Magazin

Már Plzeň utcáin próbázik a budapesti Solaris-Škoda flotta legújabb tagja

A Plzeňské trolejbusy portál által közzétett felvételek tanúsága szerint már a Škoda Electric központjának otthont adó Plzeň (Pilsen) városában rója próbaköreit annak a 48 darabos Solaris Trollino flottának az első tagja, melynek beszerzéséről még tavaly ősszel állapodott meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a járműveket szállító Solaris- Škoda Electric konzorcium.

Az első példány elkészültéről maga a gyártó is beszámolt néhány napja, augusztus 23-án pedig a csehek ígéretéhez híven a jármű meg is kezdte tesztfutásait a csehországi Plzeň (Pilsen) városában. A csuklós trolibuszt ezen próbafutások lezárulta után szállítják majd Budapestre, átadására a tervek szerint novemberben kerül sor. Ezt követően havonta öt darab jármű érkezése várható, a teljes flotta átadása jövő őszre fejeződhet be. A tesztfutások addig is folyamatosak lesznek Plzeň utcáin, helyi beszámolók szerint elsőként a csuklósok merészkednek majd elő. A felszereltségben a légkondicionáló és a biztonsági kamerarendszer mellett benne foglaltatik az érdekesen működő utasszámláló, amely a jármű tömegének változásából következtet az adott járat kihasználtságára.

A 48 darab, kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is rendelkező Trollinót az utolsó utáni pillanatban rendelte meg a BKK. Eredetileg ugyanis a közlekedésszervező és a járművek kocsiszekrényét szállító Solaris, valamint az elektronikát adó Škoda Electric konzorciuma között még 2014-ben létrejött keretszerződés 2020 novemberének végéig biztosított volna opciós jogot az összesen 108 darabos trolibusz-flotta fennmaradó tagjainak megvásárlására, végül azonban a gyártó konzorcium még egy év haladékot adott Budapest számára az utolsó példányok lehívására, azzal a megkötéssel, hogy a BKK 50 helyett már csak 48 járműre tarthat igényt.

A 12 szóló és 36 csuklós trolibusz megvásárlásához szükséges pénzügyi fedezetet a főváros biztosítja. A mintegy 26,7 millió euró értékű beruházást Budapest a járművek megrendelésekor 9,6 milliárd forintra tervezte, de a jelenlegi forint-euró árfolyam miatt a beszerzés jelentősen, akár 1 milliárd forinttal is drágább lehet, a gyártók ugyanis még előleget sem kértek, az ellentételezés a kocsik átvételét követően válik esedékessé. A szóló járművek 480,72 ezer, a csuklósok pedig 580,87 ezer eurós darabonkénti vételáron érkeznek majd.

Fotók: Plzeňské trolejbusy

Címkék