Magazin

Újabb tíz Solaris-Škoda trolibusz érkezik Budapestre januárban

Tovább fiatalodik Budapest trolibuszparkja, január folyamán ugyanis ismét 10 darab vadonatúj Solaris-Škoda Trollino 18 csuklós trolibusz érkezik a fővárosba a BKK által a gyártó konzorciummal 2014-ben megkötött keretszerződés utolsó, 48 darabos opciós szériájából – adta hírül a fővárosi közlekedésszervező cég.

Az év elején ismét bővül a budapesti trolibuszflotta 10 vadonatúj, modern Solaris-Škoda Trollino 18 típusú csuklós járművel. A jövevényeket a csehországi Plzeňből szállítják Budapestre tréleren, az átvételük folyamatosan és ütemezetten zajlik a BKK elmondása alapján – Karácsony Gergely főpolgármester közösségi médiában tett bejegyzése szerint a mai nappal négy példány érkezett meg rendeltetési helyére. Az utasok nélkül végzett tesztek sikeres lezárultát követően a 75-ös, 76-os, 77-es, 80-as és 82A vonalakon találkozhat majd velük a fővárosi utazóközönség.

Amint arról folyamatosan tudósítottunk, a BKK által 2021 novemberében, lényegében még a 2014-ben kialkudott áron (attól csak a forint-euró árfolyamromlás miatt eltérve) lehívott 48 darabos opciós széria első példánya tavaly augusztusban készült el a Škoda Electric plzeňi üzemében, majd a gyári próbakörök után szeptember 22-én érkezett meg a magyar fővárosba. Ezt a kocsit november második hetében további öt példány követte, mára pedig mind a hat, 2022 folyamán érkezett trolibusz napi utasforgalomban közlekedik Budapesten (pályaszámaik: 9114-9119). Jelenleg így tehát összesen már 66, köztük 36 darab csuklós kivitelű Solaris-Škoda Trollino trolibusz szállítja az utasokat a fővárosban.

A január folyamán érkező újabb trolibuszok specifikációja természetesen azonos lesz a már átadott példányokéval, vagyis a teljes hosszban alacsonypadlós, akadálymentes utasterű járművek légkondicionáltak lesznek, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni.

Fotók: BKK

Címkék