkotó típus magyar szempontból is jelentős, mivel tervezői csapatában két magyar autókonstruktőr is dolgozott: Galamb József és Farkas Jenő.)

A Volánbusz 2020-ban indította el az értékmentési programot, melynek célja az elődvállalatok különleges járműveinek megőrzése az utókor számára. Ennek köszönhetően ma már egyre több restaurált, veterán korú autóbusszal rendelkezik a Volánbusz. A vállalat kiemelt figyelmet szentel, mi több: aktív szerepet vállal hazánk hajdani, nagy múltú járműgyártása során létrejött értékek megőrzésében. Ebből kifolyólag a Volánbusz nosztalgia különjárati flottája jellemzően Ikarus 55, Ikarus 66, valamint az Ikarus 200-as „család” típusaiból áll.

Címkék