Magazin

Folyamatosan érkeznek Budapestre a legújabb Solaris-Škoda trolibuszok

November második hetében a tervek szerint összesen öt darab vadonatúj Solaris-Škoda Trollino 18 típusú csuklós trolibusz érkezik Budapestre, ezzel tovább fiatalodik a főváros közforgalmú járműparkja – adta hírül a BKK. A korszerű, alacsony padlós csuklós trolibuszok annak a 48 járműből álló flottának az  darabjai, amelyek szinte még a 2014-ben kialkudott áron kerülnek a fővárosba, miután hosszas huzavonát és egy határidő-módosítást követően a BKK-nak végül sikerült lehívnia az éppen nyolc éve, 2014. november 14-én megkötött keretszerződésből rendelkezésre álló opciós mennyiség utolsó szériáját is.

Az összesen 48 új járművet számláló legutóbbi sorozat első példánya 2022 augusztusában készült el a Škoda Electric plzeňi gyárában, ahol a hajtásrendszer elektromos komponenseinek beépítését végezték. A trolibusz bő egy hónappal később, szeptember második felében érkezett meg Budapestre, a tegnapi nap folyamán pedig megkezdte az utasszállítást is 9114-es pályaszámmal. Ezt a kocsit most újabb példányok követik, a napokban ugyanis több részletben összesen 5 darab vadonatúj Solaris-Škoda Trollino 18 csuklós trolibusz indul útnak Plzeňből a magyar fővárosba. A járművek megérkezését követően a BKK elmondása szerint azonnal megkezdődik a forgalomba állítást megelőző tesztelésük. Amennyiben a próbafutások sikeresek lesznek, a hivatalos papírok megszerzését követően a BKK utasai még az idén találkozhatnak velük a fővárosi utakon. A tervek szerint a Solaris-Škoda páros hasonló havi ütemezéssel folytatja a szállításokat a jövő év folyamán.

A lengyel-cseh konzorcium járművei a korábban átadott példányokhoz hasonlóan teljes hosszban alacsonypadlósak, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni a beépített vontatási akkumulátoraiknak köszönhetően. Jelenleg összesen 61 darab Solaris-Škoda Trollino típusú trolibusz szállítja az utasokat a fővárosban, közülük 31 példány a csuklós modellből kerül ki. A most érkező új járművek műszaki kialakítása megegyezik a már forgalomban lévő, negyedik generációs Trollino 18-asok kialakításával, csak a homlokfaluk változott meg a legutóbbi modellfrissítéskor – a különbségek már a tavaly, kötbér fejében érkezett legutóbbi két csuklós járművön is láthatók.

A trolibuszok összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek, a fedezetet a Fővárosi Önkormányzat biztosítja. Jelentős megtakarítást jelent, hogy a BKK élt a korábbi szerződésben szereplő opcióval, így ugyanis szinte 2014-es áron kerülnek az új trolibuszok Budapestre. A BKK szerint egy új közbeszerzési eljárásban hozzávetőlegesen csak másfél-kétszer magasabb áron lehetett volna beszerezni a járműveket, és azok jóval később állhattak volna forgalomba. Mint írják, fizetendő ár csupán a forint-euró árfolyamromlás miatt emelkedett, ami független a Fővárosi Önkormányzattól.

Címlapkép: BKK

Címkék