Magazin

Végleg elbúcsúzik az Ikarus 260-as és Ikarus 435-ös típusoktól Budapest

Amint az a hazai buszos körökben már hosszú ideje téma, hamarosan véget ér az utolsó normálpadlós Ikarus autóbuszok pályafutása is a BKV-nál, így a jövőben kizárólag alacsonypadlós autóbuszok közlekednek majd Budapest utcáin. A közlekedési társaság portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint a változás kis lépést jelent majd az utasoknak, de nagy ugrást a főváros közösségi közlekedése számára, bár a most lezáruló korszakra sok járműrajongó nosztalgiával emlékezik majd vissza. A folyamat november 11-én újabb két típus napi közforgalomból történő kivonásával folytatódik: ekkor közlekedik utoljára menetrend szerint Ikarus 260-as és Ikarus 435-ös Budapesten.

A BKV idén június 15-én vett végső búcsút a legendás, főként a budai oldalon évtizedeken át meghatározó típusnak számító Ikarus 415-östől, most pedig folytatódik a társaság még napi forgalomban közlekedő normálpadlós Ikarusainak kivonása. November 11-én, vagyis ezen a pénteken ugyanis újabb kultikus busztípusok vonulnak nyugdíjba a főváros útjairól: ezen a héten találkozhatunk utoljára menetrend szerinti forgalomban a budapesti utazóközönséget hosszú időn át szolgáló Ikarus 260-as és Ikarus 435-ös autóbuszokkal, ami egyúttal a normálpadlós járművek utolsó üzemnapjait is jelenti a főváros XV., XVI. és XVII. kerületeiben. Mindkét típusból idén nyárra már kevesebb, mint 20 darab maradt a BKV állományában. A járművek múltjára való tekintettel a társaság lehetőséget ad minden érdeklődőnek és rajongónak, hogy méltó búcsút vehessen kedvenc típusaitól.

November 11-től nem közlekedik többé normál menetrend szerinti forgalomban Ikarus 435-ös a magyar fővárosban

Az utasforgalomtól most búcsúzó Ikarus 435-ös megmaradt példányai a hét folyamán a szokott módon közlekednek majd a 161E, 261E és 276E viszonylatokon, ezen kívül november 11-én, a legutolsó üzemnapon egy-egy jármű felbukkan a 7E és a 97E vonalakon is.

Talán még ennél is nagyobb változást jelent az Ikarus 260-asok eltűnése, hiszen a magyar gyártónak egykor hatalmas sikert és túlzás nélkül világhírnevet hozó klasszikus típus bő fél évszázadon át volt része a budapesti utcaképnek. A legendás szóló modell utolsó képviselői a szokott módon a 98, 161A, 176E és 182A vonalakon közlekednek majd, a pénteki zárónapon pedig egy-egy kocsi visszatér a 144-es és a 277-es vonalakra is.

Más városokhoz hasonlóan Budapesten is túléli utódját az Ikarus 280-as – igaz, csak néhány héttel (Fotó: Tóth Attila Tibor)

Az utolsó mohikánként hátramaradó Ikarus 280-as típus ugyan a tervek szerint még néhány hétig üzemben marad – addig is az újpesti 20E, 30-30A-230, valamint a dél-pesti 23E, 54, 85-85E vonalakon élheti át még egy kis ideig a normálpadlós Ikarusok élményét az utazóközönség -, de az ikonikusnak számító 7E gyorsjáraton ezen a héten közlekedik utoljára. Erre a viszonylatra is érdemes lesz kilátogatni november 11-én, ezen a napon ugyanis nem kevesebb, mint négy különféle korszakot felidéző csuklós Ikarus autóbusz is közlekedik majd a menetrendi forgalomban: ráncajtós, bolygóajtós és „pirosorrú” (a köznyelv által az egykori „7-173 Gyors” feliratra utalva gyrosnak becézett) Ikarus 280-asok mellett a már említett Ikarus 435-ös is képviselteti majd magát az utasforgalomban. A részletes menetrendek a BudapestGO online felületein lesznek követhetők.

A fővárosi normálpadlós Ikarusok legutolsó hírmondóival még néhány hétig utazhatunk egyes újpesti és dél-pesti vonalakon

A búcsúmenetek iránti fokozott érdeklődésre való tekintettel a BKV arra kéri a fényképeket készítőket, hogy legyenek különös tekintettel egymásra és a szolgáltatást igénybe vevő utasainkra, valamint a közlekedés és saját maguk biztonságára.

A képek illusztrációk, forrás: Garamvölgyi Gergely

Címkék