Kitekintő

Júniusban mutatkozik be a hidrogénhajtású Solaris Urbino 12 H2

A 2019-es év egyik legjelentősebb Solaris újdonsága, az Urbino 12-es soros hibrid hidrogén tüzelőanyag-cellás prototípusa, Stockholmban debütál a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Tömegközlekedési Unió (UITP) június 9-12 között megrendezésre kerülő 63. világkongresszusán.

Az UITP a közösségi közlekedési hatóságok, közlekedésszervezők, közlekedési vállalatok, tudományos intézetek és közlekedésben érdekelt versenypiaci szereplők illetve szolgáltatók nemzetközi szervezete. A közösségi közlekedés minden ágazatát lefedi a tevékenysége: metró, autóbusz, villamos, elővárosi vasút és vízi közlekedés. A 92 országból 3400 tagot számláló szövetség a tagok közötti világszintű kooperációnak és tapasztalatcserének nyújt platformot, valamint a közösségi közlekedés ügyét képviseli és népszerűsíti szerte a világban. Ennek legfőbb fóruma a kétévente megrendezett UITP világkongresszus és kiállítás.

A gyártástechnológia korszerűsítése mellett a modellkínálatot is folyamatosan bővíti a dinamikusan fejlődő lengyel cég, kiemelt hangsúlyt fektetve az elektromos és hibrid hajtású típusokra, mivel az utóbbi években az e-mobililitás  komoly piaci hadszíntérré lépett elő. A 2019-as évre két új típus bemutatását tervezi a Solaris: az egyik nagy durranás kétségkívül a látványtervek formájában már megszellőztetett, duplacsuklós Solaris Trollino 24 trolibusz lesz, amelyből később akkumulátoros elektromos, illetve hibrid hajtású változat is készül majd a gyártó tervei szerint. Szintén az idei esztendő újdonsága a Solaris Urbino 12 hidrogén tüzelőanyag-cellás változata, amelyet egy elektromos meghajtású Urbino 12-es társaságában állít ki az e-mobilitás európai vezetője az UITP csúcstalálkozóján Svédországban.

Solaris Urbino 12 electric már a modellfrissített homlokfallal (Fotó: Solaris Bus & Coach)

Az Urbino 12 H2 a gyártó szerint egy feltöltéssel akár 350 kilométert is képes megtenni. Az autóbuszt 60 kW teljesítményű üzemanyagcellával szerelték. A hajtásláncba egy 29.2 kWh-s akkumulátor is került, amely a hirtelen fellépő nagy energiaigény esetén támogatja az üzemanyagcella-sort. Az üzemanyagcellás hidrogén meghajtású buszokban a cellákat arra alkalmazzák, hogy a hidrogén kémiai energiáját alakítsák át elektromos árammá a hajtóerő biztosítása érdekében. Ezekhez általában PEM FC (protoncsere membrános) típusú üzemanyagcellákat használnak. A nagy nyomáson (350 bar) tárolt, gáz halmazállapotú hidrogént a levegő oxigénjével reagáltatják protonáteresztő membrán segítségével. Az üzemanyagcella-sor által előállított energia puffereléséhez a rendszer akkumulátort használ. A tüzelőanyag-cellás hajtásmód az üvegházhatású gázok és egyéb szennyezőanyagok szempontjából zéró emissziósnak tekinthető, a jármű kipufogócsövén keresztül kizárólag vízpára távozik, mely a lezajló elektrokémiai reakció termékeként képződik. A technológia előnye a normál akkumulátoros elektromos buszokkal szemben, hogy a hidrogén újratöltése mindössze 10 percet vesz igénybe, ezáltal nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot tesz lehetővé az üzemeltető számára.

Solaris Urbino 12 hydrogen még a gyártó látványtervén. A járművet elsőként a lengyel Piła város közlekedési vállalata fogja tesztelni

Mindkét bemutatásra kerülő jármű már az Urbino sorozat 2014-ben bevezetett negyedik generációjának modellfrissített változatának arculatát kapta. A megújult külcsínt 2019 januárjától az Urbino és a Trollino család valamennyi gyártásban lévő tagja egységesen megkapja.

„Az autóipari piac folyamatos változásai, különösen az autóbuszok esetén, megkövetelik a termékek állandó fejlesztését annak érdekében, hogy mindig megfeleljünk a vásárlók, az utazóközönség és a buszvezetők növekvő elvárásainak. Ezért döntöttünk a négy évvel a piaci bevezetést követően jelenlegi városi termékcsaládunk továbbfejlesztése mellett. Meggyőződésünk, hogy megtaláltuk a stílus és a funkcionalitás helyes kombinációját, így tovább növelhetjük járműveink attraktivitását és használati élményét” – foglalta össze a fejlesztések okait Dr. Dariusz Michalak, a Solaris kutatás-fejlesztési és minőségbiztosítási igazgatótanácsának alelnöke.

A módosítások elsősorban a külső designt érintették, ám a formai előrelépés mellett a faceliftnek gyakorlati előnyei is vannak. A frissített verzió homlokfali világítórendszere immár 100%-ban LED-es technikával működik. Ehhez kapcsolódik talán a legfeltűnőbb módosítás, nevezetesen, hogy a homlokfalon a jelenlegi öt-öt világítótest helyét három-három vette át, melyek az összes szükséges funkciót (helyzetjelző, tompított, irányjelző, ködlámpa, fénykürt stb.) ellátják, a lámpafészkek is határozottabb vonalvezetést kaptak, ezenkívül minimálisan finomítottak a szélvédő alsó ívén és a homlokfali műanyag elemek formáján is.   Változott a tetőburkolat kialakítása is, a módosításoknak köszönhetően a korábbinál hatékonyabb az összeszerelhetőség, egyszerűbb karbantarthatóság és jobb vízelvezetés jellemzi  a továbbfejlesztett kiadást.

Címlapkép: Maciej Bednarski/phototrans.pl

Címkék