Magazin

A Solaris és a CaetanoBus típusai nyerték a HUMDA hidrogénbusz-tenderét

A várakozások szerint alakult a kormányzati Zöld Busz Programot koordináló HUMDA Zrt. két darab hidrogén üzemanyagcellás autóbusz bérleti konstrukcióban történő beszerzésére hirdetett pályázata, ugyanis a két európai piacvezető modell, a Solaris Urbino 12 hydrogen és a CaetanoBus H2.City Gold típusok nyerték a még júniusban kiírt tendert. A szervezet a járműveket a Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjeiben veti majd be, lehetőséget adva a hazai szolgáltatóknak a hajtásmód üzemeltetésével és járulékos költségeivel kapcsolatos tapasztalatszerzésre az esetleges későbbi beszerzések megalapozásához.

A két megajánlott típus egy-egy példánya korábban is megfordult már Magyarországon, a Solaris egyik Urbino 12 Hydrogen demóbusza 2022 elején járt hazánkban egy rövid tesztkörúton, idén januárban pedig egy, a Toyota üzemanyagcellás hajtásrendszerével szerelt CaetanoBus H2.City Gold tesztbusz tett villámlátogatást Pakson. A mostani beszerzésnek köszönhetően viszont a hazai üzemeltetőknek a pár napos tesztelésnél hosszabb lehetősége is nyílik a technika kipróbálására, mivel a járműveket a HUMDA 12 hónapig fogja bérelni a nyertesektől.

A három részre osztott tender első két, a járművek beszerzésére vonatkozó szakaszában két-két ajánlat érkezet ugyanazon ajánlattevőktől: a Truck-Trailer & Parts Kft.-től, valamint a Solarist hazánkban képviselő debreceni Prim-Vol Trade Kft.-től. Az értékelési szempontok alapján a Budapest környéki tesztfutásokra szánt kocsira kiírt szakaszban a CaetanoBus H2.City Goldot megajánló Truck-Trailer & Parts Kft. 119 040 000 forintos ajánlata bizonyult jobbnak, a vidéki rendeltetésű járműre vonatkozó részben pedig a Prim-Vol Trade 117 600 000 forint értékű pályázata lett a befutó. A pályázatok értékelése során a nyertes ajánlatot 70-es súlyszámmal az ár, 15-15-ös súlyszámmal pedig két minőségi kritérium, az üzemanyag-fogyasztás (kg/100 km) és a hatótáv határozta meg, amelyek a CaetanoBus esetében 5,66 kg/100 és 660 kilométer, a Solarisnál pedig 8,02 kg/100 és 426 kilométer értékekkel szerepeltek a pályázatokban.

A tender harmadik része egy darab traileres hidrogén töltőegység, illetve a demonstrációs projekt keretében Magyarország területén használt hidrogénbusz működtetéséhez szükséges hidrogéntöltési szolgáltatás biztosítására irányult, szintén 12 hónapos időtartamra. Ebben a szakaszban két ajánlat érkezett, a Messer Hungarogáz Kft.-től és a Linde Gáz Zrt.-től, viszont csak az előbbié volt érvényes. Így a tankolási szolgáltatás teljesítésének jogát a Messer Hungarogáz nyerte el, mégpedig 5 999 950 forint értékű ajánlatával.

Az autóbuszok leszállítására a szerződéskötéstől számított 60 napon belül kell sort kerítenie a nyerteseknek.

Fotók: Garamvölgyi Gergő

Címkék