Magazin

Megrendelte Budapest a fennmaradó 48 darab Solaris-Škoda önjáró trolibuszt

A Fővárosi Közgyűlés október végén döntött arról, hogy opciós jogával élve lehívja a Solaris-Škoda konzorciummal 2014-ben megkötött keretszerződésből fennmaradó utolsó 48 önjáró trolibuszt is. A 12 darab szóló, valamint 36 darab csuklós jármű a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és gyártók között nemrég létrejött megállapodás értelmében 2023 végéig érkezik meg Budapestre.

Az összesen 48 darab, kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is rendelkező Solaris-Škoda trolibusz együttvéve mintegy 26,7 millió euróba, azaz mai értéken átszámolva bő 9,73 milliárd forintba kerül. Ennek fedezetét a Fővárosi Önkormányzat biztosítja úgy, hogy 2022-ben 210 millió forintot, 2023-ban pedig 9,4 milliárd forintot különít el erre a célra. A szóló Solaris Trollino 12-esek 173 625 600, a csuklós Trollino 18-asok pedig 209 884 600 forintos darabonkénti vételáron érkeznek. A flotta első példányát várhatóan 2022 negyedik negyedévében, a fennmaradó kocsikat pedig 2023-ban szállítja le a lengyel-cseh páros. A BKK vezetésével létrejött megállapodás értelmében a gyártók nem kértek előleget.

A 2014-es keretszerződés részeként beszerzett első széria még a Solaris Urbino harmadik nemzedékének karosszériájával készült

A Škoda Electric hajtásrendszerével szerelt, IMC (In-Motion-Charging), azaz menet közbeni töltési metódussal rendelkező járművek felsővezetékes szakaszt elhagyva korlátozott mértékben – legfeljebb 5 kilométeres hatótávolságig – önjárásra is képesek lesznek a beépített vontatási akkumulátorcsomagnak köszönhetően. A trolibuszok felszereltségének részét képezi egyebek mellett a teljes külső-belső LED-es világítás, a légkondicionáló, a biztonsági kamerarendszer, valamint egy, a pillanatnyi kihasználtságot az utasok össztömege alapján számító rendszer is, amely hozzájárul az optimális menetrend kialakításához és az üzemeltetési költségek csökkentéséhez.

A 2018-ban lehívott második sorozat tagjai már a negyedik generációt képviselték. A most megrendelt példányok a képen láthatótól eltérő, modellfrissített homlokfallal jönnek majd

Mint ismert, a hét éve lezárult fővárosi trolitender keretében még 2015-ben 36 új, harmadik generációs Solaris-Škoda trolibusz (20 szóló, illetve 16 csuklós) érkezett a magyar fővárosba. Az összesen 62,4 millió euró értékű keretszerződés eredetileg összesen 108 darab önjáró trolibusz vásárlására adott lehetőséget, miután az ajánlatkérőként szereplő BKK úgy kötött szerződést a lengyel-cseh konzorciummal, hogy a projekt első lépésében leszállítandó 36 trolibuszon kívül 2020 végéig további 72 kocsit vásárolhat azonos feltételek mellett. A teljes mennyiségből azóta összesen 57 jármű lehívása történt meg, további három csuklós trolibusz pedig az addig beszerzett kocsik késedelmes átadása miatti kötbér ellentételezéseként érkezett Budapestre (egy példány 2020-ban, kettő pedig idén októberben). A fennmaradó 50 darabos opció lehívásának határideje eredetileg tavaly november 30-án járt volna le, azonban a BKK az utolsó pillanatban egy éves haladékot kapott a Solaristól a környezetbarát járművek lehívására. A keretmegállapodás időbeli hatálya a 2020. november 30-án módosított szerződés értelmében így 2021. november 30-ra változott, azzal a megkötéssel, hogy a fővárosi közlekedésszervező 50 helyett már csak 48 járműre tarthat igényt – ezek megrendelésére került most sor.

A Škoda Transportation 2007 óta már ötmilliárd cseh koronát (átszámítva több, mint 72,6 milliárd forintot) is meghaladó értékben szállított járműveket Magyarországra, ebbe beleértendők a Miskolc számára gyártott Škoda ForCity Classic villamosok is.

Fotók: Škoda Electric

Címkék