Nem az a kérdés, mikor jönnek, hanem az, hogy egyáltalán jönnek-e Szeged új trolibuszai?

2018 szeptemberének első napjaiban megírtuk, hogy egyedüli indulóként a Škoda Electric nyerte a szegedi önkormányzat által 5 darab (+ 3 darab opció) csuklós trolibusz beszerzésére áprilisban kiírt pályázatot, így  Solaris Urbino 18 karosszériájával rendelkező Škoda 27 Tr trolibuszok érkezhetnének a városba, melyek a Solaris gyár időközbeni generációváltásának köszönhetően már az újabb Urbino-nemzedék karosszériáját kapnák. A nettó 3 585 050 euró, azaz átszámítva közel 1,18 milliárd forint értékű járműflotta megvásárlása akkor még feltételes módban szerepelt, hiszen a projekt finanszírozása a magyar kormány támogatásának megszerzésétől függött.

A Solaris lengyelországi gyárában készült kocsitestekbe, átszállításukat követően, a Skoda Electric szerelné a hajtásrendszert (Fotó: Skoda Electric)

Múlt év decemberében beszámoltunk arról is, hogy a beszerzés zöld utat kapott, a magyar kormány akkor összesen 7,09 milliárd  forint támogatást odaítéléséről döntött Szeged önkormányzatának részére a Modern Városok Program keretében megvalósítandó közlekedésfejlesztési beruházásokhoz. Az állam a támogatást két részletben, 2020-ban és 2021-ben folyósítaná. A teljes összegből legfeljebb 2,37 milliárd forintot fordíthatna az önkormányzat a trolibuszok és hibrid elektromos midi trolibuszok  2020-as beszerzésére.

Solaris-Skoda csuklós trolibusz még nem érkezett, de négy darab használtan beszerzett szóló Solaris Trollino igen

Mindezek után nemrégiben Szeged városa és a nyertes ajánlattevő módosította a Solaris-Skoda önjáró csuklós trolibuszok beszerzésére vonatkozó szerződését, június végéig kiderül jönnek-e, vagy sem. A szerződésmódosítást az tette szükségessé, hogy a szerződéskötést követően a kormány a már fentebb említett határozata alapján a szerződés fedezetét nyújtó pályázat körében olyan határidőket állapított meg, amely szükségessé tette a megkötött szerződés hatályba léptető feltételének módosítását. A módosítás értelmében, ha a pályázati forrás alapján a szerződés nem lép hatályba 2019. június 30. napjáig, úgy ezen időpontig Szeged önkormányzata dönt arról, hogy azt saját maga egyoldalú nyilatkozattal hatályba lépteti, vagy eláll a szerződéstől. Ezen döntését a már említett időpontig köteles a nyertes ajánlattevővel közölni. Az ajánlatkérő továbbá fenntartja a jogot, hogy a pályázati eredmény bevárása nélkül, azt megelőzően saját maga egyoldalú nyilatkozattal hatályba léptesse a már megkötött szerződést.