Magazin

Megérkeztek az első fotók Szeged vadonatúj SOR trolibuszairól

Mozgalmasan alakul a nap hazai vonatozású trolibuszos hírek szempontjából: az opciókkal együtt 160 darabos budapesti közbeszerzés meghirdetése után este befutottak az első képek a régóta várt szegedi rendeltetésű SOR TNS 12 trolibuszokról is. A SOR Libchavy csehországi gyárában már az utolsó simításokat végzik a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) leendő járművein, amelyekről Botka László szegedi polgármester közölt fényképeket február 20-án este közösségi oldalán.

A karosszéria és hajtásrendszer szempontjából egyaránt cseh terméknek minősülő szóló trolibuszokat nemrég egy magyar delegáció tekintette meg az összeszerelés helyszínén, és a közzétett fényképek alapján a négydarabos széria tagjai már nagyon közel vannak az átadásra kész állapothoz: a karosszériák készre szerelése befejeződött, és a nagyrészt a tetőn található elektromos berendezések is a helyükre kerültek már.

Viszonylag ritka a teljesen egyszínű fényezés a SOR NS típuscsalád tagjainál, de a szegedi színterv ezt követeli meg

A polgármester posztjának szövegéből is arra lehet következtetni, hogy már nagyon közel van a 683 millió forint összértékben beszerzett járművek bemutatkozása: elmondása alapján a néhány hétig tartó engedélyeztetési és beüzemelési folyamatot követően (ebbe minden bizonnyal beleértendő az SZKT által előírt 1000 kilométeres közúti tesztfutás is) minden szegedi kipróbálhatja majd őket. Botka László szerint a modern járművek kényelmesebbek, biztonságosabbak, takarékosabbak és szebbek is elődeiknél, ily módon jelentősen hozzájárulnak a XXI. századi, zöld Szeged épüléséhez és a város közösségi közlekedésének fejlesztéséhez.

Az új trolik a vidéki városokra jellemző, a legelső üléseket leszámítva végig 2+2 soros üléselrendezéssel érkeznek

Mint ismert, Szeged közlekedési társasága a Zöld Busz Program támogatásával vásárolt négy darab, korlátozott mértékű önjárásra is képes SOR TNS 12 szóló trolibuszt – ezek az utolsó járművek a kormányzati program első, 2021-2022-es üteméből, amelyek még nem kerültek leszállításra. A trolibuszos mércével is lassú teljesítés hátterében – bár az SZKT időközben arról tájékoztatta portálunkat, hogy minden a szerződésnek megfelelően zajlik – a járművek elektronikáját az eredeti tervek szerint szállító Cegelec alkatrészellátási problémája állhat, ami végül oda vezetett, hogy a szegedi kocsikba alternatív megoldásként a cseh Rail Electronics hajtásrendszere kerül, az Eperjesre szállított példányokhoz hasonlóan. A járművek leszállítására a gyártónak a szerződés hatálybaléptetéséhez szükséges bankgarancia 2022. december 9-ei rendelkezésre bocsátásától számítva 15 hónap áll rendelkezésére, azaz a teljesítés véghatárideje 2024. március 9-e. A teljes hosszban alacsonypadlós trolibuszok beépített vontatási akkumulátoraik jóvoltából legalább 12 kilométeres távig önjárásra is képesek lesznek a felsővezetékes szakaszokon kívül, és az előzetes számítások szerint akár napi 50 kilométert is megtehetnek ilyen üzemmódban. Szolgálatba állításukkal érezhetően enyhül majd a SZKT troliflottájában tapasztalható akut járműhiány – mint azt megírtuk, a társaság emiatt átmenetileg a BKV-tól kényszerült a fővárosban már félreállított Ikarus-GVM 280T csuklós trolibuszokat bérelni. Az új járművek átadása a SOR számára is mérföldkövet jelent majd, a cseh gyártó ugyanis – amely kitartó próbálkozásai ellenére eddig nem sok sót evett meg hazánkban – első alkalommal szállíthat trolibuszokat Magyarországra. Megemlítendő, hogy az SZKT-nek a szerződéskötéstől számított 48 hónapon belül további két opciós példány lehívására is van lehetősége. A SOR TNS 12 típus érdekessége, hogy külső formatervéért ugyanaz a cseh designer, Patrik Kotas felelt, aki annak idején a Szegeden szintén jól ismert Škoda 21Tr szóló, illetve 22Tr csuklós trolibuszok (valamint a 21Ab típusjelű autóbusz változat) formavilágát is megálmodta.

A korábbi hírek szerint az új trolibuszok leszállítása februárban esedékes, így várhatóan napokon belül megtörténik

Az új trolibuszok üzembe helyezése mellett egy tavaly decemberben bejelentett terv alapján az SZKT egy 2026-ig tartó felújítási programot is indít a meglévő járműpark egyes típusainak (Škoda 15Tr, Ikarus-Škoda Tr187, valamint az egyetlen SZKT-ARC Tr187 csuklós trolibusz és két Mercedes-Benz Citaro autóbusz) korszerűsítésére.

Fotók: Botka László/Facebook

Címkék