Magazin

Decemberben újabb öt vadonatúj Solaris-Škoda Trollino 18 áll forgalomba a fővárosban

Decemberben öt darab vadonatúj Solaris–Škoda Trollino 18 trolibusz áll forgalomba Budapesten, ezzel tovább fiatalodik a főváros közforgalmú járműparkja – adta hírül a BKK. A trolibuszok még november második hetében érkeztek meg a fővárosba a járművek hajtásrendszerét szállító Škoda Electric plzeňi gyárából. A teljes hosszban alacsonypadlós 18 méteres trolibuszok annak a 48 járműből álló flottának a darabjai, amelyek szinte még a 2014-ben kialkudott áron kerülnek a fővárosba, miután hosszas huzavonát és egy határidő-módosítást követően a BKK-nak végül sikerült lehívnia a nyolc éve megkötött keretszerződésből rendelkezésre álló opciós mennyiség utolsó szériáját is. 

Az összesen 48 új járművet számláló legutóbbi sorozat első példánya még 2022 augusztusában készült el, s szeptemberi érkezését követően november elején állhatott forgalomba 9114-es pályaszámmal. Novemberben további öt Trollino futott be Budapestre, amelyek azóta sikeresen teljesítették a próbafutásokat, s megszerezték a forgalomba állításukhoz szükséges hivatalos papírokat is,  így péntektől ezeket a kocsikat is birtokba veheti a budapesti utazóközönség a 75-ös és a 80-as trolibusz vonalakon. A tervek szerint a Solaris-Škoda páros a fennmaradó 42 trolibuszt hasonló havi ütemezés mellett fogja leszállítani 2023 őszéig.

A lengyel-cseh konzorcium járművei a korábban átadott példányokhoz hasonlóan teljes hosszban alacsonypadlósak, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni a beépített vontatási akkumulátoraiknak köszönhetően. Jelenleg összesen 65 darab Solaris-Škoda Trollino típusú trolibusz szállítja az utasokat a fővárosban, közülük 35 példány a csuklós modellből kerül ki.

A 12 szóló és 36 csuklós trolibusz megvásárlásához a mintegy 26,7 millió eurós pénzügyi fedezetet a fővárosi önkormányzat biztosítja. Jelentős megtakarítást jelent, hogy a BKK élt a szerződésben szereplő opcióval, így ugyanis csaknem 2014-es áron kerülnek az új trolibuszok Budapestre. Ez annak is köszönhető, hogy a közlekedésszervező 2014. november 14-én kedvező megállapodást kötött a Solaris-Škoda konzorciummal. Egy új közbeszerzési eljárás során hozzávetőlegesen csak másfél-kétszer magasabb áron lehetett volna beszerezni a járműveket, és azok jóval később állhattak volna forgalomba. A fizetendő ár csupán a Fővárosi Önkormányzattól teljesen független forint-euró árfolyamromlás miatt emelkedett.

Címkék