Utazás

Idén is indít Múzeumbuszokat a BKK a Múzeumok Éjszakájának helyszíneire

Idén újra megrendezik a Múzeumok Éjszakáját: június 25-ről 26-ra, azaz most szombatról vasárnapra virradó éjjel ismét nyitva tartanak a programban résztvevő kiállítóhelyek. A helyszínek megközelítésére többek között az összesen hét különböző útvonalon közlekedő Múzeumbuszt érdemes használni, amelyek a rendezvényre szóló karszalaggal további díj fizetése nélkül vehetők igénybe – hívja fel a figyelmet a BKK. A hétvégén nosztalgiajáratok is közlekednek majd, ezek használatához viszont nem lesz elegendő a karszalag, hanem külön jegyet kell váltani rájuk.

A közösségi közlekedést választók a BKK erre kijelölt járataival, a Múzeumbuszokkal juthatnak el legegyszerűbben a kiállítóhelyekre, emellett szinte minden résztvevő belvárosi múzeum közelében található MOL Bubi gyűjtőállomás is, ezért a közbringák használatát is érdemes megfontolni. A múzeumbuszok hét útvonalon, az alábbi menetrend szerint közlekednek:

MU1: Észak-pesti járat

MU2: Budai járat

MU3: Dél-pesti járat

MU4: Budafoki (Törley) járat

MU5: Óbudai járat

MU6: Budavári járat

MU7: Várkert Bazár járat

A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva június 25-én, szombaton délután a Hősök tere és a Deák Ferenc tér között egy közel 70 éves veterán autóbusszal is lehet majd utazni – ezen az útvonalon indult el egyébként 1915-ben az első rendszeres budapesti buszjárat. Az N1-es jelzéssel közlekedő nosztalgiajáraton a BKV Zrt. néhány éve restaurált Ikarus 60-as autóbusza közlekedik majd, amelyből egykor több, mint 500 darab futott a főváros utcáin, de az NDK-ban, a Szovjetunióban, Lengyelországban, Kínában, Törökországban és Görögországban is szolgálták a helyi utazóközönségeta magyar busztípus képviselői, amelyből 1952-től Ikarus 60T típusjelzéssel trolibusz is épült. A sokat látott jármű ezen a hétvégén a főváros talán legszebb sugárútján mutatja meg magát. Az N1-es nosztalgiabusz 14:00 és 19:00 óra között 17:00 kivételével minden egész órakor indul majd a Deák Ferenc térről, a 16-os buszok végállomásáról a Hősök tere felé, ahol a Műcsarnok előtti megállóban áll meg.

A járműre kizárólag a végállomásokon lehet felszállni, és csak érkezési sorrendben, mivel az öreg autóbusznak korlátozott a befogadóképessége.

Szintén a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva június 25-én, szombaton egy estére egy régi járat is újra életre kel: a Keleti pályaudvar és a kőbányai Kápolna utca között N36-os jelzéssel egy FVV csuklós villamos, ismertebb nevén Bengáli közlekedik majd a vonalon, amely érinti az Északi Járműjavítót is, ahol a Közlekedési Múzeum kiállítása várja az érdeklődőket. A villamossal az Eiffel Műhelyháztól közelíthető meg a kiállítóhely.

Karszalagok és jegyvásárlási tudnivalók

A Múzeumok Éjszakája karszalag megvásárolható a BKK Ügyfélközpontjaiban és pénztáraiban is, melyek elérhetősége könnyedén megtalálható a BKK Pontkeresőjében. A Múzeumbuszok a rendezvényre szóló karszalaggal további díj fizetése nélkül vehetők igénybe. Az N1-es buszt, illetve az N36-os villamost ugyanakkor nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, tehát ezeken a járatokon a Múzeumok Éjszakája karszalag nem elegendő az utazáshoz. A járatok BudapestGO applikációban is követhetők.

Június 25-én, szombaton a Deák Ferenc téri BKK Ügyfélközpont 7:00 és 24:00 között tart nyitva, igazodva a Földalatti Vasúti Múzeum meghosszabbított nyitvatartásához.

Címlapkép: BKK

Címkék