Magazin

Megérkezett Budapestre az első Solaris Trollino 12-es is a legújabb szériából

Hétfő hajnalban megérkezett Budapestre a BKK által megrendelt Solaris-Škoda trolibuszok utolsó, 48 darabos opciós szériájának első szóló kivitelű példánya. A járművek lényegében még a 2014 novemberi keretszerződésben kialkudott áron kerülnek beszerzésre, a végösszeg csak a forint-euró árfolyamromlás miatt emelkedett – emlékeztet a fővárosi közlekedésszervező.

A 2021 novemberében lehívott utolsó szériából – amely 12 darab szóló és 36 darab csuklós trolibuszból áll majd – eddig csak csuklósokat szállított a Solaris-Škoda konzorcium, ezekből szeptember óta összesen 16 darab állt forgalomba Budapesten – hat kocsit tavaly, tízet pedig idén februárig adott át a lengyel-cseh gyártópáros a BKK részére. A korszerű és teljes hosszban alacsonypadlós új trolibuszokkal a 75-ös és 80-as vonalakon találkozhat a fővárosi utazóközönség. Az első szóló kivitelű Solaris Trollino 12-es végül ma hajnalban érkezett meg tréleren a Pongrácz úti trolitelepre a csehországi Plzeňből, ahol a hajtásrendszer elektromos berendezéseinek beépítése zajlik. A most befutott szóló kocsira még próbafutások várnak, ezek sikeres teljesítését követően állhat majd utasforgalomba.

Budapest legújabb szóló trolibuszának specifikációja nem különbözik a korábban átvett negyedik generációs példányokétól – említést érdemel ugyanakkor, hogy ez az első szóló kocsi, amely már a Solaris Urbino típuscsalád ráncfelvarrott kiadásának formajegyeit viseli magán. A változás elsősorban a homlokfalat érinti, ahogyan az már a 2021-ben, kötbér fejében érkezett két csuklós példányon is megfigyelhető volt. Az akadálymentes jármű társaihoz hasonlóan Konvekta gyártmányú légkondicionálóval rendelkezik, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képes megtenni a beépített vontatási akkumulátornak köszönhetően, amelyet a felsővezetékes szakaszokon tölt fel a rendszer. A trolibuszt Škoda 4ML3444 K/4 típusú aszinkronmotor mozgatja.

A BKK által beszerzett új Solaris-Škoda trolibuszok összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek, a fedezetet a Fővárosi Önkormányzat biztosítja.

Fotók: BKK

Címkék