Kitekintő

Lassan célba érnek Limoges futurisztikus Iveco-Škoda trolibuszai

Még 2018 szeptemberében számoltunk be arról, hogy két (+ opcióként további négy) darab, Škoda elektronikával szerelt Iveco Crealis csuklós trolibuszt vásárol a Párizstól mintegy 400 kilométerre, Franciaország középső részén fekvő Limoges városa. A több, mint 135 ezer lakosú település egyike annak a mindössze három francia városnak – Lyon és Saint-Étienne mellett -, ahol a mai napig fennmaradt a troliközlekedés. Az időközben elkészült trolibuszok a napokban sikeresen befejezték kötelező próbafutásaikat Csehországban, és várhatóan néhány napon belül megérkeznek új tulajdonosukhoz.

Jelen állás szerint végül három trolibusz kerül leszállításra, a két Crealis mellett ugyanis az Iveco Urbanway-alapú csuklós Škoda trolibuszok olasz exportból visszamaradt, eredetileg Milánó városának szánt prototípusa is a franciáknál landol. Ez a kocsi már átfényezve Limogesben várja társai érkezését, a Crealisok leszállítása viszont csúszásban van, a tavaly őszi sajtóhírek szerint a tetszetős trolibuszok átadását eredetileg 2019 első felére tervezték.

Próbajáraton suhan az egyik leendő limogesi Iveco Crealis – hivatalosan Škoda 35 Tr – Pilzen belvárosában

Ennek ellenére a kész karosszériák csak július elején érkeztek meg az elektronikát szállító Škoda Electric pilzeni gyárába, hogy ott beépítsék a villamos berendezéseket. Ezt követően az immár üzemképes trolibuszok augusztus közepén kezdhették meg hatóságilag előírt tesztköreik lefutását Pilzenben. A hivatalosan Škoda 35 Tr néven futó, fehér fényezésű trolibuszokat a Plzeňské trolejbusy Facebook-oldal értésülései szerint végül ma adták át az Iveco France képviselőinek, hogy az utóbbi cég annonay-i gyárában elvégezzék rajtuk az utolsó simításokat, ezt követően kerülnek majd leendő üzemeltetőjükhöz. Az Iveco Bus városi kínálatának csúcsát jelentő Crealis kissé darabosan mutat a típus demópéldányaira oly jellemző feketítések nélkül, de értesüléseink szerint rendeltetési helyükre megérkezve látványos, a karosszéria modern stílusát kiemelő fóliázást kapnak majd.

A hátfal egy az egyben megegyezik a normál Iveco Urbanway hátuljával

A 18 559 mm hosszú, 125 fős befogadóképességű trolibuszok alkalmasak az Iveco nevezéktanában In-Motion-Charging (IMC) néven futó menet közbeni töltésre. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a felsővezetékes szakaszon haladva a rendszer a hálózatról tölti a vontatási akkumulátorokat. Ennek révén a járművek a felsővezetékkel ellátott zónát elhagyva a beépített kisegítő hajtásnak köszönhetően képesek önjáró, akkumulátoros villanybuszként üzemelni (legfeljebb 15 kilométeres hatótávolságig), jelentősen növelve ezzel a járattervezők mozgásterét. Az új trolikat 250 kW csúcsteljesítményű Škoda aszinkron villamos vontatómotor hajtja, megengedett legnagyobb sebességük 65 km/h.

A terjedelmes járművek fedélzetén összesen 125 utasnak jut hely

Érdekesség, hogy a Crealis karosszériájával készülő trolibuszok ugyanúgy a 35 Tr megnevezést kapják a csehektől, mint a hagyományos Iveco Urbanway csuklósra épülő trolik (a Crealis lényegében az Urbanway döntött homlokfallal, elburkolt kerekekkel és rendszerint üvegezett peronrésszel feldobott, modern hatású csúcskivitele), vagyis a BRT-változat a Škoda Electric saját névadási rendszerében nem kap önálló típusjelzést.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Škoda Electric

Címkék