Magazin

Szombaton Hűvösvölgy környékén utazhatunk ismét a BKV retrójárataival

Július 1-én, azaz most szombaton ismét a magyar buszgyártás rajongóinak kedvez a BKV, egy napra ugyanis visszatérnek az utakra a Budapest utcaképét évtizedeken át meghatározó legendás Ikarus típusok képviselői. A nosztalgiázni vágyók ezúttal a Hűvösvölgy térségében közlekedő járatokon idézhetik fel a közelmúlt hangulatát és technikai színvonalát.

A járműbarátok körében nagy népszerűségnek örvendő buszcsodák most is a város egy olyan pontján bukkannak fel, ahol sokáig meghatározó volt a jelenlétük. A járművek közlekedésének részletei a BudapestGO utazástervező felületein lesznek elérhetők, az adott buszjáratokkal azonos útvonalon haladó retrójáratokat ezúttal is R betű jelöli majd. Az ikonikus járművek ezúttal a Hűvösvölgyből induló viszonylatokon tűnnek majd fel, ezen belül az R29-es, R57-es, R157-es, R257-es és az R56-os vonalakon közlekednek majd szombaton napközben, a tervek szerint nagyjából 9 és 17 óra között. Utóbbi viszonylat útvonalát tekintve is érdekességet jelent, hiszen ilyen jelzéssel 2008 óta nem közeledik buszjárat a fővárosban. Az egy napra életre keltett retróvonalra – mint az alább látni fogjuk – csuklósokat delegál a BKV; ez a kocsikiadás nem az egykori, Ikarus 415-ösökkal kiszolgált fekete és piros 56-os, hanem sokkal inkább a napjainkban is közlekedő 956-os jelzésű éjszakai járatra jellemző.

Az idei második retróhétvégéjén – az elsőt májusban tartották – a BKV négy, a napi közfogalomtól nemrég elbúcsúzott Ikarus autóbuszt állít újra csatasorba, rendszám szerint a következő beosztásban:

  • BPO-301 – a térségben korábban jellemző Ikarus 260-as ezüstnyíl festéssel az R57157257 vonalakon
  • BPI-415 – utolsó forgalmi állapotban lévő Ikarus 415-ös az R29 vonalon
  • BPI-829 – utolsó forgalmi állapotban lévő Ikarus 280-as az R56 vonalon
  • BPI-923 – utolsó forgalmi állapotban lévő Ikarus 435-ös az R56 vonalon

Aki esetleg most lemaradna, az ősz folyamán pótolhatja a nosztalgiázást, a BKV ugyanis még egy hasonló eseményt tervez az idei évben: várhatóan szeptember elején a Lánchíd környékén tűnnek majd fel ismét a sokat látott járművek menetrend szerinti forgalomban.

A hétvégén a vasúti járművek szerelmesei számára is akad majd látnivaló, ugyanis a budapesti nosztalgiavillamosok is előbújnak a kocsiszínből. Július 1-én, szombaton N2-es jelzéssel közlekedik nosztalgiavillamos a Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között. A járatot teljesítő 1522-es pályaszámú, villamosfékkel rendelkező járműben a villamosvezető állva vezet, akárcsak a hetvenes években.

A sokat látott 611-es pályaszámú nosztalgiavillamos július 2-án az N19-es járaton tűnik majd fel (Fotó: BKK)

Július 2-án, vasárnap N19-es nosztalgiavillamossal lehet majd utazni a Deák Ferenc tér és a Katinyi Mártírok parkja között. Az igen mutatós, az 1900-as évek elején gyártott 611-es pályaszámú vörösbarna villamos favázas kocsiszekrénnyel készült. 1975-ben a bontás elől menekült meg, 1987-re pedig az eredeti formáját is visszakapta. A régi korok járműveit mindkét napon nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni.

Címlapkép: Tóth András/BKV Zrt.

Címkék