Kitekintő

Bemutatkozott a Škoda Electric új elektromos autóbusza

A trolibusz hajtások terén európai piacvezetőnek számító Škoda Electric a prágai CZECHBUS 2021 kiállításon mutatta be a török Temsával együttműködésben fejlesztett, E’City névre keresztelt villanybuszának prototípusát. A Temsa Avenue Electron módosított karosszériáját hasznosító modellnek elsőként a cseh főváros közlekedési vállalata (Dopravní podnik hl. m. Prahy, DPP) szavazott bizalmat: februárban kezdésként egy 14 darabos szériát rendelt belőle a prágai közszolgáltató, melynek első példányát először a CZECHBUS szakkiállításon lehetett közelebbről megtekinteni a cseh gyártó standján.

Annak ellenére, hogy a frissen bemutatott jármű a már 2017 óta létező E’City kereskedelmi típusjelzést viseli, valójában új termékről van szó, hiszen a mérsékelt sikerű, éppen négy éve ugyanitt debütált eredeti változat (34BB) karosszériáját még az Heuliez szállította. Amint az köztudott, a Škoda Transportation már hosszú ideje nem állít elő autóbusz-karosszériát, így ennek hiányában más buszgyártókkal kényszerült kooperációra az elmúlt több, mint másfél évtizedben. A Temsa villanybuszának karosszériájába bújtatott új E’City azonban immár házon belüli terméknek számít, ugyanis a Škoda Electric anyacége, a PPF Group tavaly év végén 50%-os tulajdonrészt szerzett a csődbe jutott török haszongépjármű-gyártó vállalatban. Az üzlet révén a Škoda Transportation nem csak nemzetközi szinten is jelentős gyártókapacitáshoz jutott, de a török eredetű kész busztípusoknak köszönhetően a jövőben önálló piaci szereplőként, immáron “saját” karosszériával is felveheti a versenyt a konkurenciával mind az akkumulátoros villanybuszok szegmensében, mind pedig a trolibusz-piacon, sőt, akár a hagyományos dízelmotoros buszok között is.

A Škodánál láthatóan odafigyeltek rá, hogy a cseh gyártó hagyományos típusjelölési rendszerében 36BB kódnéven futó új villanybusz külső megjelenésében ne a Škoda embléma jelentse az egyetlen különbséget a török eredetihez képest. A homlokfalon a Temsa kissé túldizájnolt sallangjait elhagyták, miközben vékonyabbra húzták a lámpafészkeket is, így az összkép letisztultabb, a műanyagelemek formája pedig egyszerűbb, ezáltal olcsóbb lett. A busz hátuljánál végképp szabad kezet adtak maguknak a csehek, itt még nyomokban sem lehet ráismerni az alapként szolgáló Temsa Avenue sorozatra – az új megjelenés sokkal inkább a Solaris stílusára emlékeztet a lökhárítóba integrált, a változatosság kedvéért vízszintesen elrendezett Hella Shapeline világítótestekkel, az innen felfelé irányuló feketítések ellenére is. Valahol Törökországban most alighanem sértve érzi magát egy formatervező, bár az ily módon látványosan nagyobb motortérajtónak az esztétikai nézetkülönbségeknél gyakorlatiasabb oka is lehet.

Természetesen a fontosabb eltéréseket a villamos gépészetben kell keresni. A Prágában bemutatott, a PID (Pražská integrovaná doprava) minőségi szabványnak, vagyis a Prágai Integrált Közlekedés által meghatározott előírásoknak és arculatnak mindenben megfelelő prototípus a Škoda saját villamos hajtásrendszerét kapta. A 12 095 mm hosszú, 19 tonna legnagyobb gördülő össztömegű, teljes hosszban alacsonypadlós jármű mozgatásáról egy 160 kW csúcsteljesítményű központi villamos vontatómotor gondoskodik. Bár az erőforrás pontos típusáról hivatalosan továbbra sem esett szó, a csehek termékpalettája alapján valószínűsíthető, hogy a Škoda jól ismert, 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú aszinkronmotorja került a kocsiba. Az energiatárolók gyártójáról és kapacitásáról sem nyilatkozott bőbeszédűen a Škoda, csupán annyit közölt, hogy normál városi üzemben, az év bármely szakaszában minimum 100 kilométer hatótávot garantál egyetlen feltöltéssel. Az akkumulátorok újratöltése történhet CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón, vagy a buszra felszerelt kétpólusú pantográfos áramszedőn keresztül – utóbbi a meglévő 600 V/750 V-os vontatási feszültségű trolibusz/villamos infrastruktúra felsővezetékéből is áramhoz juttathatja az autóbusz fedélzeti, galvanikusan leválasztott töltőberendezését (a galvanikus leválasztás a kis- és nagyfeszültségű rendszereket villamosan szigeteli el egymástól szilícium-dioxid (SiO2) alapú kondenzátorokat és tekercseket használó töltéscsatolt alkatrészek segítségével).

Az első prágai rendeltetésű E’City még az idei év vége előtt, a teljes flotta pedig várhatóan 2022 januárjában érkezik meg a DPP-hez. Ezt követően a cseh-török villanybuszokkal a tervek szerint a DPP 154-es, illetve 213-as jelzésű viszonylatain találkozhat majd a helyi utazóközönség.

Fotók: PID/DPP/Škoda Electric

Címkék