Kitekintő

A CaetanoBustól érkezett a Nobina első hidrogénbusza

Tovább terjeszkedik Európában hidrogénbuszaival a CaetanoBus-Toyota társulás: a portugál buszgyártó ezúttal a skandináv régió legnagyobb autóbuszos üzemeltetőjének számító Nobinának adott át egy CaetanoBus H2.City Gold LHD hidrogénbuszt. A járművet – amely az első hidrogénhajtású autóbusz a Nobina flottájában – a közlekedési multi dán leányvállalata állítja forgalomba Koppenhágában a helyi közlekedésszervező cég, a Movia hálózatán, várhatóan még ebben a hónapban. A CaetanoBus és a Toyota eddig összesen 20 darab hidrogén üzemanyagcellás H2.City Gold leszállítására kapott megbízást, ebből 8 példányt a barcelonai Transports Metropolitanos de Barcelona közlekedési vállalat, kettőt a bielefeldi moBiel, tízet pedig a wiesbadeni ESWE Verkehrsgesellschaft GmbH rendelt meg.

A Nobina számára gyártott háromajtós hidrogénbusz a hosszabbik, 12 méter hosszú LHD kivitelből kerül ki, és ahogy azt már a CaetanoBus hidrogénhajtású buszaitól megszokhattuk, a járműben a japán cégóriás, a Toyota üzemanyagcellás hajtásrendszerét alkalmazza a gyártó. A Toyota és a portugál buszgyártó még 2018-ban lépett együttműködésre, azóta a CaetanoBus hidrogénhajtású modelljeibe a hajtásrendszert, beleértve az üzemanyagcella-modulokat, a hidrogéntartályokat és a többi kulcsfontosságú gépészeti komponenst is a Toyota szállítja. Amióta pedig a Toyota európai leányvállalata résztulajdont is szerzett a CaetanoBusban, a gyártó e.City Gold jelű akkumulátoros villanybusza és ennek hidrogén üzemanyagcellás változata is Toyota márkajelzés alatt kerül forgalomba Európában.

A jármű elsődleges energiaellátását a Toyota 60 kW teljesítményű, egyszerűen FC Stack néven futó PEM üzemanyagcellás rendszere biztosítja. A busz hidrogéntartályai ugyanakkor a Toyota saját, kizárólag Japánban forgalmazott Sora fantázianevű üzemanyagcellás modelljétől eltérően nem 700, hanem „csak” 350 bar nyomáson tárolják a sűrített állapotú hidrogéngázt. A jármű tetején elhelyezett öt darab, egyenként 312 liter térfogatú kompozit tartály összesen 37,5 kg hidrogén fogadására alkalmas, feltöltésük pedig mindössze 9 percet vesz igénybe. A hajtásrendszerben egy pufferként működő Forsee Power Pulse 15 típusú, három modulos, 44 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomag is található. A Siemens ELFA 2 villamos hajtásrendszerét használó jármű mozgatásához szükséges vonóerőt egy 180 kW csúcsteljesítményű, központi elhelyezésű Siemens állandómágneses szinkronmotor biztosítja. Az autóbusz a gyártó közlése szerint több, mint 400 kilométert képes megtenni az üzemanyagtartályok egyszeri feltöltésével.

A hidrogénüzem egyértelmű kiugrási lehetőséget jelent a CaetanoBus számára. Ezzel a jelek szerint élni is tud a portugál gyártó, hiszen olyan piacokon is megjelent az új hajtásmódnak köszönhetően, ahol korábban nem volt jelen. A bevezetőben említett német megrendeléseket pedig hamarosan akár újabb is követheti, január 10-e óta ugyanis Európa jelenlegi legnagyobb hidrogénbusz-üzemeltetője, az RVK Köln is utasforgalomban tesztel egy példányt a típusból. Ezt a kocsit egy olyan viszonylatra osztották be, ahol a napi futásteljesítmény eléri a 600 kilométert, vagyis az akkumulátoros villanybuszok még nem jelentenek reális alternatívát.

Fotók: Toyota-CaetanoBus

Címkék