Magazin

Debrecenben rajtol a HUMDA országos hidrogénbusz-tesztje

Debrecenben próbálhatják ki először az utasok azt a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű Solaris autóbuszt menetrend szerinti forgalomban, amely a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kísérleti projektjében közlekedik – közölte portálunkkal a kormányzati Zöld Busz Programot is koordináló szervezet. A jármű négy héten át több különböző útvonalon is részt vesz majd a napi utasforgalomban, fél év múlva pedig visszatér a cívisvárosba egy újabb négyhetes tesztfutásra. A tesztidőszak alatt az utasok díjmentesen próbálhatják ki a működése során káros égéstermékek helyett csak vízgőzt kibocsátó, alacsony zajterheléssel üzemelő autóbuszt.

Amint azt korábban megírtuk, a HUMDA még tavaly júniusban írt ki közbeszerzést két darab hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű szóló autóbusz, valamint a szükséges kiszolgáló infrastruktúra egy éven át tartó bérlésére, kifejezetten tesztelés céljából. A tender eredményeként egy CaetanoBus és egy Solaris gyártmányú hidrogénbusz érkezik hazánkba – előbbivel Budapesten és környékén, utóbbival pedig egy országos turné keretében a programban résztvevő vidéki városokban találkozhatnak az utasok 2024 folyamán. A tavalyi első félév statisztikái szerint mindkét típus Európa legkelendőbb hidrogénbuszai közé tartozik (az év végi adatok még nem állnak rendelkezésre), amelyek már korábban is megfordultak Magyarországon: előbbit a Paksi Közlekedési Kft., utóbbit pedig a paksiak mellett a Volánbusz próbálta ki az elmúlt két évben.

A HUMDA által bérelt két tesztjármű közül elsőként a Solaris Urbino 12 hydrogen demóbusz áll az utazóközönség szolgálatába. Az összesen 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú hidrogénbusz február 1-ig közlekedik Debrecenben a DKV menetrend szerinti járatain. Ezt követően a hivatalos ütemterv szerint Miskolcra, Kecskemétre, Kaposvárra, Zalaegerszegre és Győrbe látogat majd egy-egy hónapra, ezek után pedig az év végéig újra bejárja a felsorolt helyszíneket annak érdekében, hogy eltérő időjárási körülmények között lehessen működési tapasztalatokat gyűjteni a járművel. Az egy éven át tartó próbaüzem a HUMDA szerint nem csak a döntéshozók dolgát könnyítheti meg, hanem az utasokat is meggyőzheti a modern megoldások előnyeiről.

A hajtáslánc lelkét jelentő, Ballard Power Systems gyártmányú 70 kW teljesítményű üzemanyagcella-modulban a betankolt tiszta hidrogéngáz és a légköri oxigén elektrokémiai reakciója révén elektromos áram, melléktermékként pedig vízgőz keletkezik. A jármű közvetlen mozgatását villanymotor biztosítja, köztes energiatárolóként pedig egy vontatási akkumulátor is található a rendszerben. A tesztidőszakban a busz folyamatos üzemanyagellátásáról a Messer Hungarogáz Kft. gondoskodik, amely egy mobil hidrogéntöltő-egységet biztosít a projekthez.

A HUMDA számára a szemléletformáláson túl az adatgyűjtés és a Zöld Busz Programból származó üzemeltetési adatokkal való összehasonlításon alapuló elemzések készítése a projekt célja. A kapott adatokkal felvértezve tudjuk segíteni a tiszta járművek és a hidrogén technológia iránt érdeklődőket beszerzési döntések meghozásában, a környezetileg, technológiailag és gazdaságilag együttesen értelmezhető megoldások létrehozásában. Mindegyik helyszínen egy szakmai és pályaorientációs napot is rendezünk majd a roadshow ideje alatt” – emelte ki Mészáros Virág, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatója.

Büszkék vagyunk rá, hogy ismét részt vehetünk a HUMDA által szervezett hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz-mintaprojektben, hiszen tavalyelőtt Budapest agglomerációjában már tesztelhettük a buszt. A mintaprojektben közlekedő járműben egy ZF AV 130 integrált elektromos motor (ZF AxTrax AVE kvázi-kerékagymotoros portálfutómű, két aszinkron villanymotorral – a szerk.) működik. A jármű a tetején elhelyezett, összesen 1560 literes össztérfogatú kompozit hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével 400-450 kilométert képes megtenni. A tartályokban összesen 36,8 kg hidrogéngázt lehet tárolni. Külön öröm számunkra, hogy cégünk székhelyén, Debrecenben indul a mintaprojekt a Solaris Urbino 12 hydrogen autóbusszal” – mondta el Szőke Tamás, a Solaris járművek magyarországi vezérképviseletét ellátó Prim-Vol Trade Kft. cégvezetője.

A Messer Hungarogáz Kft. hidrogéngyártóként és technológiai szakértőként biztosítja a hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz folyamatos üzemanyagellátását 12 hónapon keresztül 6 vidéki helyszínen. Célunk, hogy a hidrogénmeghajtás iránt érdeklődő közösségi közlekedés szolgáltatók megismerjék az üzemanyag-cellás buszt, és tapasztalatot szerezzenek a hidrogéntöltés terén. A hidrogéntöltési szolgáltatást traileres hidrogén-töltőegységgel végezzük. Ennek a technikai megoldásnak az előnye a gyors és egyszerű üzembe helyezés és áttelepíthetőség, hiszen hónapról hónapra új helyszínen kell bevetni a töltőegységet, amelyet egy napon belül képesek vagyunk kivitelezni” – hangsúlyozta Bohner Zsolt, a legnagyobb hazai ipari gáz szolgáltatók közé számító Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

A debreceni tesztfutás első napján, január 5-én a Segner térről induló viszonylatokon próbálhatta ki a buszt a helyi utazóközönség. Január 6-án és 7-én trolivonalakon (3, 5, 5A) tűnik majd fel a hidrogénhajtású Solaris. A további indulási időpontokról a járatot üzemeltető DKV hivatalos Facebook-oldalán lehet tájékozódni a februárig tartó tesztidőszak minden egyes napján.

Fotók: HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Címkék