Kitekintő

Közösen fejleszt hidrogénhajtású távolsági autóbuszt a CaetanoBus és a Temsa

Nagyon úgy tűnik, hogy megkezdődött a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű távolsági autóbuszok korszaka: az idei év folyamán Indiában már bemutatkozott az első ilyen típus, heteken belül pedig az első európai világpremierre is sor kerül. Az úttörők sorába most bejelentkezett a török Temsa is, amely a hidrogénhajtás egyik európai meghonosítóját, a portugál CaetanoBust választotta partnerének az ambiciózus projekthez. A két buszgyártó kooperációjának eredményét várhatóan 2024-ben láthatjuk.

Az egyelőre csak számítógépes vázlat formájában megszellőztetett újdonság műszaki alapját a gyorsabb piacra kerülés érdekében a Temsa HD 12 turistabusz tisztán elektromos hajtású változata adja majd. Bár a hivatalosan közzétett egyetlen, címlapképünkön látható grafikából még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, a busz arányaiból arra lehet következtetni, hogy a hidrogéngáz tárolására szolgáló tartályegység a tetőre kerül, a karosszéria pedig ennek kompenzálására talán valamivel alacsonyabb építésű lesz az alaptípusénál. A gépészeti jellemzőkről egyelőre annyit árultak el, hogy az üzemanyagcella-modulokat a Toyota szállítja, amely a CaetanoBus fejlesztési partnere és résztulajdonosa is egyben. A szintén a japánoktól származó H2 Dual System technológiának köszönhetően a rendszer 350 vagy 700 bar töltőnyomással is működőképes lesz, vagyis a buszt bármilyen rendelkezésre álló hidrogén-töltőállomáson meg lehet majd tankolni. A jármű hatótávolsága a fejlesztők állítása alapján az üzemeltetési és időjárási körülményektől függően akár az 1000 kilométert is elérheti. Ezzel lényegében egy teljes használati értékű, károsanyag-kibocsátástól mentes távolsági autóbuszt kapunk, ami az ígéretek szerint magas minőséggel és komforttal párosul majd. Az első, kéttengelyes prototípus bemutatását 2024-re tervezik, a sorozatgyártás 2025 folyamán indulhat, rögtön ezután pedig háromtengelyes verzióval bővül majd a paletta.

A CaetanoBus az elmúlt években a hidrogénhajtásra alapozza terjeszkedését Európában. A portugál gyártó tüzelőanyag-cellás busztípusai szülőföldjükön kívül Németország, Franciaország, Spanyolország, Dánia és Olaszország útjain is megtalálhatók, de egy demópéldányt hazánkban is kipróbáltak már utasforgalomban. A sikert jól mutatja, hogy az idei év első felében a CaetanoBus hidrogénbuszaiból állították forgalomba a legtöbbet földrészünkön. Bár a cég jelenleg inkább a városi modellekre összpontosít, nem idegen számára a távolsági szegmens sem: főként Nagy-Britanniában, valamint az Ibériai-félszigeten találkozhatunk a CaetanoBus turistabuszaival.

A világ mintegy 70 országába exportáló Temsa mindeközben élen jár az európai gyártók által továbbra is óvatosan kezelt elektromos helyközi-távolsági buszozás terén: tavaly szeptemberben a hannoveri IAA Transportation 2022 kiállításon tartották a jól csengő nevű LD SB E elektromos helyközi autóbusz premierjét, idén februárban pedig a detroiti Busworld North America 2023 kiállításon a már egy éve piacon lévő TS45E távolsági villanybuszt állította ki a török gyártó.

Az együttműködő partnerek ígéretük szerint az október 7. és 12. között megrendezésre kerülő Busworld Europe 2023 kiállításon árulnak majd el további részleteket a közös projektről.

Címlapkép: CaetanoBus S.A.

Címkék