Magazin

Már Budapesten van a tavaly megrendelt 48 darabos Trollino-flotta első példánya

Megérkezett Budapestre az első vadonatúj Solaris-Škoda Trollino 18 csuklós trolibusz. Az új jármű a szükséges tesztek elvégzése, valamint a papírok megszerzése után tervezetten még az ősszel a fővárosban közlekedők szolgálatába áll. A trolibusz annak a 48 kocsiból álló flottának az első darabja, amely csaknem 2014-es áron kerül a fővárosba. Az új járművek a teljes budapesti trolibusz-hálózaton közlekednek majd – közölte a BKK.

A BKK tavaly újabb 48 darab Solaris-Škoda Trollino trolibuszt – 12 szóló és 36 csuklós járművet – rendelt meg a Solaris és a Škoda Electric konzorciumától, ezzel a 2014-ben tető alá hozott keretmegállapodás utolsó opciós szériája is lehívásra került. A legújabb sorozat első darabja szeptember 22-én, csütörtökön kora reggel érkezett Budapestre, a többi jármű ütemezetten érkezik az elkövetkezendő hónapokban. A lengyel-cseh gyártó teljes hosszban alacsonypadlós járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban, felsővezeték nélkül is képesek megtenni.

Jelenleg összesen 60 darab Solaris-Škoda Trollino típusú trolibusz szállítja az utasokat a fővárosban, köztük 30 darab csuklós Trollino 18-as. Az új járművek műszaki kialakítása megegyezik a már forgalomban lévő negyedik generációs Trollino 18-asok kialakításával, a homlokfaluk ugyanakkor megváltozott a legutóbbi modellfrissítéskor – a különbségek már a tavaly kötbér fejében érkezett két csuklós járművön is láthatók.

A fővárosi trolibuszpark annak köszönhetően gazdagodik, hogy a BKK élt az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda párossal kötött szerződése alapján végül megrendelte a fennmaradó 48 járművet. A trolibuszok összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek, ennek fedezetét a Fővárosi Önkormányzat biztosítja.

Jelentős megtakarítást jelent, hogy a BKK élt a szerződésben szereplő opcióval, így ugyanis csaknem 2014-es áron kerülnek az új trolibuszok Budapestre. Ez annak is köszönhető, hogy a közlekedésszervező 2014. november 14-én kedvező megállapodást kötött a Solaris-Škoda konzorciummal. Egy új közbeszerzési eljárás során hozzávetőlegesen csak másfél-kétszer magasabb áron lehetett volna beszerezni a járműveket, és azok jóval később állhattak volna forgalomba. A BKK megjegyzi, hogy a fizetendő ár csupán a Fővárosi Önkormányzattól teljesen független forint-euró árfolyamromlás miatt emelkedett.

Fotók: BKK

Címkék