Kitekintő

Duplacsuklós trolibuszokat vásárolna Prága

A Prágai Közlekedési Vállalat (Dopravní podnik hl. m. Prahy, DPP) 20 darab duplacsuklós, kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is rendelkező trolibusz beszerzésére hirdetett a napokban nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárást. A DPP a nagy befogadóképességű trolibuszokat a 8,5 kilométer hosszú, Nádraží Veleslavín és a Prága-Václav Havel repülőtér között közlekedő, 119-es jelzésű repülőtéri expressz viszonylaton tervezi forgalomba állítani, amelynek villamosítását várhatóan 2022-ben kezdik meg.

A duplacsuklós autó- és trolibuszok jogi szabályozás szempontjából mostohagyermekei a szakmának, idehaza például ezt az extrahosszú kategóriát a magyar hatályos jogszabályok egyáltalán nem is ismerik – nálunk az ilyen jármű, mivel hossza meghaladja a 18,75 métert, túlméretesnek számít, azaz közforgalmú utasszállításban nem vehet részt, közúton való mozgatása pedig jelenleg különleges engedélyekhez kötött. Miközben a duplacsuklós autóbuszok Dél-Amerikában szinte mindennaposnak számítanak, Európában csak elvétve, kuriózum jelleggel fordulnak elő néhány városban, ennek megfelelően viszonylag kevés gyártó invesztál ilyen járművek fejlesztésébe. A meglehetősen szűkös európai kínálatból a Hess, a Sileo, a Solaris és a Van Hool jöhet szóba befutóként a prágai tenderen.

A Solaris tavaly mutatta be duplacsuklós trolibuszát, melynek referenciája ugyan még nincs, de az alaptípus troliként és normál autóbuszként is elterjedt (Fotó: Solaris Bus & Coach)

A napokban megindított közbeszerzési eljárás értelmében az első, előrehozott gyártású kocsit 2022 őszén kell a nyertes ajánlattevőnek Prágába szállítania a homologizációs folyamathoz szükséges tesztfutások megkezdéséhez. A fennmaradó 19 járművet pedig a szerződéskötéstől számított 24 hónapon belül kell átadni a megrendelőnek. A beszerzés becsült értéke nettó 628 millió cseh korona, átszámítva közel nettó 8,5 milliárd forint. A megajánlott típus karosszériájának hossza legalább 23 méter, legfeljebb 25 méter lehet és 40-55 utasüléssel kell rendelkeznie. A járműveknek a felsővezetéket elhagyva legalább 11 kilométert meg kell tudniuk tenni a beépített kisegítő akkumulátorokra támaszkodva, melyekre a gyártónak minimálisan 60 hónap, vagy 450 ezer kilométer akkumulátor-élettartam garanciát kell vállalnia. Az elvárások között szerepel a legalább 70 km/h legnagyobb megengedett sebesség, valamint az, hogy a trolibuszoknak meg kell felelni a PID (Pražská integrovaná doprava) minőségi szabványnak, azaz a Prágai Integrált Közlekedés által meghatározott előírásoknak. A járműveknek mindezeken kívül rendelkezniük kell fedélzeti kamerarendszerrel, utasszámláló berendezéssel, természetesen légkondicionálóval, valamint fedélzetükön két kerekesszék elhelyezésére kell lehetőséget biztosítani. A DPP évi 90 ezer hasznos kocsikilométer futásteljesítménnyel számol járművenként.

A belga Van Hoolnak van tapasztalata a duplacsuklós trolibuszok terén, de kevés az esélye, hogy árban a lengyel rivális alá tudnának ígérni (Fotó: Van Hool)

A trolibuszok energiatárolóinak feltöltése a 119-es jelzésű viszonylat két végállomásán, a Letiště és a Nádraží Veleslavín megállóhelyeken létesített töltőállomásokon keresztül történik majd. A vonal villamosításához szükséges infrastruktúra előkészítése az ütemterv szerint zajlik, a 600 V-os vontatási feszültségű felsővezeték kiépítése a Nádraží Veleslavín végállomás és a repülőtér 3-as terminálja között várhatóan 2022-ben kezdődhet meg. A trolibuszok a 3-as terminál épülete és reptéri Letiště végállomás között fognak csak önjáró üzemmódban, azaz a beépített vontatási akkumulátorokra hagyatkozva közlekedni. A teljes flotta előreláthatólag 2023 tavaszán állhat forgalomba, a közlekedési vállalat reményei szerint ekkorra már többé-kevésbé magához térhet a koronavírus-válság által alaposan megtépázott légiközlekedés is.

Az eljárásban várhatóan a Hess is részt vesz; a svájci cégnek a Van Hoolhoz hasonlóan vastagon fog a ceruzája, ha a duplacsuklós trolibuszáról van szó (Fotó: Hess AG)

A tárgyalásos közbeszerzési eljárásban az elbírálás során a DPP hat értékelési szempontot vesz majd figyelembe. A fő kritérium, az ajánlati ár 50%-ban fogja meghatározni a nyertes ajánlattevőt, emellett a teljes járműgarancia, az akkumulátor-életartam garancia, valamint a trolibuszok energiafogyasztása is kiemelt tényezők lesznek az ajánlatok értékelése során. A nyílt tárgyalásos pályázat első szakaszára a DPP tavaly ősszel Európa neves trolibuszgyártóit hívta meg, többek között a járművekhez egészen mostanáig elsősorban villamos hajtástechnikát gyártó Škoda Electricet, a Solarist, a Van Hoolt, a svájci Hesst, valamint a török Bozankaya-csoporthoz tartozó német-török vegyesvállalatot, a Sileo GmbH-t. Az előzetes piaci konzultáción végül a Škoda Electric, a Solaris, a Van Hool, a Hess és a szintén főként elektronikát szállító Cegelec vettek részt aktívan, így várhatóan az eljárás második, ajánlattételi szakaszában is ezekkel a jelentkezőkkel tárgyal majd a szállítási szerződés feltételeiről a közlekedési vállalat.

A címlapkép illusztráció, fotó: Solaris Bus & Coach

Címkék