Kitekintő

Prága teszteli elsőként a Škoda hidrogénbuszát

A Škoda Group a Prágában megrendezett Czechbus 2022 szakkiállításon mutatta be a cseh nagyközönségnek portfoliójának legújabb tagját, az őszi InnoTranson debütált hidrogénhajtású Škoda H’City-t, amelynek egy prototípus példányával hamarosan a prágai utazóķ közelebbről is megismerkedhetnek, ugyanis a cseh gyártó és a DPP (Dopravní podnik hl. m. Prahy) közlekedési társaság két évig teszteli közösen a zéró emissziós járművet a város 170-es jelzésű viszonylatán.

A PID, azaz a Prágai Integrált Közlekedés által meghatározott előírásoknak mindenben megfelelő prototípus jövőre áll forgalomba és 24 hónapon keresztül fog közlekedni a Brandanov városrészt és a déli kerületeket összekötő helyi 170-es vonalon, tervezetten évi 50 ezer kilométeres futásteljesítménnyel. A kétéves tesztüzem alatt a DPP a hagyományos belső égésű motorral szerelt autóbuszok üzemeltetéséhez képest évente 2 millió cseh korona, átszámítva körülbelül 30-31 millió forint tesztelési többletköltséggel számol 10 kg/100 kilométer tüzelőanyagfogyasztás és 300 cseh koronás (kb. 5000 forint) kilogrammonkénti hidrogén beszerzési költségek mellett. A kétéves próbafutás elsődleges célja a tapasztalatszerzés a technológia üzemeltetésével és járulékos költségeivel kapcsolatban a későbbi beszerzések megalapozásához. A tesztüzem alatt szerzett tapasztalatok kiértékelését követően dönt majd Prága arról, hogy vásárol-e ilyen hajtásmóddal szerelt autóbuszokat a jövőben.

A H’City az E’City (36 BB) akkumulátoros villanybuszhoz, valamint a T’City (36 Tr) trolibuszhoz hasonlóan a török Temsa Avenue sorozatának módosított karosszériájára épül, hajtásrendszere viszont teljes egészében a cseh cégtől érkezik. A jármű mozgatásához szükséges villamos energiát a Ballard Power Systems 70 kW teljesítményű, FCmove-HD típusú protoncsere membrános (PEM) üzemanyagcellája szolgáltatja. A H’City esetében a hidrogéngáz tárolása egy 1620 liter össztérfogatú, a Luxfertől származó Type 4-es kompozit tartályegységben történik, amelyet a jármű tetején, a mellső tengely fölött helyeztek el. Az öt, egyenként 322 literes tartályban összesen 39 kg hidrogént lehet tárolni, 350 bar üzemi nyomáson. A tárolók egyszeri feltöltésével a gyártó 350 kilométeres autonómiát ígér, ami 11 kg-os tüzelőanyag-fogyasztást jelent 100 kilométeren. Az utántöltés a külső hőmérséklet és a kezdeti nyomás függvényében hozzávetőlegesen 10-15 percet vehet igénybe. Prágában ez a folyamat a város első nyilvános töltőállomásán, az Orlen Unipetrol barrandov-i hidrogénkútján fog történni.

A cseh-török hidrogénbusz közvetlen meghajtását a Škoda termékpalettájáról már jól ismert és az E’City-ben, valamint a T’City-ben is alkalmazott négypólusú, 160 kW csúcsteljesítményű, Škoda 4ML 3444 K/4 típusjelű központi villamos vontatómotor biztosítja. A hajtásrendszerbe közbenső energiatárolóként egy, a Nano Powertől származó, 22,9 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkupakk is került, ami főként a gyorsítások segítésénél és a fékezési energia visszanyerésénél kap fontos szerepet.

Fotók: Pražská integrovaná doprava

Címkék