Magazin

Elindult a HUMDA és a Volánbusz közös hidrogénbusz-tesztje a budapesti agglomerációban

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. szakmai közreműködésével, a Linde Gáz Magyarország Zrt. üzemeltetésében megnyílt Magyarország első hidrogén-töltőállomása. Elsődleges feladata a HUMDA budapesti agglomerációban is elinduló, egy éven át tartó hidrogénbusz-üzemeltetési demonstrációs mintaprojektjének támogatása lesz, de az új lehetőség felhasználók széles köre számára válik elérhetővé. A tesztidőszak alatt ugyanis nem csak az utasok használhatják díjmentesen a zöldenergiával hajtott autóbuszt, hanem előzetes bejelentkezés után az Illatos úti töltőállomáson ingyenesen lehet tankolni összesen 4000 kg hidrogént – ezt Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese jelentette be a Hydrogen Open 2024 konferencia HUMDA Napján, január 19-én.

Az eseményhez kapcsolódva az újbudai MOL Campus felhőkarcoló tövében bemutatkozott az a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű CaetanoBus H2.City Gold demóbusz is, amellyel az év során a Volánbusz különböző agglomerációs járatain – elsőként a Kelenföldi pályaudvar és Szigethalom között – lehet majd találkozni tesztüzemben Budapesten és környékén (a busz menetrendje ide kattintva érhető el). Mint ismert, a környezetbarát, működése során káros égéstermékek helyett csak vízgőzt kibocsátó autóbusz bérleti konstrukcióban, a HUMDA tapasztalatszerzést célzó kísérleti mintaprojektjének részeként közlekedik majd a magyar főváros vonzáskörzetében. Az immár magyar rendszámmal futó jármű 2021-ben készült, és budapesti vendégszereplése előtt Koppenhágában, a Movia közlekedésszervező cég zászlaja alatt is szolgált a Nobina üzemeltetésében, a társaság első hidrogénbuszaként. A jármű Budapestre érkezve is megőrizte eredeti, halvány narancsszínű fényezését. Ez a színvilág a Volánbusz flottájába is jól illeszkedik, de a tesztüzem alkalmából figyelemfelhívó matricázással is kiegészítették.

A teljes hosszban alacsonypadlós, háromajtós kivitelű, 2-2-2 ajtóképletű, 35 magasított háttámlás ülőhellyel és 34 állóhellyel rendelkező hidrogénbusz egy, a Toyotától származó 60 kW teljesítményű tüzelőanyag-cellából nyeri a működtetéséhez szükséges elektromos áramot. Köztes energiatárolóként egy Forsee Power gyártmányú, 44 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomag szolgál, míg a jármű közvetlen mozgatásáról a Siemens ELFA 2 nevű elektromos hajtásrendszere és az azzal járó 180 kW csúcsteljesítményű, központi elhelyezésű állandómágneses szinkron villanymotor gondoskodik. A járművezető Actia Podium 2 műszerfal mögött foglal helyet. A portugál hidrogénbusz egy másik demópéldányát tavaly januárban Pakson is tesztelték, a mostani kocsit a bérleti tender ezen szakaszát megnyerő székesfehérvári székhelyű Truck-Trailer & Parts Kft.-től bérli a HUMDA az utasforgalmi tesztfutás idejére. Megemlítendő, hogy 2023 első felében ebből a hidrogénhajtású busztípusból állították forgalomba a legtöbb példányt Európában (az év végi adatok egyelőre még nem elérhetőek).

A Linde Gáz Magyarország Zrt. frissen felavatott töltőállomása egyaránt képes a hidrogéngázt 350, illetve 700 bar üzemi nyomáson tároló üzemanyagcellás járművek kiszolgálására. Előbbi jelenleg a hidrogénhajtású nehéz haszonjárművek, így a buszok többségében számít bevett megoldásnak – bár vannak kivételek, egyelőre főként Európán kívül -, míg utóbbi egyelőre inkább a személyautókban elterjedtebb.

A HUMDA kezdeményezésében részt vevő vidéki városokban mindeközben egy Solaris Urbino 12 hydrogen tesztbuszt próbálhatnak ki az utasok és az üzemeltetők – ez utóbbi jármű január 5-én kezdte meg próbaüzemét Debrecenben, később pedig Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben is feltűnik majd – utóbbi két városban a Volánbusz üzemeltetésében.

Az összes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül pedig döntő részben a közúti forgalom felel. A közlekedés zöldítése nagyban hozzájárul a klímasemlegességi vállalások eléréséhez, csökkenti a települési zajterhelést és levegőszennyezést, egészségesebb és élhetőbb környezetet biztosít a városlakóknak. A kormányzati programoknak is köszönhetően az elektromobilitás gyors ütemben nyer teret Magyarországon. A zöld rendszámos gépkocsik száma 2022 elejéhez képest megduplázódott, már több mint 86 ezer jár belőlük a hazai utakon. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a kormány ezért a hidrogéntechnológia népszerűsítését és elterjedését is ösztönözni kívánja. A hasznosításra rövidtávon leginkább alkalmas terep a közlekedés. Kísérleti projektjében a HUMDA a közösségi közlekedésben történő felhasználás lehetőségeit teszteli, a fővárosi agglomeráció mellett Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon és Zalaegerszegen is időszakosan forgalomba állítanak hidrogén üzemanyagcellás buszokat. E program részeként mindössze egy előzetes bejelentkezés után bárki ingyenesen tankolhat járművébe hidrogént a budapesti töltőállomáson” – mondta el a rendezvényen Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese.

Budapest agglomerációjában is elindul egy hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz a menetrend szerinti forgalomban. A jármű a Kelenföldi pályaudvar és Szigethalom között közlekedik majd. A HUMDA demonstrációs mintaprojektjében közlekedő háromajtós Caetano H2.City Gold típusú busz is itt tankol majd, és egy évig üzemelteti a budapesti agglomerációs járatain a Volánbusz. A jármű tartályaiban összesen 37,5 kilogramm hidrogéngáz tárolható. Egyetlen töltéssel így 400 kilométert képes megtenni. A helyi légszennyezéstől mentesen és nagyon csekély zajkibocsátással üzemelő járművek tartós tesztelése alapján megalapozott döntés születhet majd a hidrogén alkalmazásáról a hazai közösségi közlekedésben. A HUMDA számára a szemléletformáláson túl az adatgyűjtés és a Zöld Busz Programból származó üzemeltetési adatokkal való összehasonlításon alapuló elemzések készítése a projekt célja” – emelte ki Mészáros Virág, a Zöld Busz Programot is koordináló HUMDA vezérigazgatója.

A HUMDA által koordinált kormányzati Zöld Busz Programban mostanáig 135 új akkumulátoros villanybuszt helyeztek forgalomba Magyarországon, további négy, korlátozott önjárásra is képes trolibusz leszállítása pedig az idei első negyedévre várható. A program által támogatott járművek átadásával hazánkban az elektromos hajtású autóbuszállomány csaknem megnégyszereződött.

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője, ezért is fontos használni és kipróbálni az ezen alapuló hajtásláncokat a közúti és közösségi közlekedésben. A közlekedés zöld átmenetében fontos szerepe van a HUMDA által koordinált Zöld Busz Programnak. A zöldenergetikai átállást támogatja az Energia21 kezdeményezés is, amelyben közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével dolgozunk azért, hogy segítsük Magyarország zöldátállását. Úgy gondoljuk, hogy a jövőben a hidrogénnek is komoly szerep juthat a közösségi közlekedésben és a közúton történő teherszállításban” – mondta Palkovics László, az Energia21 kezdeményezés egyik alapítója.

A hidrogénkonferencia HUMDA Napján az ügynökség szakmai és pályaorientációs napot is rendezett középiskolásoknak, akik a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégiumból, illetve a budapesti Fáy András Technikumból érkeztek.

Fotók: HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Címkék