Kitekintő

Családi viszály miatt mehet csődbe a Van Hool

Tovább bonyolódik a nehéz időket megélő Van Hool helyzete. Éppen két hete számoltunk be arról, hogy a nagy múltú belga buszgyártó a talpon maradás érdekében súlyos létszámcsökkentésre és a termelés jelentős átszervezésére kényszerül. Most azonban a jelek szerint a tulajdonos (és egyben alapító) családon belüli ellenségeskedések felülírják a korábbi reorganizációs terveket, így a legvalószínűbb megoldásnak a csődhelyzet tudatos előidézése és a cég ezt követő eladása tűnik.

Bizonytalan napok várnak a Van Hool dolgozóira, a szorult pénzügyi helyzetben lévő belga buszgyártó hitelezői ugyanis nemet mondtak a cég azon szerkezetátalakítási tervére, amely szerint a vállalat megmentése érdekében leállítanák a termelést a Van Hool belgiumi, Koningshooiktban található üzemében, és a buszgyártási tevékenységet teljes egészében az észak-macedóniai létesítménybe helyeznék át, ezzel egyidejűleg pedig elengednék az egyébként jelenleg is komoly rendelésállománnyal rendelkező városi jellegű termékcsaládot és csak a főként magánüzemeltetők által vásárolt prémiumkategóriás távolsági- és turistabuszokat tartanák meg a kínálatban. A reorganizációs intézkedéscsomag emellett mintegy 1100 munkavállaló elbocsátását is kilátásba helyezte, közülük 830 dolgozótól már az idén megváltak volna. A négy nagy bank azonban, amelyek felé a Van Hool összesen 200 millió euró, azaz átszámítva közel 75 milliárd forintos adósságot halmozott fel, nem hajlandó tovább finanszírozni a cég működését. Tetézi a bajt, hogy mindeközben a flamand parlament éppen a bankok támogatásától teszi függővé, hogy maga is segítséget nyújtson a bajba került buszgyártónak. A Van Hool ugyanakkor jelentős munkáltatónak számít Flandriában, esetleges bedőlésével pedig a tartomány mintegy 30 millió eurós tartozás behajtásának lehetőségétől esne el. A cégnél ezen a héten még folyik a termelés és a munkavállalók is megkapják a berüket, de március 31-én teljesen kiürül a vállalat kassszája. A folytatás egyelőre így teljesen bizonytalan, annak ellenére, hogy a beszámolók szerint a gyártási kapacitás teljes egészében le van kötve az idei évre.

A mai napig az alapító Van Hool család tulajdonában álló cég helyzetét tovább bonyolítja egy családon belüli öröklési vita is, ami megnehezíti a vállalat megmentését, vagy esetleges értékesítését. A több évtizedes családi viszály, ami miatt a buszgyártó részvényeinek kétharmada gyakorlatilag eladhatatlan, az alapító Bernard Van Hool végrendeletére vezethető vissza, amelyben a céget kizárólag nyolc fiára hagyta, két lányát pedig kizárta az öröklésből. Utóbbiak viszont nem hagyták annyiban a dolgot és bírósághoz fordultak kártérítésért, mivel úgy gondolják, hogy nekik is joguk van egy-egy részvénycsomagra a cégből. Az ezzel kapcsolatos jogi eljárások a mai napig tartanak, ami nem teszi túl vonzóvá a buszgyártót a leendő befektetők számára, akik ebben a helyzetben nem tudnák, hogy hová kerül a pénzük, ez pedig nagy jogbizonytalansághoz vezethet. Az érintett családtagok hétfő délutánig kaptak határidőt arra, hogy rendezzék vitás ügyeiket, ám ez sajnos nem történt meg, holott a kormánynak és a bankoknak valóban az volt a szándéka, hogy megoldást találjanak. A Van Hool élére kinevezett válságmenedzser szerint így nincs mód a szerkezetátalakítási terv végrehajtására és szinte elkerülhetetlennek tűnik a buszgyártó csődje. Emellett egy vásárló sem érdekelt abban, hogy átvegye a Van Hoolra nehezedő, összesen mintegy 400 millió eurós adóssághegyet és a szerződésszegésekért járó különféle, akár több tízmillió eurós kötbéreket, amelyek egy esetleges csőd esetén az új tulajdonost már nem terhelnék.

Egy másik lehetséges forgatókönyv szerint a Van Hoolt és a munkahelyek ezreit úgy mentenék meg, hogy a buszgyártó tevékenységet már egy új tulajdonos felügyelete alatt indítanák újra (amihez már a bankok és a flamand kormány is minden aktív támogatást megadna), ez viszont csak egy csőd esetén lenne lehetséges. Ezért egy úgynevezett irányított csődhelyzetet idéznének elő, ami azt jelenti, hogy csak egy átmeneti időszak után kellene csődöt jelenteni, és csak ezt követően kerülne sor az eladásra, vagy a felszámolásra. Ebben az átmeneti időszakban a vagyonkezelő tárgyalhat a potenciális vevőkkel, miközben a vállalat tovább folytatja a működését. Így egy esetleges felvásárlás esetén gyorsabban megtörténhet a gyártás újraindítása, és a beszállítóknak, valamint az ügyfeleknek sem kell aggódniuk, mert a cég az átmeneti időszakban is tud termelni. Végső döntés erről a forgatókönyvről március végén születhet majd. Jelenleg három potenciális érdeklődő is van a Van Hool egészének, vagy egyes üzletágainak felvásárlására: az egyik fő piaci riválisnak számító holland VDL mellett bejelentkezett a tavaly novemberben szintén csődbe jutott angol Mellor buszgyártó új tulajdonosa, Guido Dumarey üzletember is, a harmadik szereplő pedig a másik két fél valamelyikével működik együtt, és valószínűleg egy befektetési társaságról vagy egy kockázati tőketársaságról van szó.

Címkék