Kitekintő

Toyota logót kapnak a CaetanoBus zéró emissziós típusai

Szintet lép a CaetanoBus és a Toyota 2018 szeptembere óta fennálló együttműködése: a jövőben a portugál buszgyártó tisztán elektromos, illetve hidrogén üzemanyagcellás hajtású típusai Toyota márkajelzés alatt kerülnek forgalomba Európában. Ezzel együtt nem tűnik el a buszok orráról a Caetano felirat sem, ami ezentúl a markáns hűtőmaszk-imitáció menetirány szerinti bal oldalán kap helyet.

A Toyota már hosszú évek óta a tüzelőanyag-cellás hajtásmód egyik úttörőjének számít személyautó-fronton, az utóbbi időben pedig a buszok világa felé is egyre jobban kacsintgat – bár azért a cég haszonjárműves leányvállalataként működő Hino révén eddig sem állt távol a szegmenstől. A japán autógyártó a saját neve alatt mostanáig mindössze egyetlen busztípust, a J-Busnál gyártott és kizárólag Japánban forgalmazott, hidrogén üzemanyagcellás hajtású futurisztikus Sora modellt kínálta, a CaetanoBus hasonló technikát alkalmazó termékeinek részleges átcímkézésével viszont immár az európai buszpiacon is bemutatkozik a márkanév. Matt Harrison, a Toyota Motor Europe elnök-vezérigazgatója szerint a döntés jól szemlélteti a legutóbbi fejlesztéseikbe és a CaetanoBusszal fennálló hosszú távú partnerségi viszonyba vetett bizalmat, illetve azt is, hogy a japán gyártó a személyautókon túl más területeken is szeretné kivenni a részét a zéró emissziós mobilitásból a teljes karbonsemlegesség felé vezető úton.

Ismerős logóval kerülnek az utakra a jövőben a CaetanoBus nullemissziós típusai

A hivatalosan a buszgyártás gyorsuló növekedésével és a tulajdonosi kör átrendeződésével indokolt kettős emblémázás a CaetanoBus két lokálisan károsanyag-kibocsátás mentes városi modelljét, az e.City Gold akkumulátoros villanybuszt és ennek hidrogén üzemanyagcellás változatát, a H2.City Gold típust érinti. A kínálat többi eleme változatlan néven készül tovább.

A két vállalat még 2018-ban kezdett kooperációba, a portugál buszgyártó hidrogénhajtású modelljeiben azóta is a Toyota által fejlesztett üzemanyagcellás hajtásrendszert alkalmazzák. A felek tavaly decemberben megerősítették stratégiai szövetségüket azáltal, hogy a közös alapítású Toyota Caetano Portugal (TCAP) vegyesvállalat a portugál buszgyártó résztulajdonosává vált. A CaetanoBus nemzetközi eladásai az utóbbi időben emelkedést mutatnak, a cég elektromos- és hidrogénbuszainak az elmúlt években többek között Spanyolországból, Németországból és az Egyesült Királyságból is akadtak megrendelései.

Címlapkép: CaetanoBus S.A.

Címkék