Kitekintő

A Solaris és a Škoda szállíthatja Prága duplacsuklós trolibuszait

A lengyel Solaris Bus & Coach és a cseh Škoda Transportation konzorciuma lett a befutó a Prágai Közlekedési Vállalat (Dopravní podnik hl. m. Prahy, DPP) 20 darab duplacsuklós, kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is rendelkező trolibusz beszerzésére kiírt közbeszertési eljárásban. A Škoda hajtásrendszerével szerelt Solaris Trollino 24 trolibuszok leszállítására vonatkozó szerződést már meg is kötötték a felek, a járművek leghamarabb 2024 elején jelenhetnek meg a Nádraží Veleslavín és a Prága-Václav Havel repülőtér között közlekedő, a jelenleg még 119-es jelzés alatt futó reptéri expressz viszonylaton, amelynek villamosítását várhatóan idén év végén kezdik meg. A teljes infrastruktúra kiépítése körülbelül 10-12 hónapot vesz igénybe, és a nyomvonal 50%-át érinti majd. 

A nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárás első szakaszában a Škoda Electric, a Solaris, a Van Hool, a Hess és a Cegelec vettek részt aktívan, a második, ajánlattételi szakaszában viszont már csak a svájci Carrosserie Hess AG és a Solaris-Škoda konzorciummal tárgyalt a közlekedési társaság a szállítási szerződés feltételeiről. A teljesítés jogát végül a kedvezőbb ajánlatott nyújtó lengyel-cseh társulás nyerte el; a megkötött szerződés értéke nettó 623 216 860  cseh korona, mai árfolyamon átszámítva nettó 9,1 milliárd forint. A Hess  élve a jogorvoslati lehetőséggel, a szerződés megkötése előtt kifogást emelt a tender eredménye ellen, a cég beadványát azonban a cseh közbeszerzési döntőbizottság nem találta megalapozottnak és elutasította.

Az elbírálás során a fő kritérium az ajánlati ár volt, ami 50%-ban határozta meg a nyertes ajánlattevőt, emellett a teljes járműgarancia, az akkumulátor-életartam garancia, valamint a trolibuszok energiafogyasztása is kiemelt tényezők voltak az ajánlatok értékelése során. Az első, előrehozott gyártású kocsit 2023 végéig kell a nyertes ajánlattevőknek Prágába szállítania a homologizációs folyamathoz szükséges tesztfutások megkezdéséhez. A fennmaradó 19 Trollinót pedig a szerződéskötéstől számított 24 hónapon belül, azaz 2024. február közepéig kell átadni a megrendelőnek.

A 24 700 mm hosszú, 2 550 mm szélés, behúzott áramszedőkkel 3 500 mm magas, teljes hosszban alacsonypadlós járművek négy futóműve közül kettő, a B és a C jelű egység lesz hajtott (egy-egy centrális elhelyezésű, egyenként 160 kW csúcsteljesítményű Škoda 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú aszinkron vontatómotor által), kettő pedig – az A- és a D-tengely (előbbi független felfüggesztésű, utóbbi pedig merev hidas kialakítású) – kormányzott. A kocsik önjárási képességét a második kocsitest tetejére kerülő, 60 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkupakk fogja biztosítani. A 38 000 kg legnagyobb megengedett össztömegű trolibuszok a beépített kisegítő akkumulátorokra támaszkodva 11 kilométert lesznek képesek megtenni önjáró üzemmódban a kényelmi segédüzemek (például a légkondicionáló és a fűtés) használata mellett, bármilyen üzemi és éghajlati körülmények között. A gyártók 96 hónapos teljes járműgarancia mellett az energiatárolókra 180 hónapos akkumulátor-élettartam garanciát vállalnak. A beszerzés a járművek leszállítása mellett tartalmazza a trolibuszok akkumulátorait monitorozó, fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkező energiamenedzsment szolgáltatást is.

A PID (Pražská integrovaná doprava) minőségi szabványnak, azaz a Prágai Integrált Közlekedés által meghatározott előírásoknak mindenben megfelelő 179 fős utaskapacitású, 54 utasüléssel rendelkező, ötajtós trolik felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszer mellett többek között utasszámláló berendezést, teljes egészében LED-es világítás, a teljes utasteret és az áramszedőket is megfigyelő fedélzeti kamerarendszert, forgalomfigyelő- és tolatókamerát, valamint a járművek holttereit ellenőrző és a buszvezetőt az esetleges veszélyhelyzetekre fény- és hangjelzéssel is figyelmeztető Mobileye Shield+ okos kamerarendszer is magába foglal. Két kocsit a felsővezeték jégtelenítésére alkalmas automata permetező berendezéssel is ellátnak majd. A gyártó által kiadott látványtervek alapján a prágai rendeltetésű kocsik hagyományos, függőleges frontkialakítással érkeznek majd a döntött homlokfalas MetroStyle arculat helyett.

A trolibuszok energiatárolóinak feltöltése a 119-es jelzésű viszonylat két végállomásán, a Letiště és a Nádraží Veleslavín megállóhelyeken létesített töltőállomásokon keresztül történik majd. A vonal villamosításához szükséges infrastruktúra előkészítése az ütemterv szerint zajlik, a 600 V-os vontatási feszültségű felsővezeték kiépítése a Nádraží Veleslavín végállomás és a repülőtér 3-as terminálja között várhatóan 2022 év végén kezdődhet meg. A trolibuszok a 3-as terminál épülete és reptéri Letiště végállomás között fognak csak önjáró üzemmódban, azaz a beépített vontatási akkumulátorokra hagyatkozva közlekedni.

A Solaris 2001 óta kínál trolibuszokat, az azóta eltelt több, mint két évtizedben mintegy 1800 ilyen járművet szállított különböző európai megrendelők számára. A duplacsuklós változatot a 2019-es brüsszeli Busworld Europe szakkiállításon mutatta be a lengyel gyártó – igaz, Kiepe elektronikával.

Látványtervek: Solaris Bus & Coach SA

Címkék