Kitekintő

Új elektromos autóbuszt mutatott be a Škoda Electric

Újabb karosszériával lép piacra a Škoda Electric az elektromos hajtású autóbuszok között. Az Ivecóval együttműködésben fejlesztett, E’City névre keresztelt villanybusz érdekes módon nem a modernebb külsejű Iveco Urbanway, hanem a szintén az Iveco-csoporthoz tartozó, ám jóval kevésbé ismert francia Heuliez cég GX típuscsaládjának karosszériáját kapta. Az új modellt a tegnap zárult prágai Czechbus 2017 kiállításon mutatta be a cseh nagyvállalat. A Škoda Electric és az Iveco közötti együttműködés nem új keletű, az elmúlt évtizedben közel háromszáz trolibuszt értékesített a cseh cég a GX sorozat alapjául szolgáló Irisbus Citelis karosszériájával.

Kívülről szinte csak az embléma és a kissé bazári hatású nappali menetfények árulkodnak arról, hogy nem egy normál Heuliez busszal van dolgunk

A trolibuszok szegmensében európai piacvezetőnek számító Škoda Electric az akkumulátoros elektromos buszok mezőnyében sem szeretne lemaradni a konkurenciától. Bár az új E’City-t egyelőre csak 12 méteres szóló változatban mutatták be, Radek Svoboda, a Škoda Electric kereskedelmi igazgatójának elmondása szerint a jövőben 10 méteres midi- és 18 méteres csuklós verzió is elérhető lesz. „Az elektromos buszok iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, az elektromobilitás terjedésének pedig egyértelműen pozitív hatása van a városok számára” – tette hozzá Svoboda úr.

A sasszeműeknek a motortérajtó szellőzőnyílásainak eltűnése lehet árulkodó részlet a meghajtást illetően

A hátsó tengely mögött elhelyezett aszinkron villamos vontatómotor legnagyobb teljesítménye 160 kW, az energiaellátást a prototípus esetében 350 kWh kapacitású, a svájci Leclanché cégtől származó lítium-ion akkumulátorcsomag biztosítja, amely részben a jármű hátuljában, részben pedig a tetőn kapott helyet. Az egy feltöltéssel megtehető távolságot ezzel az akkupakkal 250 kilométerre becsüli a gyártó. A Škoda Electric a jövőben kerékagymotoros változat gyártását is tervezi. Opcionálisan a bemutatókocsiétól eltérő kapacitású akkupakk és pantográfos gyorstöltést támogató rendszer is kérhető a buszhoz. Az E’City család első példányainak tesztfutása hamarosan megkezdődik Csehországban.

Az új villanybusz utastere

A Czechbus 2017 killításon az új E’City prototípusa mellett egy Škoda elektronikával szerelt Iveco Crealis önjáró trolibusszal és egy Solaris Urbino-alapú Škoda Perun HE akkumulátoros elektromos autóbusszal is találkozhattak a látogatók a cég standján.

Fotók: zdopravy.cz, citybus.cz

Címkék