Kitekintő, Magazin

Prága szavaz elsőként bizalmat a Škoda Electric cseh-török villanybuszának

Amint az várható volt, megérkezett az első megrendelés a Škoda Electric új akkumulátoros villanybuszára, az immár a Temsa Avenue Electron karosszériáját hasznosító Škoda E’City-re: a típusból kezdésként Prága vásárol 14 példányt, miután a plzeňi gyártó megnyerte a cseh főváros közlekedési vállalatának (Dopravní podnik hl. m. Prahy, DPP) tavaly nyáron kiírt villanybusz-tenderét. Ez a pályázat volt az első, amelyen már a PPF Group által felerészben felvásárolt adanai székhelyű török buszgyártó, a Temsa elektromos típusának karosszériájával indult a Škoda Transportation villamossági divíziója.

A Škoda Electric anyacége, a PPF Group a tavalyi év végén jelentette be, hogy 50%-os tulajdonrészt szerzett a bajba (és csődhelyzetbe) jutott török haszongépjármű-gyártóban, a Temsában. Az üzlet révén a Škoda Transportation nem csak nemzetközi szinten is számottevő gyártókapacitásra tette rá a kezét, de az ily módon már cégcsoporton belülinek számító török busztípusoknak köszönhetően teljesen önálló piaci szereplőként, immáron „saját” karosszériával veheti fel a versenyt az egyre gyarapodó konkurenciával az akkumulátoros villanybuszok szegmensében, valamint a trolibusz-piacon. A cseh cégcsoport már hosszú ideje nem készít saját autóbusz-karosszériát, így ennek hiányában egészen mostanáig más buszgyártókkal kényszerült kooperációra, ami egyébként szép sikereket hozott eddig. A mostani prágai megrendelés jelentőségét tehát a viszonylag kis darabszám ellenére az adja, hogy a Škoda Electric ezúttal partneri kötöttségektől mentesen tudott sikerrel pályázni az eljárásban.

Bár a most megrendelt buszok a már 2017 óta ismert E’City kereskedelmi típusjelzést viselik, valójában új termékről van szó, hiszen a nem túl sikeres eredeti változat karosszériáját még az Heuliez szállította. A prágai rendeltetésű 14 darab Temsa karosszériás, de a Škoda saját villamos hajtásrendszerével szerelt villanybusz egy közel 2,9 milliárd forintnak megfelelő cseh korona értékű szerződés keretében érkezik a DPP-hez. A megállapodás az autóbuszok és a töltőberendezések leszállítása mellett opcionálisan magába foglalja a járművek tervezett élettartama alatt történő egyszeri akkumulátorcserét, valamint az autóbuszok pillanatnyi paramétereit online monitorozó, telematikai- illetve akkutöltöttségi adatok továbbítása mellett fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkező flottamenedzsment szolgáltatást is.

A buszok leszállítására 12 hónap áll a tendernyertes rendelkezésére; az első előrehozott gyártású példánynak idén decemberig kell megérkeznie a cseh fővárosba, a fennmaradó 13 Škoda E’City-t pedig januárban kell a megrendelőnek átadni. A Škoda az autóbuszokra 67 hónap járműgaranciát és 85 hónapos akkumulátor-életartam garanciát vállal. A cseh-török villanybuszokkal a tervek szerint a DPP 154-es, valamint a 213-as jelzésű viszonylatain találkozhat majd a prágai utazóközönség.

A 12 095 mm hosszú, 19 tonnás legnagyobb gördülő össztömegű, teljes hosszban alacsonypadlós járművek mozgatásáról egy 160 kW csúcsteljesítményű központi villamos vontatómotor gondoskodik majd. Az erőforrás pontos típusáról hivatalosan egyelőre nem esett szó, a csehek termékpalettája alapján valószínűsíthető, hogy a Škoda 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú aszinkronmotorja kerül a kocsikba. Az energiatárolók gyártójáról és kapacitásáról sem nyilatkozott bőbeszédűen a Škoda, csupán annyit közölt, hogy normál városi üzemben, az év bármely szakaszában minimum 100 kilométer hatótávot garantál egyetlen feltöltéssel. Az akkumulátorok újratöltése történhet CCS rendszerű plug-in töltőberendezéssel, vagy a buszra felszerelt kétpólusú áramszedőn keresztül, amely a meglévő 600 V-os vontatási feszültségű villamos infrastruktúra felsővezetékéből is áramforráshoz juttathatja az autóbusz fedélzeti, galvanikusan leválasztott töltőberendezését (a galvanikus leválasztás a kis- és nagyfeszültségű rendszereket villamosan szigeteli el egymástól szilícium-dioxid (SiO2) alapú kondenzátorokat és tekercseket használó töltéscsatolt alkatrészek segítségével).

A 69 fős utaskapacitású és 26 utasüléssel szerelt járművek a manapság elvárható városi felszereltséget kapják, a légkondicionáló és a hozzá hasonlóan lassan alapvető extrának számító USB-töltőpontok mellett korszerű elektronikus utastájékoztatás, utasszámláló berendezés és az utasok biztonságát szolgáló, teljes utasteret megfigyelő kamerarendszer, tolatókamera, forgalomfigyelő kamera is szerepel a listán.

Fotók: Škoda Transportation

Címkék