Magazin

Megszépült a „Nejlon Piroska” – újabb felújított járműlegenda mutatkozik be Hatvanban

A tavalyi járműparádé után idén újra retrónapot rendez a Volánbusz április 15-én Hatvanban, ahol a buszközlekedés és a magyar buszgyártás szerelmesei számos veterán járművet csodálhatnak meg.

Az esemény fő attrakciója a kívül-belül teljesen felújított Ikarus 30-as bemutatása lesz. A „Nejlon Piroska”-ként is ismert típus volt az Ikarus első tömegesen gyártott önhordó járműve; a II. világháború utáni évtizedben a kistelepüléseket ezekkel a buszokkal kapcsolták be az ország vérkeringésébe, mégis, mára az 1951 és 1957 között a hazai piacra legyártott 1200 „Nejlonbuszból” a hatvani rendezvényen újra megcsodálható példány maradt gyakorlatilag az utolsó működőképes 30-as az országban.

Az Ikarus 30-asra a „nejlon” jelzőt a köznyelv ragasztotta a rossz szellőzés miatt: a tetőív ablakai miatt az utastér a nyári napokon hamar felmelegedett, és éppoly izzasztó volt, mint az akkoriban divatos nejloningek.

A Vértes Volán valamikor 2000 körül mentette meg ezt a példányt az enyészettől, fel is újították, de a tároláshoz nem mindig tudtak fedett helyet biztosítani, és sajnos az elmúlt két évtized is nyomott hagyott rajta, így, mire a Volánbusz zalaegerszegi szakembereinek kezébe került, nagyon visszaromlott az állapota. Hiányoztak róla a régi, integető indexek, az eredeti, nagy fényszórók, de a gondos restaurálásnak köszönhetően minden autentikus elem visszakerült a helyére, hogy a nagyközönség április 15-én újra régi fényében csodálhassa meg.

A hatvani „retrónapon” természetesen ott lesz a „Bikarus” becenévre hallgató emeletes autóbusz is, amely szintén a Volánbusz értékmentési programjának keretében, öt évtized elteltével újult meg tavaly. A felújított Ikarus 556-os 2022. április 30-án Hatvanban „mutatkozott be”, majd egy rövid látogatás erejéig visszakerült Pécsre is, ahol 1969 és 1976 között teljesített szolgálatot.

A nosztalgiaflotta ékkövei mellett számtalan veterán járművel, illetve a 24 egykori megyei busztársaságnak emléket állító pop-up kiállítással várják az érdeklődőket.  A rendezvényen egy másik különlegesség is debütál majd, itt mutatkozik be ugyanis a társszervező Légiközlekedési Kulturális Központ legújabb járműve, egy Ikarus 260-as Centrumbusz is. Emellett busz- és repülőszimulátor is lesz a helyszínen, a rendezvény teljes időtartama alatt.

A hatvani Volán-telepre (Bercsényi út 82.) egész nap nosztalgiajáratok közlekednek. A rendezvényhez kapcsolódóan a MÁV-Start a hatvani vasútvonalon forgalomba állít egy különleges és egyedi, a Ganz-gyárban készült BVmot motorvonatot. A szerelvény április 15-én a Mátra InterRégió-vonatokban közlekedik Budapest, Keleti pályaudvar és Gyöngyös között, kétszer oda-vissza a nap folyamán.

A rendezvényre, továbbá a Budapest, Stadion autóbusz-állomás és Hatvan közötti oda-vissza útra és a Hatvan városán belüli kiránduló nosztalgiajáratokra a társaság online jegyértékesítési felületén lehet jegyet váltani.

Címkék