Magazin

Decembertől egy éven át hét helyszínen tesztel hidrogénhajtású buszokat a HUMDA

December 15-től kezdődően egy éven keresztül egy Solaris, illetve egy CaetanoBus gyártmányú hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt próbálhatnak ki az utasok a budapesti agglomerációban, valamint hat vidéki nagyvárosban menetrend szerinti forgalomban – derül ki a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. portálunkhoz eljuttatott közleményéből. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó szervezet kísérleti projektjében a Linde Gáz Magyarország és a Messer Hungarogáz végzi majd a tankolással kapcsolatos szolgáltatást. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára az együttműködésről szóló megállapodás aláírása alkalmából elmondta: a helyi légszennyezéstől mentesen és nagyon csekély zajkibocsátással üzemelő járművek tartós tesztelése alapján megalapozott döntés születhet majd a hidrogén alkalmazásáról a hazai közösségi közlekedésben.

A kormányzati Zöld Busz Program és több elektromos hajtású közlekedési eszköz támogatási rendszerének együttes kommunikációját HUMDA Green márkanév alatt folytató HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. júniusban hirdetett közbeszerzést két darab hidrogén üzemanyagcellás autóbusz bérleti konstrukcióban történő beszerzésére. Már ekkor tudni lehetett, hogy az egyik járművet Budapestre és környékére szánják, a másikkal pedig a vidéki üzemeltetők számára biztosítanának lehetőséget az idehaza még újdonságot jelentő hajtásmód kipróbálására egy országos turné keretében. Október végére az is eldőlt, hogy a kezdeményezésben résztvevő vidéki városokba egy Solaris Urbino 12 hydrogen demóbusz érkezik, mostanra pedig az is hivatalossá vált, hogy pontosan melyik hat magyarországi város helyi közlekedésében próbálhatják ki a járművet. A 12 méter hosszú, háromajtós, gyári adat szerint 89 utas szállítására képes hidrogénbusz Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben közlekedik majd két-két hónapon keresztül. A jármű 70 kW teljesítményű, Ballard Power Systems gyártmányú üzemanyagcellájában a tiszta hidrogéngáz és a légköri oxigén elektrokémiai reakciója révén villamos energia, melléktermékként pedig vízgőz keletkezik. A busz közvetlen mozgatását a hátsó portálhídba beépített aszinkron villanymotorok biztosítják.

Mindeközben Budapesten és környékén is utazhatunk majd hidrogénbusszal, mégpedig a Volánbusz üzemeltetésében, amely egy ugyancsak háromajtós kivitelű CaetanoBus H2.City Gold tesztbuszt próbál ki egy éven át fővárosi agglomerációs járatain. A jármű tetején elhelyezett tartályokban 350 bar nyomáson összesen 37,5 kg hidrogéngáz tárolható, amelynek felhasználásával egyetlen, mindössze 9 percig tartó feltöltéssel akár 400 kilométert is képes megtenni. A típus idén januárban Pakson is vendégszerepelt egy háromnapos, utasokkal végzett próbafutás erejéig, ahol a tesztbusz éppen aktuális európai tesztkörútjának legkedvezőbb fogyasztási értékeit produkálta. A Toyota üzemanyagcella-moduljával szerelt portugál hidrogénbusz műszaki jellemzőit összefoglaló korábbi cikkünk ide kattintva érhető el.

A mintaprojekt december 15-én kezdődik Debrecenben és a fővárosi agglomerációban. Magyarország 2050-re tervezi elérni a nettó klímasemlegességet, ezért sokat kell tennünk az egyik legnagyobb szennyező közúti közlekedés zöldítésében is. Tisztán elektromos buszból több mint kétszázat helyeztek már forgalomba Magyarországon, mintegy háromnegyedük a közösségi közlekedést erősíti. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is szolgálja a magyar gazdaság jövőjét jelentő zöldenergia fokozott hasznosítása. A környezetkímélő technológiákból minél többet érdemes csatasorba állítani, a következő logikus lépés a tiszta és csendes hidrogén üzemanyagcellás járművek megjelenése. Az egy éven át zajló tapasztalatgyűjtés nemcsak a döntéshozók dolgát könnyítheti meg, hanem az utasokat is meggyőzheti a modern megoldások előnyeiről” – hangsúlyozta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Mindkét buszt volt már szerencsénk kipróbálni. Budapest agglomerációjában a Solarist tesztelhettük tavaly, Pakson pedig a Caetano üzemanyagcellás autóbuszát a JIVE2 közép-kelet-európai Hidrogén Busz Roadshow-n belül 2023 elején. A HUMDA számára a szemléletformáláson túl az adatgyűjtés és a Zöld Busz Programból származó üzemeltetési adatokkal való összehasonlításon alapuló elemzések készítése a projekt célja. A kapott adatokkal felvértezve tudjuk segíteni a tiszta járművek és a hidrogén technológia iránt érdeklődőket beszerzési döntések meghozásában, a környezetileg, technológiailag és gazdaságilag együttesen értelmezhető megoldások létrehozásában. Mindegyik helyszínen egy szakmai és pályaorientációs napot is rendezünk majd a roadshow ideje alatt” – emelte ki Mészáros Virág, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatója.

„Büszkék vagyunk rá, hogy ismét részt vehetünk a HUMDA által szervezett hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz-mintaprojektben. A mintaprojektben közlekedő buszt egy ZF AV 130 integrált elektromos motor hajtja (kvázi-kerékagymotorokkal szerelt ZF AxTrax AVE 130 portálfutómű – a szerk.). A jármű a tetején elhelyezett, összesen 1560 literes össztérfogatú kompozit hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével 400-450 kilométert képes megtenni. A tartályokban összesen 36,8 kg hidrogéngázt lehet tárolni. Külön öröm számunkra, hogy cégünk székhelyén, Debrecenben indul a mintaprojekt a Solaris Urbino 12 electric H2 autóbusszal” – mondta Szőke Tamás, a Solaris járművek magyarországi vezérképviselete, a Prim-Vol Trade Kft. cégvezetője.

A hidrogén üzemanyagcellás járművek területén végzett úttörő munkánk egy újabb fontos állomása ez a projekt, amellyel gyermekeink és unokáink jövőjét tesszük tisztábbá és zöldebbé. A járműbe szerelt üzemanyagcella teljesítménye 60 kW, amelyet kiegészít egy 44 kWh kapacitású, beépített lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomag is, a járművet meghajtó villanymotor 180 kW teljesítmény leadására képes. A belső tér optimalizálása érdekében a hidrogéntartályokat és az üzemanyagcella-köteget a jármű tetején helyezték el. A CaetanoBus H2.City Gold típus 12 méter hosszú, ülő- és állóhelyein összesen 73 utas fér el” – fogalmazott Kósa József, a Caetano buszokat forgalmazó Truck-Trailer & Parts Kft. ügyvezetője.

A Linde Gáz Magyarország Zrt., mint az ország egyik legnagyobb ipari és egészségügyi gázokat előállító vállalata biztosítja a zöld hidrogént a HUMDA hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz demonstrációs mintaprojekt fővárosi szakaszához. A Linde telephelyén található modern technológiájú hidrogén töltőállomás alkalmas a hidrogén üzemű személygépjárművek 700 baron, és buszok 350 baron való töltésére igen rövid alatt. A Linde csoport ez idáig világszerte több, mint 200 saját fejlesztésű és gyártású hidrogén töltőállomást telepített, és elsőként valósította meg Európában hidrogén üzemű vonatok töltését is. Jelen mintaprojekttel egy újabb lépést teszünk a magyarországi hidrogéngazdaság felé vezető úton. A célunk továbbra is az, hogy világszínvonalú technológiánk és szakértelmünk segítségével egyre több piaci szereplő ismerje meg a hidrogénben, a hidrogén mobilitásban rejlő lehetőségeket” – nyilatkozta Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

A Messer Hungarogáz Kft. hidrogéngyártóként és technológiai szakértőként biztosítja a hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz folyamatos üzemanyagellátását 12 hónapon keresztül 6 vidéki helyszínen. Célunk, hogy a hidrogénmeghajtás iránt érdeklődő közösségi közlekedés szolgáltatók megismerjék az üzemanyag-cellás buszt, és tapasztalatot szerezzenek a hidrogéntöltés terén. A hidrogéntöltési szolgáltatást traileres hidrogén-töltőegységgel végezzük. Ennek a technikai megoldásnak az előnye a gyors és egyszerű üzembehelyezés és áttelepíthetőség, hiszen hónapról hónapra új helyszínen kell bevetni a töltőegységet, amelyet egy napon belül képesek vagyunk kivitelezni. A Messer további előnye, hogy a hidrogén közúti szállításához a legnagyobb traileres járműflottával rendelkezik hazánkban, amely a biztonságos ellátás és az országos lefedettség garanciája. A HUMDA demonstrációs mintaprojektjének keretein túl a Messer felkészült nagynyomású hidrogéntöltőkutak telepítésére és üzemeltetésére is, továbbá a szükséges hidrogén beszállítására, vagy helyszíni előállítására. A Messer „One Stop Shop” néven kínál integrált hidrogénellátási megoldást a járműflotta-üzemeltetőknek, segítve a városokat, logisztikai szolgáltatókat abban, hogy határozott lépéseket tegyenek a közösségi közlekedés és teherszállítás szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében” – hangsúlyozta Bohner Zsolt, a legnagyobb hazai ipari gáz szolgáltatók közé számító Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotók: HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Címkék