Haladékot kapott a BKK a Solaristól az opciós Trollinók lehívására

A Telex információi szerint az utolsó pillanatban haladékot kapott a BKK a Solaristól a 2014-es budapesti trolitender fennmaradó 50 darabos opciójának megvásárlására, a trolibuszok lehívásának végső határideje ugyanis eredetileg november 30-án járt volna le.

A jelek szerint a lengyel buszgyártó sem szeretne lemondani a félszáz új trolibusz szállításának lehetőségéről, így Budapest néhány hónapos haladékot kapott az 50 darab, opciós jog alapján megvásárolható környezetbarát trolibusz lehívására, miután a BKK kezdeményezésére a Solaris belement az opciós szerződés határidejének kitolásába. Az eredeti végső lehívási határidő november 30-án, azaz a mai napon jár le, így ha a gyártó most nem ment volna bele a keretmegállapodás időbeli hatályának meghosszabbításába, elveszett volna annak esélye, hogy nagyobb mennyiségű vadonatúj trolibusz érkezzen a fővárosba a még 2014-ben kialkudott kedvezményes áron.

2015-ben 36 darab új, harmadik generációs Solaris-Škoda trolibusz (20 szóló, illetve 16 csuklós) érkezett a fővárosba

Az összesen 18 milliárd forint (62,4 millió euró) értékű keretszerződés összesen 108 darab új, önjáró trolibusz vásárlására ad lehetőséget, miután az ajánlatkérőként szereplő BKK úgy kötött szerződést a lengyel járműgyártóval még 2014-ben, hogy a projekt első lépésében leszállítandó 36 trolibuszon felül 2020 végéig további 72 darabot vásárolhat azonos feltételek mellett. A BKK később, 2018 januárjában újabb 21 járművet, ezúttal 10 darab szóló és 11 darab csuklós Trollinót hívott le az opciós keretből. A tavaly beszerzett járműveken kívül idén további egy darab csuklós Solaris Trollino 18-as állt  forgalomba állt a főváros útjain – ezt a kocsit a 2015-ben beszerzett trolik garanciális időtartama alatt tapasztalt hibákból eredő, valamint az ugyanezen járművek késedelmes átadása miatt felgyűlt kötbérek ellentételezéseként szállította le a Solaris.

Idén 10 darab szóló és 11+1 darab csuklós Trollino állt forgalomba Budapesten, viszont ezek már a negyedik Urbino-nemzedék karosszériájával érkeztek

A Telex forrásai szerint a Solaris egy évvel hosszabbította meg az opciós szerződés végső határidejét, ez idő alatt kellene a kormánynak és a fővárosnak dűlőre jutnia abban, hogy miként finanszírozzák majd a 11 milliárd forint értékű trolibusz vásárlást. A főváros egy 200 millió eurós (nagyjából 70 milliárd forintos) kedvezményes hitelkeretről tárgyal az Európai Fejlesztési Bankkal – ebből a visszatérítendő európai támogatásból vásárolnák meg a félszáz Solaris trolibuszt. Csakhogy a kormány – vétójogával élve – nem engedélyezi ennek a kölcsönnek a felvételét, mondván, nem engedheti, hogy Budapest újra eladósodjon.

A kormányzat csak a már meglévő 61 milliárdos, nagyrészt le is kötött EIB-hitelkeret ilyen célú felhasználását támogatja, viszont ez a hitelkeret már kötött, jelentős részben a Tarlós István előző főpolgármester idején eldöntött fejlesztések forrását tartalmazza. Ebben a keretben van benne a Lánchídra, az útfelújításokra, vagy például a Blaha Lujza tér és a Széna tér fejlesztésére fordítható összeg is.

Fotók: BKK

Címkék