Kitekintő

H’City néven érkezik a Škoda hidrogénbusza

Újabb környezetbarát típussal bővül a Škoda Transportation alternatív hajtású buszainak kínálata: a cseh gyártó saját fejlesztésű, hidrogén tüzelőanyag-cellás modell piaci bevezetését tervezi, amely az E’City akkumulátoros villanybuszhoz, valamint a T’City trolibuszhoz hasonlóan a Temsa Avenue sorozat karosszériáját hasznosítja majd – nem véletlenül, a török gyártó ugyanis 2020 vége óta a Škoda cégcsoport érdekeltségébe tartozik.

A Škoda aktuális névalkotási logikáját folytatva H’City kereskedelmi típusjelzéssel érkező újdonságról egyelőre korlátozottan árult el részleteket a gyártó, bár a típus főbb műszaki adatait összefoglaló brosúrát már serényen osztogatták az április végén tartott berlini BUS2BUS 2022 kiállításon. Ott annyit tudtunk meg tőlük, hogy a prototípus építése folyamatban van, továbbá, hogy hasonló elvek mentén fejlesztik a G’City fantázianevű sűrített földgáz (CNG) üzemű változatot is, amely vázszerkezet szempontjából valószínűleg számos rokon vonást mutat majd a hidrogénhajtású verzióval. Egyelőre azonban az utóbbi élvez prioritást.

A látványtervek alapján elmondható, hogy  a Škoda saját elektromos hajtásrendszerével szerelt hidrogénbusz is a házon belülinek számító Temsa Avenue átdolgozott karosszériáját kapja. A különbséget ezúttal sem csak a „szárnyas nyílvesszős” logó jelenti majd a török eredetihez képest; átrajzolták a homlokfalat, a Temsa túldizájnolt sallangjait elhagyják, és amint az E’Citynél már láthattuk, a hátfal esetében még nyomokban sem lehet majd ráismerni az alapként szolgáló modellre. Bár az utastérről még nem közölt látványtervet a Škoda, a motorbeépítés valószínűleg a cég trolibuszainál, illetve az E’Citynél már látott elrendezést követi majd (központi motor a B-tengely elé beépítve).

A H’City műszaki tartalmát illetően egyelőre annyi tudható, hogy a jármű mozgatásához szükséges energiát biztosító PEM üzemanyagcellás rendszer – amelynek beszállítóját még nem nevezték meg – akár 350 kilométeres hatótávot is kölcsönözhet a típusnak. A jármű tetejére, a mellső tengely fölé kerülő karbonszálas erősítésű Type 4-es tartályokban az autóbusz 39 kg hidrogént tud magával vinni, mindezt a haszongépjárműveknél már megszokott 350 bar üzemi nyomáson. A gyártó gyors utántölthetőséget ígér, a teljes folyamat a külső hőmérséklet és a kezdeti nyomás függvényében hozzávetőlegesen 10-15 percet vehet igénybe. A hajtásrendszerbe egy, elsősorban pufferként szolgáló – egyelőre szintén ismeretlen kapacitású – akkumulátorcsomag is kerül. A hidrogénbusz hajtását biztosító villanymotorról annyit árult el a Škoda, hogy az egy 160 kW csúcsteljesítményű központi villamos vontatómotor lesz, így a Škoda termékpalettája alapján valószínűsíthető, hogy csehek jól ismert, az E’City-ben is alkalmazott, 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú aszinkronmotorról lesz szó.

A 12 020 mm hosszú modell befogadóképessége a gyártó közlése szerint 26-30 üléses konfigurációval legfeljebb 85 fő. Saját tömege specifikációtól függően 11 500 és 13 000 kg között változhat, teljes magassága pedig 3430 mm lesz, amivel kategóriája magasabb típusai közé tartozik majd.

A típus elsőként Prágában bizonyíthat 2022 második felétől, ahol a PID, azaz a Prágai Integrált Közlekedés által meghatározott előírásoknak mindenben megfelelő prototípus 24 hónapon keresztül fog közlekedni a helyi 170-es viszonylaton, tervezetten évi 50 ezer kilométeres futásteljesítménnyel. A kétéves tesztüzem alatt a DPP közlekedési vállalat a hagyományos belső égésű motorral szerelt autóbuszok üzemeltetéséhez képest évente 2 millió cseh korona, átszámítva körülbelül 30-31 millió forint tesztelési többletköltséggel számol 10 kg/100 kilométer tüzelőanyagfogyasztás és 300 cseh koronás (kb. 5000 forint) kilogrammonkénti hidrogén beszerzési költségek mellett.

Címlapkép: Škoda Transportation

Címkék