Idén is lesz „volános” retró nap Hatvanban

A Volánbusz tavaly áprilisban rendezte meg első alkalommal hagyományteremtőnek szánt Retró Napját a társaság hatvani telephelyén, ahol több mint kéttucatnyi old- és youngtimer autóbusz várta a busz- és közlekedésrajongó kicsiket és nagyokat. A nagy érdeklődésre való tekintettel áprilisban ismét  megszervezik a rendhagyó eseményt, amelyen felsorakoznak a Volánbusz nosztalgia járművei és a társaság értékmentési programjának legkülönlegesebb tagjai. A tavalyi seregszemle fő attrakciójaként mutatták be az alapos és aprólékos munkával járó hosszas restaurálás után újjászületett emeletes MÁVAUT-Ikarus 556-ost,  s úgy ahogy tavaly, idén is debütál majd egy felújított ritkaság a rendezvényen.

Az immáron második alkalommal megrendezésre kerülő eseményen a járműritkaságok mellett színes programkínálat – többek között sétabuszozás, tárlatvezetés és közönségtalálkozó – várja az érdeklődőket. A repertoár legrégebbi autóbusza egy 1954-es évjáratú Ikarus 30-as lesz, amelyet idén már megújulva mutat be a társaság. Az autóbusz minden részletre kiterjedő felújításon esik át, ami gyakorlatilag a múzeumi restaurálásnak felel meg.

A Volánbusz 2020-ban indította el értékmentési programját azzal a céllal, hogy az egykor az utcakép és az országutak szerves részét képező típusokat és kultikussá vált régi járműveket életre keltsék és megőrizzék az utókornak, ennek köszönhetően kapott esélyt többek között a MÁVAUT-Ikarus emeletes autóbusz is a megújulásra. Jelenleg 50 körül van azon járműveknek a száma, amelyeket szeretnének megőrizni az utókornak, ezek jórészt oldtimer és youngtimer korú Ikarus autóbuszok, s többségüket testközelből is meg lehet majd tekinteni a hatvani retró napon.  A regionális közlekedési központok 2019 őszi integrációjával a társaság állományába került, időközben 15 tagúvá bővült nosztalgiaflottán kívül olyan Ikarusokat is megőriznek, mint az autentikus, „papagáj” festésű Ikarus 250-es és 350-es távolsági buszok egy-egy példánya, az Ikarus 200-as és 400-as típuscsaládok ikonikus darabjai, az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár kortalan típusai közül a minden idők legszebb magyar csuklós buszának számító E94G,  a magyar autóbuszgyártás kilencvenes évekbeli csúcstermékének számító és Ipari Formatervezési Nívódíjjal is jutalmazott emeletes Ikarus EAG E99-es, a „másfélemeletes” Ikarus 397-es, vagy éppen a 395/E95/E98 modellek képviselői, valamint az Ikarus utolsó távolsági autóbusza, a 955-ös.

A rendezvényre, illetve a Budapest, Stadion autóbusz-állomás és Hatvan közötti oda–vissza útra, valamint a Hatvan városán belüli kiránduló nosztalgiajáratokra a társaság online jegyértékesítési felületén lehet jegyet váltani.

A Volánbusz Retró Napra való kijutás megkönnyítése érdekében ingajáratok közlekednek majd a vasútállomás és a Volán-telep, illetve az autóbusz-állomás és a Volán-telep között. Jegyet a járatokra a helyszínen, a készlet erejéig, egységesen 350 forintért lehet váltani.

A belépő- és menetjegy vásárlásának folyamatát leíró segédlet itt található.

Fotók: Garamvölgyi Gergő

Címkék