Magazin

Cegelec hajtással érkeznek Szeged SOR TNS trolibuszai

Még május elején számoltunk be a SOR Libchavy szegedi tendergyőzelméről, mely szerint a cseh buszgyártó vállalat némi meglepetésre 4 darab, s azonos feltételek mellett további 2 darab opcionálisan lehívható kisegítő akkumulátoros hajtással szerelt szóló SOR TNS 12 trolibusz szállítási jogát nyerte el a Szegedi Közlekedési Kft. „zöld buszos” tenderén. A 4 darabos alapmennyiséget a csehek nettó 1 833 180 euró, azaz átszámítva közel nettó 683 millió forint értékben szállíthatják le a szegedi önkormányzati cégnek. A járművek hajtásrendszerét illetően korábban már sejteni lehetett, hogy a  Škoda külső karosszériagyártó partnereitől való függetlenedése miatt az SZKT tenderén a SOR már nem a Škoda Electric-el együttműködve kifejlesztett típust ajánlotta meg, hanem egy, a francia Cegelec elektronikájával szerelt modellel indult, ez most hivatalosan is megerősítést nyert a SOR, valamint a Cegelec részéről is.

Az SZKT pályázatán a csehek mellett a Solaris Bus & Coach is „szerencsét” próbált Trollino 12 modelljével, ám mivel a lengyel buszgyártó ajánlata jóval drágább volt a felhívás minden feltételét teljesítő SOR ajánlatánál, az SZKT azt el sem bírálta. Emellett a SOR nem csak az ajánlati ár, hanem a teljes körű jótállás és az önjárási képesség tekintetében is kedvezőbb ajánlatot adott; 12 hónappal hosszabb, 48 hónapos garanciát, valamint önjáró üzemmódban, a felsővezetékes szakaszt elhagyva lényegesen nagyobb, akár az  50 kilométert is megközelítő autonómiát vállalt.

A szegedi tendergyőzelem kapcsán a SOR Libchavy értékesítési igazgatója elmondta, hogy miután lejárt a 10 napos szerződéskötési moratórium, s nem érkezett kifogás a pályázat eredménye ellen, most már csak arra várnak, hogy megköthessék a megállapodást a trolibuszok szállításáról. Megjegyezte: maga a szállítás ütemezése az ügyfél végső döntésétől függ, ugyanis a járművek beszerzése külső finanszírozásból fog megvalósulni. Kiemelte, hogy bár az üzlet nem tartozik a legnagyobb megrendeléseik közé a darabszámot illetően, de mégis nagy sikerként könyvelik el, ugyanis egy tejesen új és ismeretlen piacon tudtak eredményesen pályázni.

Szeged és az ország első SOR trolijai a prágai gyártóbázissal is rendelkező francia Cegelec elektronikájával érkeznek majd, erről már a Cegelec cseh részlegének vezérigazgatója beszélt, hozzátéve, hogy már korábban is szállítottak villamosok és trolibuszok modernizálását szolgáló hajtásrendszereket az SZKT-nak, valamint a város Pesa Swing villamosai is cégük IGBT alapú hajtáskonténereivel vannak felszerelve.

A pályázati kiírás szerint a 4 darabos alapmennyiség leszállítására, illetve az SZKT által előírt 1000 kilométeres utasok nélküli próbafutás teljesítésére az adásvételi szerződés hatályba lépését követő maximum 15 hónapon belül kell a tendernyertesnek sort keríteni. A két opciós járművet pedig a szerződéskötéstől számított 48 hónapos időszak alatt lehet lehívni, akár két részletben is.

Címlapkép: Jiří Mejstřík 

Címkék