Magazin

Elkészült Budapest tavaly megrendelt 48 darabos Trollino-flottájának első példánya

Mint ismert a fővárosba 2023 év végéig 48 darab új, alacsonypadlós, kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is rendelkező Solaris-Škoda trolibusz érkezik a meglévő 60 példány mellé. A 48 darab troli beszerzéséről a Škoda Electric-Solaris konzorcium és a Fővárosi Közgyűlés tavaly ősszel állapodott meg. A flotta első tagját még idén leszállítja a Škoda villamossági divíziója, a fennmaradó 47 kocsi átadását viszont majd csak 2023-ban kezdi meg a cseh gyártó.

A flotta első példányának elkészültéről maga a gyártó számolt be; a csehek közlése szerint a csuklós Trollino még augusztus folyamán megkezdi tesztfutásait a Škoda Electric központjának otthont adó Plzeň (Pilsen) városában, ezt követően szállítják majd meg Budapestre.

A 12 szóló és 36 csuklós trolibusz megvásárlásához a mintegy 26,7 millió eurós, azaz 9,6 milliárd forintos pénzügyi fedezetet a fővárosi önkormányzat biztosítja úgy, hogy az első csuklós troli megvásárlásához 2022-ben 210 millió forintot, 2023-ban pedig 9,4 milliárd forintot különít el. A szóló járművek 173 625 600, a csuklósok pedig 209 884 600 forintos darabonkénti vételáron érkeznek.

Legutóbb tavaly októberben bővült a fővárosi trolibusz-flotta, akkor a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a Solaris és a trolibuszok hajtásrendszerét szállító cseh Škoda Electric konzorciuma közötti elszámolási megállapodás alapján, a 2018-ban megrendelt 21 darab Trollino késedelmes átadása miatti kötbér ellentételezéseként két csuklós Trollinót szállított le a Solaris.

A címlapkép a Škoda Group illusztrációja.

Címkék