Kitekintő

A Škoda Transportation tulajdonába kerül a Temsa

A múlt héten hivatalosan is bejelentették, hogy a Škoda Transportation anyacége, a Petr Kellner cseh milliárdos érdekeltségébe tartozó PPF Group a PPF IndustryCo nevű leányvállalatán keresztül megvásárolta a bajba jutott Temsa tulajdonjogának 50%-át, ezzel a török buszgyártó társtulajdonosává vált. Az üzlet jelentős átalakulásokat hozhat az európai trolibusz-piacon, de akár a dízelmotoros és az akkumulátoros villanybuszok mezőnyében is új helyzetet teremthet. Cseh iparági értesülések szerint a Škoda már meg is kezdte a török eredetű típusok forgalmazását, mégpedig a saját márkaneve alatt.

Az 1968-ban, eredetileg építőipari acéltermékek előállítására alapított Temsa 1984-ben vágott bele a buszgyártásba a Mitsubishi Fuso licence alapján, és bár termékei idővel a világ 66 országába, ezen belül Európába, sőt, még az Egyesült Államokba is eljutottak, az elmúlt években sötét fellegek kezdtek el gyülekezni a mifelénk leginkább turistabuszairól ismert adanai székhelyű cég felett. A török líra gyengülése és a dráguló helyi munkaerő már önmagában is éppen elég problémát jelentett volna, de ráadásul a Temsa az utóbbi időben többször is visszahívásokra kényszerült minőségi problémák miatt, ezek következményeként pedig tetemes adósságot halmozott fel.

A Temsa Maraton turistabuszt 2017-ben a hazai Busexpo kiállításon is láthattuk

A problémássá lett buszgyártótól 2019 májusában vált meg addigi tulajdonosa, a török Sabancı Holding óriásvállalat, így az a frissen alapított svájci True Value Capital Partners befektetési alap birtokába került. A sokatmondó nevű egyszemélyes cég mögött valójában egy török vállalkozó állt, aki a Temsa legalább öt éves megtartásáról és fejlesztéséről szóló hangzatos ígéretek ellenére pár hónapon belül megszabadult az addigra már időközben már 1,1 milliárd török lírányi adósságot maga előtt görgető buszgyártótól, amely december közepén már a termelés két hetes leállítására kényszerült, és megkezdte az elbocsátásokat is. Mindezzel egy időben a hitelező bankok váratlanul elkezdték visszavonni a Temsának nyújtott kölcsönöket, amit már nem bírt el az ingatag pénzügyi helyzetben lévő vállalat, és csődbe ment.

A több, mint 2000 munkavállalót foglalkoztató Temsa sorsa természetesen a török kormányzat számára sem volt érdektelen. Lehetséges megmentőként (egyesek szerint már-már gyanúsan) hamar, 2020 januárjában megjelent a korábbi tulajdonos Sabancı Holding, de egy ideig még a török állami tulajdonú Ziraat Bank neve is felmerült a szóba jöhető kérők között. A Škoda Transportationt is birtokló cseh PPF Group először februárban került képbe, mint lehetséges vásárló, majd február 17-én a Sabancı Holdinggal közösen abban állapodtak meg, hogy azonos, 50-50%-os arányban vásárolnák meg a Temsa tulajdonjogát. Ahogyan az lenni szokott, az egyezséget minden résztvevő hatalmas lehetőségként, a közös siker kezdeteként kommunikálta, a török fél pedig mindezt a nemzeti büszkeséget legyezgető formába is csomagolta. A PPF részéről végül október 23-án jelentették be, hogy teljesültek a szükséges pénzügyi feltételek, ezzel a tranzakció sikeresen lezárult. Az üzlet révén a Škoda Transportation meglehetősen komoly termelőkapacitásra teheti rá a kezét, a Temsa adanai gyára ugyanis évente mintegy 4000 autóbusz és 7500 kisteherautó előállítására képes.

A Temsa a török haszonjármű-ipar egyik meghatározó szereplőjeként igen komoly termelőkapacitással bír (Fotó: Temsa)

A Škoda Transportation villamossági divíziója, a Škoda Electric a trolibuszhajtások terén mára piacvezetővé nőtte ki magát Európában, azonban a cégcsoport hosszú ideje nem készít saját autóbusz-karosszériát. Az ennek hiányában más buszgyártókkal (Solaris, Iveco, SOR) kooperációban fejlesztett, ám sok esetben a Škoda Electric neve és logója alatt árult trolibuszok jól fogynak, a csehek pedig ezen felbuzdulva az akkumulátoros villanybuszok szegmensére is szemet vetettek. A Solaris Urbino, illetve az Heuliez GX 337 karosszériájába bújtatott elektromos buszokkal azonban a Škodának egyelőre nem sikerült megismételnie a trolifronton elért sikereket, ám a jövőben ez a projekt is új lendületet kaphat az immár házon belülinek számító török alaptípusok révén. A Temsa maga is kínál városi villanybuszt Avenue Electron néven (lásd címlapképünket), de valószínűbb, hogy az európai piacra szánt példányokat a jövőben a Škoda saját hajtásrendszerével szerelnék fel.

Az Heuliez GX sorozatára épülő Škoda E’City egyelőre nem lett átütő siker (Fotó: Škoda Electric)

Az új idők szelét jelzi, hogy a legutóbbi, nyáron kiírt 14 darabos prágai villanybusz-tenderen a Škoda Electric már egy Temsa karosszériás típussal indult, sőt mi több, a jelek szerint meg is nyerte pályázatot – bár az ezen a közbeszerzésen partner helyett vetélytársként szereplő SOR fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, így a meccs egyelőre még nem tekinthető lefutottnak. A „saját” karosszériák jövőbeli preferálását a Škoda képviselői maguk is megerősítették. Kérdés, hogy az esetleges szakítás a Škodának, vagy a trolibusz-kínálatukat jelentős részben rá építő külső karosszériagyártóknak fájhat-e jobban. A korábbi szövetségesekből mindenesetre könnyen lehet, hogy hamarosan ádáz riválisok lesznek, a Škoda Transportation pedig a partneri kötöttségektől megszabadulva immár teljesen önálló játékosként veheti fel a kesztyűt a gyarapodó számú konkurenciával.

Ez lenne az új Škoda autóbusz? Az embléma cseréje mindenesetre nem igényel majd formatervezői bravúrt… (Fotó: Temsa)

Még érdekesebb, hogy a Škoda a jóval nagyobb eladási darabszámokkal kecsegtető dízelmotoros buszok mezőnyébe is belépne a Temsa típusaival – erre vonatkozó szándékát a szeptemberben kiírt, Hradce Králové-i három darabos tenderen való indulásával jelezte a cég, ahol a Temsa Avenue LF 12 modellt ajánlják a pályázaton szintén induló SOR, Iveco és Scania ellenében. A kínálatbővülés egyébként akár fordított irányban is működhet, török források szerint ugyanis túl azon, hogy megmenekül a felszámolás elől, a Temsa a Škodával való kapcsolat révén a jövőben akár a vasúti szektorban is megjelenhet.

Eredeti címlapkép: Temsa

Címkék