Kitekintő

2024-től duplacsuklós trolibuszok járnak a prágai Václav Havel repülőtérre

Megkezdődhet a Nádraží Veleslavín és a Prága-Václav Havel repülőtér között közlekedő, jelenleg még 119-es jelzés alatt futó reptéri expressz viszonylat villamosítása, miután eredményesen lezárult a beruházás kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás. A leendő 59-es troli útvonalán 2024 elejétől a Dopravní podnik hl. m. Prahy közlekedési társaság 20 darab önjáró duplacsuklós Solaris trolibuszt fog üzemeltetni.

A felsővezetékes hálózat kiépítésére meghirdetett közbeszerzést Prága 2022 nyarán indította el, fél évvel azután, hogy a városvezetés megkapta az infrastruktúra kiépítésére vonatkozó jogerős építési engedélyt. A tendert az Elektrizace železnic Praha a. s. társaság nyerte nettó 354,45 millió cseh korona, átszámolva nettó 5,8 milliárd forint értékű ajánlatával, ami bár 5,5 millió cseh koronával kedvezőbb volt a másik induló, az Elektrotechnika a.s. közel 360 millió koronás pályázatánál, de még így is meghaladta a tender 350 milliós költségvetését. A beruházás kivitelezésére 15 hónap áll a tendernyertes rendelkezésére.

A vonal villamosításához szükséges 600 V-os vontatási feszültségű felsővezeték a Nádraží Veleslavín végállomás és a repülőtér 3-as terminálja között kerül kiépítésre egy 11,6 kilométer hosszú szakaszon, azaz a kivitelezési munkálatok a teljes nyomvonal mintegy 50%-át érintik. A trolibuszok a 3-as terminál épülete és reptéri végállomás között fognak önjáró üzemmódban, azaz a beépített vontatási akkumulátorokra hagyatkozva közlekedni. A járművek energiatárolóinak feltöltésére a viszonylat két végállomásán, a reptér és a Nádraží Veleslavín megállóhelyeken létesített töltőállomásokon keresztül is lehetőség lesz.

A beruházás részeként három transzformátorállomást telepítenek, egyet a DPP Řepy garázsában, egyet Nádraží Veleslavínban és egyet pedig a repülőtéren. Emellett a felsővezeték egy részét egy, a Dědina városrészben üzembe helyezett állomás is kiszolgálja majd villamosenergiával.

A vonalon 2024 elejétől 20 darab 24,7 méter hosszú, duplacsuklós, Škoda hajtásrendszerrel szerelt Solaris trolibusz fog szolgálatot teljesíteni. Az első, előrehozott gyártású Trollinót 2023 végéig kell a Solaris-Škoda konzorciumának Prágába szállítania a homologizációs folyamathoz szükséges tesztfutások megkezdéséhez, melynek részeként a járműnek utasok nélkül 10 ezer, utasokkal pedig 20 ezer kilométernyi próbaüzemet kell teljesítenie. A teljes flottát 2024. február közepéig kell átadni a megrendelőnek.

Címkék