Magazin

Újabb két csuklós Solaris Trollino 18 csatlakozik a fővárosi trolibusz-flottához

Az elmúlt napokban újabb két darab, kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is rendelkező Solaris Trollino 18 érkezett Budapestre. A két új trolibuszt a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a lengyel Solaris és a trolibuszok hajtásrendszerét szállító cseh Škoda Electric konzorciuma közötti elszámolási megállapodás alapján, a 2018-ban megrendelt 21 darab Trollino késedelmes átadása miatti kötbér ellentételezéseként szállította le a Solaris.

Az akadálymentes, légkondicionált, fedélzeti kamerarendszerrel is felszerelt járművek a szükséges tesztek elvégzése és a papírok megszerzése után állhatnak majd a budapesti utazóközönség szolgálatába. A főváros legújabb trolibuszai a két évvel ezelőtt beszerzett testvéreiktől eltérően a Solaris negyedik Urbino nemzedékének modellfrissített karosszériáját kapták, a kocsikat már a módosított homlokfallal és tetőburkolattal, valamint immár 100%-ban LED-es technikával működő homlokfali világítórendszerrel szállította a gyártó.

Az éppen hét éve lezárult fővárosi trolitender keretében még 2015-ben 36 új, harmadik generációs Solaris-Škoda trolibusz (20 szóló, illetve 16 csuklós) érkezett a fővárosba. Az összesen 62,4 millió euró értékű keretszerződés eredetileg összesen 108 darab új, önjáró trolibusz vásárlására adott lehetőséget, miután az ajánlatkérőként szereplő BKK úgy kötött szerződést a lengyel járműgyártóval még 2014-ben, hogy a projekt első lépésében leszállítandó 36 trolibuszon felül 2020 végéig további 72 darabot vásárolhat azonos feltételek mellett.

A BKK később, 2018 januárjában újabb 21 járművet, 10 darab szóló és 11 darab csuklós, már negyedik generációs Trollinót hívott le az opciós keretből. A 2019-ben üzembe helyezett járműveken kívül tavaly – a széria 58. példányaként – további egy darab csuklós Solaris Trollino 18-as állt forgalomba a főváros útjain. Ezt a kocsit a 2015-ben beszerzett trolik garanciális időtartama alatt tapasztalt hibákból eredő, valamint az ugyanezen járművek késedelmes átadása miatt felgyűlt kötbérek fejében kapta a BKK.

A fennmaradó 50 darabos opció eredeti végső lehívási határideje tavaly november 30-án járt volna le, azonban az utolsó pillanatban a BKK haladékot kapott a Solaristól az opciós jog alapján megvásárolható környezetbarát trolibuszok lehívására. A keretmegállapodás időbeli hatálya a 2020. november 30-án módosított trolibusz-szállítási szerződés szerint 2021. november 30-ra változott, azzal a kikötéssel, hogy a fővárosi közlekedésszervező az 50 kocsi helyet már csak 48 járműre tarthat igényt a még 2014-ben kialkudott kedvezményes áron.

A BKK-nak tehát mindössze másfél hónapja maradt, hogy éljen opciós jogával, s lehívja részben, vagy akár teljes egészében a még opcióban szereplő 48 trolibuszt. A trolik kivitelére nincs kikötés, a BKK tetszőlegesen választhatja meg, hogy csuklós és/vagy szóló járműveket szeretne. Értesüléseink szerint az opciós Trollinók lehívása kapcsán hamarosan érdemi előrelépés várható.

Fotók: BKK

Címkék