Magazin

Négy önjáró trolibuszt szerezne be Szeged a Zöld Busz Program keretében

Weboldalunkon már többször megírtuk, hogy a Zöld Busz Program május 31-én zárult első pályázati eljárásában összesen 11 pályázó, illetve konzorcium nyújtott be finanszírozási kérelmet lokálisan nullemissziós autóbuszok (akkumulátoros villanybuszok és önjáró trolibuszok) beszerzésére, valamint a szükséges töltőinfrastruktúra kiépítésére. Az ezekre igényelt támogatások összértéke a Zöld Busz Projektiroda korábbi közlése szerint megközelíti a 18,4 milliárd forintot. Mivel a kormány legfeljebb 80%-os intenzitással támogatja a beszerzéseket, a közel 25 milliárdos összértékű beruházások önrészét, jelen esetben 7 milliárd forintot a pályázóknak kell biztosítaniuk. Ebből az összegből 123 darab szóló elektromos autóbusz és négy darab önjáró trolibusz beszerzése valósulna meg, mostanra pedig az is kiderült, hogy utóbbi járművek Szegeden állhatnak majd az utazóközönség szolgálatába. A Tisza-parti városba rajtuk kívül egyébként további nyolc akkumulátoros villanybusz is érkezik a program keretében, amelyek ugyan a Volánbusz kötelékébe tartoznak majd, de fenntartási költségeiket Szeged városa átvállalja. 

Szeged önkormányzati tulajdonú közlekedési társasága, a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) a kormányzati program nyújtotta lehetőséggel élve négy kisegítő akkumulátoros hajtással szerelt, szóló kivitelű trolibusz beszerzéséhez igényelt állami támogatást. A járművek megvásárlását célzó közbeszerzést a többi pályázóval – Miskolccal, Veszprémmel, Péccsel és a Volánbusszal – ellentétben a közlekedési cég még nem indította meg, az SZKT vélhetően megvárja ezzel támogatási igényének kedvező elbírálását.

Mint ismert, Szeged már korábban is tervezte, hogy újabb önjáró trolikkal egészíti ki meglévő flottáját, a megyeszékhely a Modern Városok Program keretében eredetileg 5 darab (+3 darab opció) önjáró csuklós trolibuszt vásárolt volna. Ez a beruházás végül meghiúsult, mivel az erről szóló – és nem mellesleg eredményesen zárult – feltételes közbeszerzést végül kormányzati támogatás hiányában lefújták. Ezt a tendert egyébként a Škoda Electric nyerte a Solaris Urbino karosszériáját használó 27 Tr típusával.

Amennyiben a SZKT mostani, „zöld buszos” pályázata sikerrel jár, a városba ezúttal szóló trolibuszok érkeznének, a Zöld Busz Program pályázati eljárásában ugyanis kizárólag ilyen kivitelű járművek beszerzésére lehetett támogatást igényelni. További alapfeltétel volt a kiírásban, hogy a trolibuszok alkalmasak legyenek minimum 60 utas szállítására, valamint hogy a beépített vontatási akkumulátorok – teljes körű utastéri légkondicionálás mellett – legalább 4 kilométeres hatótávot biztosítsanak a felsővezeték nélküli szakaszokon.

A Zöld Busz Programban a kormány a trolibuszok beszerzéséhez nyújtható támogatás intenzitását (a különféle emissziós besorolású buszok kiváltására adható támogatásokat összegezve) is 80%-ban maximalizálta. A véglegesen nyújtható állami hozzájárulás mértéke azonban függ a lecserélni tervezett autóbuszok károsanyag-kibocsátásától. A program az Euro 0-ás vagy Euro 1-es környezetvédelmi kategóriába tartozó autóbuszok tisztán elektromos hajtású járművekre történő cseréjét 85%-ban, az Euro 2-esekét 80%-ban, az Euro 3-asokét 75%-ban, az Euro 4-esekét 65%-ban, az EEV minősítésű típusokét pedig 60%-ban támogatja. Az SZKT-nak elviekben, hogy megfeleljen a pályázat követelményeinek, négy dízelmotoros járművet kellene kivezetnie a 10 darabos buszállományból a négy önjáró trolibuszért cserébe – hogy melyek lesznek ezek, még pontosan nem tudni, de a három legidősebb, még forgalomban lévő Mercedes-Benz Citaro C1-es biztosan szerepel a listán.

A címlapkép illusztráció, forrás: Solaris Bus & Coach

Címkék