Kitekintő

Bemutatta a Škoda az első prágai Solaris-Škoda Trollino 24-est

A Škoda cégcsoport villamossági divíziójának otthont adó Plzeňben a gyártó a napokban hivatalosan is bemutatta a prágai DPP közlekedési társaság képviselőinek a cseh főváros első Solaris-Škoda duplacsuklós trolibuszát. A flotta első tagja már gyári próbaköreit futja a Škoda üzemének területén, s hamarosan Plzeňben, a helyi közlekedési társaság hálózatán is megjelenik. A típusból – amely a maga 24,7 méteres hosszával, a leghosszabb trolibusz, ami Csehország területén valaha is megfordult – 20 darabot vásárol Prága.

A járművek jövőre állnak forgalomba a város Nádraží Veleslavín és a Prága-Václav Havel repülőtér között közlekedő, jelenleg még 119-es jelzés alatt futó reptéri expressz viszonylatán, melynek teljes nyomvonalának 50%-a lesz ellátva felsővezetékes infrastruktúrával. A trolibuszok a 3-as terminál épülete és a reptéri Letiště végállomás között fognak önjáró üzemmódban, azaz a beépített vontatási akkumulátorokra hagyatkozva közlekedni.

A lengyel Solaris bolechowo-i gyárában készülő Trollino 24 karosszériákba a Škoda plzeňi gyárában építik be az elektromos hajtásrendszer komponenseit, ami minden kocsi esetében körülbelül egy hónapot vesz igénybe. Mivel egy teljesen új típusról van szó, s a hossza is egyedülálló, így kizárólag csak az illetékes hatóság engedélyével tesztelhetik majd Plzeňben. A hamarosan megkezdődő városi tesztfutások során a gyártó többek között ellenőrizni fogja a hajtás beállításait, a jármű energiagazdálkodását, az önjáró üzemmódott, a motorzajt és a vibrációt is.

Csehországban, úgy mint a legtöbb európai országban, eddig nem volt példa, még teszt jelleggel sem, 18,75 méternél hosszabb csuklós autóbuszok forgalomba helyezésére, így a duplacsuklós trolik jövő évi szolgálatba állítása közlekedéstörténeti jelentőséggel bír. Ugyanakkor Csehországban alapvetően ezután sem közlekedhetnek ilyen jellegű csuklós járművek, ez alól egyelőre csak a cseh Vasúti Hatóság külön engedélyével rendelkező Prága és annak reptéri viszonylata képez kivételt.

Az első prágai rendeltetésű, a Prágai Integrált Közlekedés (Pražská integrovaná doprava, PID) halványszürke-élénkpiros színtervét viselő Trollino 24-es novemberben érkezik meg a cseh fővárosba, ahol a homologizációs tesztfutások részeként utasok nélkül 10 ezer, utasokkal pedig további 20 ezer kilométernyi próbaüzemet kell teljesítenie, ez 3-4 hónapot vesz majd igénybe. A teljes flottát 2024 februárjáig kell leszállítani a DPP-nek. Az átadások befejezésével egyidőben készül el a felsővezetékes infrastruktúra is, így ha minden a tervek szerint alakul, a trolibusz-forgalom 2024 első negyedévében indulhat meg a prágai repülőtérre.

Címkék