Magazin

Retróhétvégét tart a BKV május 14-én

Bár lassan már csak mutatóban találunk Ikarus autóbuszokat a BKV flottájában, a közlekedési társaság jóvoltából időről időre feleleveníthetik a nosztalgiázni vágyók azokat az időket, amikor a legendás magyar buszgyártó típusai uralták a fővárosi utakat. A rajongók idén egy-egy hétvégi napon találkozhatnak azokkal a Budapest közösségi közlekedését évtizedeken át meghatározó ikonikus járművekkel, amelyek ma már a BKV nosztalgiaflottáját gyarapítják.

A május 14-én (jövő vasárnap) tartandó idei első retróhétvégén a Rákóczi úton közlekedő viszonylatokon lehet majd utazni a sokat látott autóbuszokkal. A régi „fekete és piros” 7-es járatok hangulatát a mai 7-esen közlekedő Ikarus 435-ös, illetve a 7E járatra egy nap erejéig visszatérő, piros orrú „7-173 GYORS” (a járműbarátok körében közismert becenevén „gyros”) festésű Ikarus 280-as idézi majd fel, míg egy másik Ikarus 280-as az 5-ös vonalon teljesít majd szolgálatot – igaz, ez csak 2013 óta számít csuklós viszonylatnak. Az autóbuszok mellett trolibusszal is lesz lehetőség feleleveníteni a közelmúlt hangulatát, a márciusban kivont Ikarus 435T típus megőrzésre kijelölt példánya a 70-es viszonylaton tűnik majd fel.

Az 1998-ban Székesfehérváron, az Ikarusnál felújított 50 darab „gyros” a budapesti közlekedés sajátos színfoltja volt (Fotó: Somodi Péter)

A ma már különlegességnek számító csuklósok mellett két, egészen tavalyig napi forgalmat lebonyolító szóló autóbusszal is utazhatnak majd az érdeklődők: a 110112-es vonalakon egy Ikarus 260-as és egy Ikarus 415-ös teljesít majd szolgálatot, az előbbi típust novemberben, utóbbit pedig júniusban búcsúztatta el a BKV. A retrójárművek közlekedése a BudapestGo alkalmazásban és a winmenetrend.hu weboldalon is követhető lesz, a BKV tájékoztatása szerint az egyes típusok tervezett közlekedési rendje az alábbi beosztás szerint alakul majd (viszonylat/forgalmi szám):

  • 5/13: Ikarus 280
  • 7/25: Ikarus 435
  • 7E/3: Ikarus 280 („gyros”)
  • 70/4: Ikarus 435T
  • 110/2: Ikarus 260
  • 110/5: Ikarus 415

Utolsó munkanapján, 2023. március 10-én suhan a 311-es pályaszámú Ikarus 435T trolibusz az Örs vezér terénél (Fotó: BKV Zrt.)

A BKV az év folyamán még további két retróhétvégét tervez, ezek pontos programja még szervezés alatt áll. A tervek szerint nyáron a Hűvösvölgyben, szeptember elején pedig a Lánchíd térségében indít majd menetrend szerint közlekedő retró járatokat a társaság.

Klasszikus fényezésű Ikarus 280-assal ezúttal az 5-ös vonalon lehet majd utazni (Fotó: Tapodi Dávid)

A májusi múltidézésből a BKK is kiveszi a részét: a fővárosi közlekedésszervező ugyancsak mai közleménye szerint a népszerű  nosztalgiavillamosok már ezen a hétvégén visszatérnek a sínekre, a szombatonként közlekedő N2-es nosztalgiajárathoz (Jászai Mari tér – Közvágóhíd) május 7-én csatlakozik a vasárnaponként induló N19-es (Deák Ferenc tér – Katinyi mártírok parkja). A hatvanas éveket május 13-án az N18-as vonalon (Szent János Kórház – Csóka utca) közlekedő Bengáli villamos eleveníti majd fel, május 28-án pedig Hűvösvölgybe is indul nosztalgiavillamos N56-os jelzéssel.

A jó idő beköszöntével a matuzsálemi korú nosztalgiavillamosok is előkerülnek a kocsiszínből (Fotó: BKK)

Az öreg autóbuszok kedvelői sem szenvednek hiányt: május 13-tól N109-es jelzéssel körjárat indul a Margit hídon és az Erzsébet hídon át a Batthyány tér és a Deák Ferenc tér érintésével, de május 20-tól Óbudán is visszatekerhetjük egy kicsit az idő kerekét az N160-as buszjáraton. A BKK ígérete szerint mindkét vonalon olyan járművekkel találkozhatunk majd, amelyek több évtizeden át koptatták a budapesti aszfaltot vagy éppen kockaköveket. A hónap második felében újra kimerészkedik a közforgalomba az egyedi sárga fényezésű, különleges Ikarus 260T replika trolibusz is, amely május 21-én az első pesti trolibusz vonalon, a Kossuth Lajos tér és az Erzsébet királyné útja, aluljáró között jár majd N70-es számozással. A felsorolt N-es jelzésű nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni.

Címkék