Kitekintő

Szuperhosszú trolibuszok Pozsonynak és Prágának

A szlovák és a cseh főváros összesen 36 példányt rendelt tavaly a Solaris Trollino modelljének duplacsuklós változatából; Pozsonyban 16, Prágában pedig 20 darab áll forgalomba a 25 méteres akkumulátoros trolibuszokból. Mindkét város Trollino flottájának elkészültek az első prototípus példányainak karosszériái a lengyel gyártó bolechowo-i üzemében, s a pozsonyi rendeltetésűt már át is szállították a Škoda villamossági divíziójának plzeň-i üzemébe, ahol beszerelik a cseh gyártó saját fejlesztésű elektromos hajtásláncának berendezéseit. A prágai, halványszürke-élénkpiros PID (Prágai Integrált Közlekedés) színtervű kocsi várhatóan április közepén érkezik meg a Škoda Electric főhadiszállására.

A trolibuszokba, amelyek több mint 160 fő egyidejű befogadására alkalmasak, a Škoda BlueDrive hajtásrendszere kerül, amellyel a 38 000 kg megengedett legnagyobb össztömegű kocsikba két, egyenként 160 kW csúcsteljesítményű Škoda 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú aszinkron vontatómotor jár, ezek a trolik B, illetve C jelű tengelyeit hajtják meg. A járművek önjáró képességgel is rendelkeznek, ezt minkét kivitel esetében egy a második kocsitest tetején elhelyezett, 60 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkupakk fogja biztosítani, melynek feltöltése menet közben, a felsővezetékről történik.  A gyártó ígérete szerint a trolibuszok az egyébként plug-in is tölthető kisegítő akkumulátorokra támaszkodva akár 10 kilométert is képesek lesznek megtenni a felsővezetékes szakaszt elhagyva, önjáró üzemmódban a kényelmi segédüzemek (például a légkondicionáló és a fűtés) használata mellett, bármilyen üzemi és éghajlati körülmények között.

A prototípusok a hajtásrendszer beszerelését követően kezdik meg a tesztfutásokat, először Plzeňben, majd a rendeltetési helyükön, utasokat pedig csak a homologizációs folyamat lezárulta után szállíthatnak. A pozsonyi flotta a tervek szerint még idén szolgálatba áll város egyik legforgalmasabb trolibuszvonalán, a 71-es viszonylaton, a prágaiak viszont leghamarabb majd csak 2024 elején jelenhetnek meg a Nádraží Veleslavín és a Prága-Václav Havel repülőtér között közlekedő, a jelenleg még 119-es jelzés alatt futó reptéri expressz viszonylaton, amelynek villamosítását nemrégiben kezdték meg.

Fotók: Škoda Group, DPP

Címkék