Magazin

Vasárnap Ikarus 60-as nosztalgiabusszal folytatódik a múltidézés Budapesten

Nem panaszkodhatnak a hétvégi felhozatalra a veterán buszok fővárosi rajongói: szombaton egy ZiU-9-es trolibusszal lehet majd felidézni a régi emlékeket az R70-es jelzésű retró vonalon, május 22-én, vasárnap pedig egy matuzsálemi korú, közel 70 éves járművel, a BKV néhány éve Óbudán restaurált Ikarus 60-as nosztalgiabuszával utazhatnak majd az érdeklődők a fővárosban. A sokat látott jármű a BKK tájékoztatása szerint azon az útvonalon jár majd, ahol első járatait teljesítette: Kőbánya alsó vasútállomás és Rákoskeresztúr, városközpont között, Rákoscsaba érintésével az N62-es vonalon lehet majd kipróbálni az ötvenes évekből származó autóbuszt. A járatra nosztalgiajeggyel lehet felszállni, amely a helyszínen is megváltható.

Az ötvenes évek elején, a Rákosi-rendszer iparosítási tervei miatt hatalmas tömegek utaztak a fővárosi járatokon, mivel ekkoriban csak kivételezett, megbízható elvtársaknak lehetett saját személyautója, ráadásul az üzemanyaghoz sem volt egyszerű hozzájutni ebben az időben. A fővárosi üzemek és gyárak dolgozóit többek között a Fővárosi Autóbuszüzem, vagyis a FAÜ szállította a munkahelyükre, illetve onnan haza, a növekvő utasszám pedig a korábbinál nagyobb befogadóképességű járműveket igényelt.

A hatalmas, utazni vágyó tömegek jelentette kihívásra adott válasz a klasszikus trambusz-elv szerint tervezett, vagyis alvázas konstrukciójú, orrmotoros Ikarus 60-as képében öltött testet, amelyet az első ötéves terv alatt fejlesztettek ki a mátyásföldi Ikarus gyárban. Az alváz a JÁFI mérnökeinek munkáját dicsérte, a jármű orrába pedig a Steyr licenc alapján gyártott, 125 lóerős (92 kW) Csepel D-613 típusú hathengeres álló dízelmotor került. A prototípus 1951-ben készült el, a próbafutásokat pedig 1952-ben kezdte meg. Bár az orrmotoros kialakítás, a zajos működés, a keskeny utasajtók és az alacsony oldalablakok rontották az utastér kényelmét, a tesztek összességében sikeresek voltak, így a főváros később több, mint 500 darab Ikarus 60-ast szerzett be a típus gyártásának 1959-es leállításáig, az évtized második felére kiváltva ezzel az összes, még a háború előttről származó autóbuszát. A 9400 mm hosszú, 2500 mm széles modellt exportálta is az Ikarus: a külföldre szállított példányok többek között az NDK-ban, a Szovjetunióban, Lengyelországban és Kínában szolgálták a helyi utazóközönséget, de a típus eljutott Törökországba és Görögországba is, 1952-től pedig Ikarus 60T típusjelzéssel már trolibusz is készült belőle, Ganz villanymotorral felszerelve. Az utaskapacitás további növelésére a buszok 1955-től pótkocsis üzemben is közlekedtek, sőt, a 60-asok gépes részét MÁVAG Tr5-ös autóbuszok hátsó részével párosítva alakították ki a FAÜ első, „házilagos” csuklós autóbuszait is 1960-ban – az utánfutó részt később forgalomból kivont Ikarus 60-asok és 620-asok felhasználásával is készítették.

A 60-asokat a hatvanas évek végén selejtezték Budapesten, ezt követően hosszú éveken keresztül nem volt az országban működőképes példány a típusból. A BKV Zrt. óbudai divíziója az elmúlt évtized végén újított fel egy példányt, ami e hét vasárnap ismét megmutatja magát az utasoknak az N62-es vonalon.

A nosztalgiabusz 11:00-kor, 13:00-kor, 15:00-kor és 17:00-kor indul Kőbánya alsó vasútállomásról, Rákoskeresztúr városközpontból pedig 12:00-kor, 14:00-kor, 16:00-kor és 18:00-kor indul vissza.

A BKK felhívja a figyelmet, hogy a járműre csak a végállomásokon lehet felszállni, és csak érkezési sorrendben, mivel az idős autóbusznak korlátozott a befogadóképessége. A nosztalgiabusz mellett ezen a hétvégén is közlekedik az N19-es nosztalgiavillamos is a Deák Ferenc tér–Szent Gellért tér–Katinyi mártírok parkja útvonalon. A fővárosi közlekedésszervező cég nosztalgiajárataival kapcsolatos további információk a BKK honlapján olvashatók.

Címlapkép: BKK

Címkék