Kitekintő

Befutott Prága első Škoda E’City villanybusza

Kedden megérkezett Prága közlekedési vállalatának vršovicei garázsába a cseh főváros első Škoda E’City 36BB típusú elektromos autóbusza, amelyet néhány hete a CZECHBUS 2021 szakkiállításon mutatott be a Škoda Transportation villamossági divíziója. A Temsa Avenue Electron módosított karosszériáját a Škoda Electric saját fejlesztésű villamos hajtásrendszerével párosító modellből a DPP (Dopravní podnik hl. m. Prahy) összesen 14 példányt vásárolt még idén februárban. A flotta hátralévő része a tervek szerint 2022 januárjában érkezik meg Prágába.

A prágai megrendelés különlegességét az adja, hogy a cseh főváros vásárol elsőként a Škoda Electric vadonatúj típusából, amely bár karosszériája révén török gyökerekkel rendelkezik, mégis házon belüli terméknek számít, mivel a Škoda Electric anyacége, a PPF Group a tavalyi év végén megszerezte a csődbe jutott Temsa 50%-os tulajdonrészét. A 14 darabos “nullszéria” egy közel 2,9 milliárd forintnak megfelelő cseh korona értékű szerződés keretében érkezik a DPP-hez, amely az autóbuszok és a CCS rendszerű plug-in töltőberendezések leszállításán túl opcionálisan magába foglalja a járművek tervezett élettartama alatt történő egyszeri akkumulátorcserét, valamint az autóbuszok pillanatnyi paramétereit online monitorozó, telematikai- illetve akkutöltöttségi adatok továbbítása mellett fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkező flottamenedzsment szolgáltatást is.

Az elsőként átadott prágai rendeltetésű E’City egyelőre csak utasok nélküli próbafutásokat végezhet a városban, utasforgalomba a homologizációs folyamat lezárulta után, várhatóan január folyamán kerülhet. A cseh gyártó az elkövetkezendő időszakban a közlekedési társasággal együttműködve tesztelni fogja a Vršovice garázsban, illetve a Strašnická és a Želivského végállomásokon telepített töltési infrastruktúrát, továbbá beállításokat végez a kétpólusú pantográfos áramszedő emelőszerkezetén és finomhangolja a jármű energiagazdálkodását is.

Fotók: DPP

Címkék