Magazin

A cseh SOR lett a befutó Szeged négydarabos trolitenderén

Második nekifutásra már eredményesen zárult a Szegedi Közlekedési Kft. még februárban megindított, 4 darab (+ opcióban további 2 darab) új, teljes hosszban alacsonypadlós, kisegítő akkumulátoros hajtással szerelt, szóló trolibusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárása; a tendert a cseh SOR Libchavy nyerte TNS 12 néven futó típusával. Az önkormányzati tulajdonú cég azután indított ismételten közbeszerzést a négydarabos flotta megvásárlására, hogy az előző, tavaly október közepén elindított eljárásban az egyetlen pályázó, a fehérorosz Belkommunmash troli- és autóbuszgyártó által benyújtott ajánlatot is érvénytelennek ítélte a bíráló bizottság. A beszerzés elsődleges pénzügyi forrását a Zöld Busz Program pályázat nettó 577 461 000 forintos támogatási összege adja, a szükséges önerőt a szegedi önkormányzat biztosítja.

Az SZKT felhívására két pályázat érkezett az ajánlattételi határidőig, egy a tendernyertestől, egy pedig a lengyel Solaris Bus & Coachtól, ám az ajánlatkérő csak az értékelési sorrendben legkedvezőbb ajánlatot tevő, azaz a SOR tekintetében végezte el a bírálatot, a Solaris ajánlatát nem értékelték, így az nem került rögzítésre sem az érvényes, sem pedig az érvénytelen ajánlatok körében. A lengyel buszgyártó a 4 darab trolibuszt és a járművekkel leszállítandó tartalék alkatrészeket  nettó 2 251 868 euró értékben ajánlotta meg, több mint 400 ezer euróval drágában a SOR-nál. A lengyelek a 15 kilométeres önjárási képesség mellett a járművekre 36 hónapos teljes körű jótállást vállaltak volna.

A csehek nettó 1 833 180 euró, az ajánlattételi határidő lejártának napján irányadó MNB középárfolyamon számolva nettó 682 987 873 millió forint értékű ajánlattal nyerték el a tender teljesítési jogát, amely ugyan meghaladja az előzetesen kalkulált rendelkezésre álló fedezeti összeget, de a szegedi közgyűlés néhány nappal ezelőtti döntése nyomán az önerő megemelésével, s a fedezet biztosításával végül eredményesen lezárulhatott az eljárás. Az ajánlatok összegzéséből kiderül, hogy a megajánlott típusra 48 hónapos teljes körű jótállás biztosít a gyártó. A 12 méter hosszú, 2-2-2 ajtókiosztású kocsik 5 álló fő/m2 mennyiséget alapul véve 77 utast tudnak egyidejűleg a fedélzetükön szállítani, az utasajtók mindegyike pedig elektromos működésű lesz. A trolibuszok a gyártó vállalása szerint akkumulátoros önjáró üzemmódban naponta akár 50 kilométert is képesek lesznek megtenni, ez természetesen a kényelmi segédüzemek (például a légkondicionáló és a fűtés) használata nélkül értendő.

Emellett követelmény volt, hogy a járműveket minimum 24 kW teljesítményű utastéri, valamint vezetőtéri klímaberendezéssel, külső és belső vizuális, valamint akusztikus utastájékoztató berendezéssel, legalább 7 darab, kalauzkulccsal zárható, “üveg az üvegben” utastéri ablakkal, fedélzeti WiFi-vel és USB-csatlakozókkal is el kell látni. A trolibuszok felszereltségének ezen kívül tolató-, forgalomfigyelő és kétoldali külső hátralátást biztosító kamerákkal kiegészített fedélzeti kamerarendszert is tartalmaznia kell.

Az ajánlattevői oldalon fővállalkozóként csak a SOR Libchavy szerepel, így egyelőre azt nem lehet tudni, hogy azok Škoda BlueDrive (IGBT) hajtásrendszerrel érkeznek, vagy a francia Cegelec In-Motion-Charging (IGBT) elektronikáját kapják.

Az ajánlatkérő a négy darabos alapmennyiségen felül további két járműre formálhat opciós jogot, mellyel az SZKT a szerződéskötéstől számított 48 hónapos időszak alatt saját döntése szerinti tetszőleges számú részletben élhet. Az alapmennyiség leszállítására, illetve az üzemeltető által előírt 1000 kilométeres utasok nélküli próbafutás teljesítésére az adásvételi szerződés hatályba lépését követő maximum 15 hónapon belül kell sort keríteni. A szerződés megkötésére leghamarabb május 20-án, a 10 napos szerződéskötési moratórium lejárta után kerülhet sor.

A címlapkép illusztráció, fotó: Škoda Transportation.

Címkék