Magazin

Februárban érkezik Szeged első SOR TNS trolibusza

Az SZKT cikkünk publikálása után 40 nappal érkezett, 2024. január 9-i keltű megkeresése és helyreigazítási kérelme szerint téves azon, cikkünk egy korábbi változatában szereplő információnk, miszerint a járművek a szállítási határidő lejárta után, csak jelentős késéssel érkeznének. A közlekedési cég felhívta a figyelmet arra, hogy a társaság és a SOR Libchavy között létrejött szerződés 15 hónapos teljesítési határideje 2024 első negyedévében telik le, így a februárban és az azt követő hetekben leszállításra kerülő négy darab SOR TNS 12 trolibusz átadása a megállapodásban vállaltak szerint fog történni. Az SZKT akkori ügyvezetője 2022. június 7-én látta el kézjegyével a trolibuszok szállítására vonatkozó beszerzési megállapodást, amelynek hatályba lépésétől számítva 15 hónap áll a gyártó rendelkezésére a járművek leszállítására. Az SZKT megkeresése alapján tehát a trolik megrendeléséről szóló teljesítési megállapodás fél évvel a szerződéskötés után, 2022-2023 fordulóján került aláírásra.

Jelen állás szerint 2024 első negyedévében végre megérkezik Szeged még tavaly júniusban megrendelt négydarabos SOR TNS 12 flottája – tudtuk meg a Szegedi Közlekedési Kft. illetékes főmérnökségétől. A Zöld Busz Program keretében beszerzésre kerülő járműveket a gyártónak szerződés szerint 2024 első negyedévéig kellene átadnia az SZKT részére, viszont a megállapodásban foglaltakkal szemben a járművek az elektromos berendezésekért felelős Cegelec alkatrészellátási problémái miatt egy másik beszállító hajtásrendszerével érkeznének majd.

A flotta első példánya várhatóan 2024 februárjában érkezik meg, a fennmaradó három kocsi pedig az azt követő hetekben fut be a városba. Mivel a Cegelec továbbra sem tudja kiegyensúlyozottan ellátni a SOR teljesítés alatt álló megrendeléseit, ezért a cseh gyártó több megbízás esetében a szállítási határidők betartása és a késések minimalizálása érdekében felajánlotta egy másik hajtáselektronika beépítésének lehetőségét. A pozsonyi kocsikba így a Škoda Group jól ismert BlueDrive hajtásrendszere kerül, míg az eperjesi és a szegedi rendeltetésű példányok esetében a cseh Rail Electronics elektronikájára esett a választás. A szegedi TNS-ek az SZKT tájékoztatása szerint ugyan nem, de Zlín, Jihlava és Prága SOR trolibuszai viszont szintén késnek, a Jihlavába szánt példányok több mint egy évet, a prágai csuklósok pedig már lassan 8 hónapot.

Az elektronika beszállítójának lecserélésére természetesen a pályázatban vállalt feltételeknek megfelelően kerül sor, tehát a járművek a megváltozott műszaki jellemzők mellett is rendelkeznek majd önjáró képességgel; legalább 12 kilométert lesznek képesek önállóan, a felsővezetékes szakaszt elhagyva biztonsággal megtenni, napi futásteljesítményük pedig akkumulátoros üzemmódban elérheti az 50 kilométert is.

A szerződést, melynek terhére az SZKT még további két járművet hívhat le, a csehek nettó 1 833 180 euró, azaz átszámítva közel nettó 690 millió forint fejében teljesítik.

A címlapkép illusztráció, a képen Pozsony első SOR TNS trolibusza látható. Fotó: DPB

Címkék