Magazin

Tízmilliárd forintot ad a kormány a szegedi közösségi közlekedés zöldítésére

A magyar kormány a Modern Városok program keretében bruttó 10 milliárd forint támogatási összeget biztosít Szeged város közösségi közlekedésének teljes mértékben környezetbaráttá tételére. A kormány eredetileg egy 2018 decemberi kormányhatározat értelmében a szegedi közlekedésfejlesztési beruházásokra 7 milliárd forintot folyósított volna a város önkormányzata részére. A fejlesztések eredményeként ebből a támogatási összegből valósult volna meg a 4-es villamos vonalának rekonstrukciója és a hozzátartozó új járművek megvásárlása, valamint trolihálózat fejlesztése és szintén új járművek – trolibuszok és hibrid elektromos midi trolibuszok – beszerzése.

Bartók Csaba önkormányzati képviselő és a Modern Városok Program szegedi koordinátora a delmagyar.hu portálnak arról számolt be, hogy a kormány a korábbi döntését visszavonta, és a támogatást megnövelve új intézkedésről döntött a programban. Annak ellenére, hogy a kormány korábban a csongrádi megyeszékhely önkormányzatával állapodott meg a 7 milliárdos keretösszeg biztosításáról, a Miniszterelnökséggel, valamint a Technológiai és Innovációs Minisztériummal most abban egyeztek meg, hogy a megnövelt támogatást és a projekt megvalósítását – melynek keretében a jelenlegi dízelüzemű autóbuszok helyett elektromos meghajtású autóbuszokat vásárolnának – a Volánbusz Zrt.-re bízzák. Bartók Csaba szerint a korszerűsítés hatását már idén érezhetik a szegediek, hiszen a forrás megvan, így a közbeszerzési eljárást, majd az eszközbeszerzést kell megvalósítani.

Szegeden tavaly 24 darab Euro 6-os minősítésű motorral szerelt Mercedes-Benz Conecto állt forgalomba

Ha ez valóban így történik, akkor elmarad a 4-es villamosvonal felújítása, valamint a trolibusz-beszerzés is. A 7 milliárdos támogatásból legfeljebb 2,37 milliárd forintot fordíthatott volna az önkormányzat trolibuszok és hibrid elektromos midi trolibuszok 2020-as beszerzésére. A keretösszegből egy nettó 3 585 050 euró, azaz átszámítva közel 1,18 milliárd forint értékű csuklós Solaris-Škoda trolibusz flotta megvásárlására is nyílt volna lehetőség egy korábbi sikeres közbeszerzési eljárásnak köszönhetően. Az 5 darab (+ 3 darab opció) csuklós trolibusz beszerzésére kiírt pályázat eredményének gyakorlati megvalósulása a kormány támogatásától függött.

A Škoda Electric 5 darab (+ 3 darab opció) önjáró csuklós trolibuszt szállított volna Szeged városába egy 2018-ban elnyert közbeszerzésnek köszönhetően (Fotó: Škoda Transportation)

Bartók Csaba azt is elmondta, hogy a 10 milliárdos támogatásból a szegedi közösségi közlekedést a beruházást követően 100%-ban környezetbaráttá lehet tenni, hiszen a beszerzésnek köszönhetően a jelenlegi dízelüzemű autóbuszok helyett elektromos meghajtású buszok állnának forgalomba a városban. Azt viszont nem árt tisztázni képviselő úr kijelentésével kapcsolatban, hogy a jövőben rendelkezésre álló bruttó 10 milliárd forintos keretösszeg, a legkedvezőbb benyújtott ajánlat esetén is maximum 55 darab szóló elektromos autóbusz beszerzésére nyújtana lehetőséget, töltőberendezéssel együtt. A darabonkénti vételár természetesen nagyban függ a megrendelt flotta létszámától, illetve az elvárt plusz szolgáltatásoktól, például a karbantartástól – mivel a Volánbusznak nincs tapasztalata elektromos buszok üzemeltetésével, az első években ezt valószínűleg szintén a járművek gyártójának kellene végeznie. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fenti ár szóló villanybuszokra értendő. Szegeden viszont értelemszerűen szükség van csuklósokra is, ezek ára pedig természetesen jóval magasabb – a lengyelországi Szczecin városa például tokkal-vonóval együtt átszámítva több, mint bruttó 267 millió forintot szán egyetlen csuklós villanybuszra, igaz, ők egyelőre csak nyolc példányt terveznek vásárolni. Mindezek fényében már papíron is erősen irreálisnak érezzük az átfogó flottacsere vízióját.

Márpedig a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy töltési és egyéb rendelkezésre állási okokból a teljes, 85 autóbuszból álló jelenlegi flotta cseréje esetén akár 95-100 darab elektromos buszra is szükség lenne a Tisza-parti városban, ugyanis a technika mai állása szerint egyetlen elektromos busz még nem alkalmas arra, hogy teljes értékűen kiváltson egy dízel meghajtású járművet. Mindez a szolgáltatás fenntartásához szükséges sofőrigényt is megnövelheti, márpedig a buszvezető-hiány már most is országszerte problémát jelent.

A BYD eBus szóló változata töltőberendezéssel együtt megközelítőleg bruttó 184 millió forintba kerül – a típusból 54 darabot lehetne vásárolni a rendelkezésre álló keretösszegből

A Volánbusz Zrt. által jelenleg Szegeden helyi járatként üzemeltetett 85 darab autóbuszból 75 dízel-, további 10 kocsi pedig CNG (sűrített földgáz) üzemű, a támogatási összeg tehát nemhogy az egész flotta, de még a hagyományos meghajtású autóbuszok – melyek jelentős hányada (58 darab) alacsony károsanyag-kibocsátású  Euro 5-ös, illetve Euro 6-os minősítésű erőforrással rendelkezik – lecserélésére sem lenne elegendő. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy az elektromos buszokhoz nagyon komoly töltési kapacitást is kell biztosítani, a választott töltési metódustól függően a telephelyen és/vagy a végállomásokon – ezek megtervezése és kivitelezése milliárdos nagyságrendű beruházást igényel egy ekkora flottánál. Az elektromos autóbuszokkal kapcsolatban még mindig nagyon sok a kihívás, üzemeltetésük korlátozott, egyszerűen még nem érettek meg arra, hogy a városi közlekedésben meghatározó szerepet kapjanak.

Ahogy fentebb már részleteztük, az elektromos buszokkal kapcsolatos problémahalmaz egyik legkardinálisabb eleme, hogy a villanybuszok lényegesen drágábbak, mint hagyományos meghajtású társaik – nagyságrendileg kétszer-háromszor annyiba kerülnek, mint a belső égésű motorral szerelt városi autóbuszok. Így pusztán gazdasági szempontból egy ilyen jármű beszerzése és fenntartása nem tekinthető versenyképesnek, valamint drága infrastrukturális beruházásokra is szükség van az üzemeltetésükhöz. További bizonytalanságok merülnek fel a hasznos élettartammal és az akkumulátor költségeivel kapcsolatban is. Az innovatív megoldások természetesen mindig drágábbak a már működő eljárásoknál, és komoly cél a városi levegőminőség javítása is a károsanyag-kibocsátás csökkentése révén, de ezt egyelőre nem a teljes járműpark elektromosra cserélésével (pontosabban annak felelőtlen ígéretével) kellene elérni, főleg egy olyan városban, ahol túl azon, hogy kiépített CNG-infrastruktúra és trolibusz-hálózat is rendelkezésre áll, 2016 óta összesen 43 darab alacsony károsanyag-kibocsátású autóbusz állt forgalomba.

Címlapkép: Monostori László

Címkék